Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Τετάρτη με την καθιερωμένη αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία ● Φοιτητικοί σύλλογοι προχώρησαν σε τριήμερη κατάληψη από σήμερα έως και τις 17 Νοεμβρίου ενάντια στον νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη ● Στους δρόμους της Αθήνας αναμένεται να βρίσκονται περίπου 5.000 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες.

Ξεκινούν σήμερα οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 48η επέτειο του Πολυτεχνείου που θα διεξαχθούν κανονικά μετά το «σκοτεινό» περυσινό διάλειμμα εξαιτίας του lockdown, των κλειστών πανεπιστημίων και της επίδειξης κυβερνητικού αυταρχισμού με την απαγόρευση συναθροίσεων.
Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Τετάρτη με την καθιερωμένη αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Όπως τονίζει η Σύγκλητος του ΕΜΠ, που συνεδρίασε στις 8 Νοεμβρίου για την προετοιμασία των εκδηλώσεων, θα ληφθεί κάθε απαραίτητο μέτρο για τον υγειονομικά ασφαλή εορτασμό με τη συμμετοχή του λαού και της νεολαίας.

Οι φοιτητές της Νομικής Αθήνας προχώρησαν σε τριήμερη κατάληψη από σήμερα έως και τις 17 Νοεμβρίου, η οποία θα μεταφερθεί στον ιστορικό χώρο του ΕΜΠ ώστε να γίνει ο τριήμερος εορτασμός της επετείου. Αρκετοί ακόμη φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας προχώρησαν σε ανάλογες αποφάσεις μιλώντας για κινητοποιήσεις ενάντια στον νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, που βάζει την αστυνομία στα αμφιθέατρα και πρέπει να αποσυρθεί άμεσα, όπως και για την αναγκαιότητα ενίσχυσης του ΕΣΥ και λήψης περισσότερων μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό στα Πανεπιστήμια. Κεντρικό τους σύνθημα ότι «το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες τού σήμερα».
Οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) καλούν στη μαζικότερη πορεία των τελευταίων χρόνων προς την αμερικανική πρεσβεία στις 17 Νοέμβρη, έχοντας προσυγκέντρωση στις 4.30 μ.μ. στα Προπύλαια. Στη συγκέντρωση καλούν επίσης το ΠΑΜΕ, η ΕΕΔΥΕ και η ΕΕΔΔΑ. Όπως σημειώνει ο ΣΦΕΑ 1967-1974, «η σημασία της εξέγερσης του Νοέμβρη στο Πολυτεχνείο και της συμβολής των αγωνιζόμενων φοιτητών/τριών στην πτώση της δικτατορίας χαράχτηκε ανεξίτηλα στη συλλογική μνήμη, έγινε σύμβολο των λαϊκών αγώνων». Όπως κάθε χρόνο, οι αντιστασιακοί θα συμμετέχουν στις τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης και τη μεγάλη πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία.
Καλέσματα περίπου 2 ώρες νωρίτερα για την πλατεία Κλαυθμώνος έχουν απευθύνει η Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ), η Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού (ΟΡΜΑ) και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (3 μ.μ. πλατεία Κλαυθμώνος). Το ΚΚΕ(μ-λ) καλεί τον λαό, τους εργαζόμενους και τη νεολαία να συμμετέχουν μαζικά στην πορεία με προσυγκέντρωση στις 3.30 μ.μ. στη Σταδίου στο ύψος της Χρήστου Λαδά. Την ίδια ώρα καλεί στην Κλαυθμώνος το ΝΑΡ και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση (νΚΑ). Να συμμετέχουν στις πορείες σε όλη την Ελλάδα καλεί μαθητές και φοιτητές η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «το Πολυτεχνείο συμβολίζει τον συνεχή αγώνα για δημοκρατία και ελευθερία, για κοινωνική δικαιοσύνη και χειραφέτηση και υπενθυμίζει ότι τίποτα από αυτά δεν είναι δεδομένο, αλλά θα πρέπει διαρκώς να επαγρυπνούμε για τη διαφύλαξη της δημοκρατίας, ενάντια στον ολοκληρωτισμό και τον αυταρχισμό».

Όσον αφορά τα αστυνομικά μέτρα, όπως προέκυψε από τη σύσκεψη που είχε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, με τους πρυτάνεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, κεντρικές σχολές όπως το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) θα μείνουν κλειστές. Το λουκέτο στο ΟΠΑ καταγγέλλει το αριστερό σχήμα ΡΑΣ που συμμετέχει στην ΕΑΑΚ, σημειώνοντας ότι στόχος του είναι να συμβάλει στο να δημιουργηθεί ένα κλίμα τρομοκρατίας στους φοιτητές αλλά και σε όλο τον λαό που σκοπεύει να τιμήσει τη μνήμη του Πολυτεχνείου και να την συνδέσει με τα σημερινά του αιτήματα. Στους δρόμους της Αθήνας αναμένεται να βρίσκονται περίπου 5.000 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες, σε κινητοποίηση ανάλογη των τελευταίων δύο ετών.


Πηγή : ΕΦ.ΣΥΝ. – Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος