Στις 24 Σεπτέμβρη του 2000, όταν εγκαινιάστηκε το Λαογραφικό μουσείο Γόννων. Κλείνοντας την κεντρική ομιλία μου, τότε στα εγκαίνια έλεγα :
«Ερχόμενος εδώ ο επισκέπτης, έλληνας ή ξένος, μπορεί να αποδράσει για λίγο από την καθημερινότητα από την Ελλάδα μιας ιδιάζουσας παρακμής και να βρεθεί σ’ ένα χώρο όπου οι άνθρωποι νοιάζονται για τον τόπο και το μέλλον του».

laografiko-san-simera-09-24
2000-09-24-egkainia-loagrafiko-mimis

2. Την ίδια ημερομηνία στις 24 Σεπτέμβρη του 2010 γίνεται η εκδήλωση – πολιτικό μνημόσυνο για τον Δημήτρη (Τζήμα) Χατζή στην αίθουσα τελετών του Λυκείου Γόννων όπου προβάλλεται ένα βίντεό του Δημήτρη Γουγουλιά με το γενικό τίτλο «Ακριβέ μου φίλε» για τη ζωή και το έργο του, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Βασίλης Τσιρονίκος, ο οποίος ανάμεσα στ’ άλλα είπε : «Φίλες και φίλοι, συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε έναν μαχητή της ζωής, έναν αγωνιστή της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας, με σεβασμό στις ανθρώπινες σχέσεις και τη δικαιοσύνη. Τον ακριβό μας φίλο, Δημήτρη Χατζή, τον γνωστό σε όλους μας Τζήμα…
…»όταν μιλάς για το Τζήμα, έχεις να πεις τόσα πολλά και να μην τελειώνεις ποτέ…. Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω, πέρα από το Δημήτρη Γουγουλιά που είχε την ιδέα και ήταν η ψυχή της όλης εκδήλωσης, τα παιδιά της θεατρικής ομάδας Αγιάς για τις απαγγελίες τους, όλους όσους έγραψαν πεζά και ποιήματα αφιερωμένα στο Τζήμα, τον σύλλογο των καθηγητών Γυμνασίου –Λυκείου για την παραχώρηση της μικροφωνικής και της αίθουσας και όλους όσους με τον τρόπο τους βοήθησαν να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση».

3. Ήταν 24 Σεπτεμβρίου του 1951 όταν γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό της Ισπανίας, το «τρομερό παιδί» του ισπανικού σινεμά, Πέδρο Αλμοδόβαρ.
4. 1493: Ο Χριστόφορος Κολόμβος πραγματοποιεί τη δεύτερη εξερευνητική αποστολή στο Νέο Κόσμο.
5. 1664: Το Νέο Άμστερνταμ μετονομάζεται σε Νέα Υόρκη.