Από τους Αθηνά Κρικέλη, Χριστίνα Καραγιάννη, Γρηγόρη Καλαγιά και Κώστα Κρικέλη επισημαίνονται :
«Πριν δύο χρόνια ξεκινήσαμε με ένα όραμα και μια υπόσχεση να φτιάξουμε κάτι στο χωριό μας που να τιμά τους γονείς μας αλλά και τους γονείς όλων των συγχωριανών μας.
Δημιουργήσαμε το “Μικρό Μουσείο Σπηλιάς’ Κρικέλη στην μνήμη των γονιών μας. Σε έναν μικρούλι χώρο που ευγενικώς μας παραχώρησε ο Δήμος Τεμπών. Ήταν ένας εγκαταλειμμένος ισόγειος χώρος ενός κτιρίου που στα νιάτα του θα ήταν στολίδι. Μετά από δύο χρόνια και άπειρες οικοδομικές και άλλες εργασίες (πόρτες, χτισίματα, κεραμίδια, αύλειο χώρο ανακατασκευή του μαγειριού, τοποθέτηση οροφής κλπ) μεγαλώσαμε, και ο κόσμος μας εμπιστεύτηκε και άρχισε να μας φέρνει υπέροχα αντικείμενα του παρελθόντoς. Δεν χωράμε! Ζητήσαμε και άλλο χώρο αλλά κατανοούμε την άρνηση.
Για αυτό νοικιάσαμε έναν ιστορικό χώρο στο κέντρο της πλατείας, που από μόνος του αποτελεί μουσειακό έκθεμα. Πρόκειται για το Παντοπωλείο του Βασιλάκου, το πρώτο παντοπωλείου του χωριού που φιλοξενούσε στον χώρο του και ένα μικρό πανδοχείο (το πρώτο του χωριού) καθώς επίσης και το πρώτο μικρό καφενείο στο βάθος του κτιρίου. Κατά την διάρκεια των εργασιών μας, μάθαμε πως στον έξω χώρο του κτιρίου υπήρχε και το μοναδικό περίπτερο του χωριού.
Γνωρίσαμε τους σημερινούς ιδιοκτήτες (εγγονή του ‘Βασιλάκου’ τον αδελφό και την μητέρα της που μας εμπιστεύθηκαν αυτό τον χώρο, να αναβιώσουμε την νοσταλγική του παρουσία, τότε που περιμέναμε με αγωνία να μπούμε να αγοράσουμε καραμέλες ‘ραντεβού’ σε χωνάκι φτιαγμένο από εφημερίδα. Τόσες μνήμες τόσες αθύμησες από τους ντόπιους που κάθε ένας που έρχεται να μας συγχαρεί για το νέο Μουσείο έχει και μια ιστορία να μοιραστεί μαζί μας.


Από την Κυριακή των Βαΐων στις 28 Απριλίου 2024 που θα τελέσουμε και τον Αγιασμό του κτιρίου στις 12:00 μ.μ. το Μουσείο Σπηλιάς “Κρικέλη” στην πλατεία του χωριού, θα είναι ανοιχτό κάθε μέρα (κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης) και τις Κυριακές. Το Μουσείο μας μεγαλώνει και αυτό γίνεται γιατί αγκαλιάστηκε από τους απλούς ανθρώπους, τους επισκέπτες και αυτούς που πιστεύουν σε ένα καλύτερο πολιτιστικό αύριο, που θα μπορούν να δείχνουν στα παιδιά τους την δική τους λαογραφική ιστορία μέσα από τα εκθέματά μας.
Δεν ανήκουμε πουθενά κομματικά, δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ βοήθειας ή χορηγίας από Δήμο, Περιφέρεια Υπουργεία, προγράμματα, Ευρώπη κλπ κλπ. Όλα έγιναν και γίνονται με εκατοντάδες εργατοώρες προσωπικό μεράκι, μιας χούφτας ανθρώπων, και όραμα για να επιτευχθεί ο στόχος. Μακάρι και άλλα χωριά του τόπου μας να αναστήσουν το δικό τους χτες. Έτσι σιγά σιγά και ταπεινά να φτιάξουμε το όνειρο μεγάλο.
Ελάτε να μας γνωρίσετε από κοντά».

Πηγή : LARISSANET