Ξεκινά σε λίγες μέρες στα χωριά του δήμου Τεμπών η απογραφή πληθυσμού – κατοικιών 2021, για την οποία, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και των μέτρων αποφυγής διασποράς του κορονοϊού, έπρεπε να επιλεγεί μία νέα μεθοδολογία για τη διενέργειά της.
Σκοπός της απογραφής είναι, μεταξύ άλλων, η καταμέτρηση των μόνιμων κατοίκων του Δήμου Τεμπών, καθώς και η καταμέτρηση του νόμιμου πληθυσμού, δηλαδή των δημοτών όλων των Κοινοτήτων του δήμου μας, βάσει του οποίου θα είναι καθοριστική για τον αριθμό εκλογής δημοτικών συμβούλων και για την εκλογική μονομελών, τριμελών και πενταμελών Κοινοτικών Συμβουλίων. Επίσης τα στοιχεία της απογραφής, λαμβάνονται υπόψη και στην κατανομή πιστώσεων (ΚΑΠ, ΣΑΤΑ κλπ) και είναι απαραίτητα για τη χάραξη της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής πολιτικής του κράτους.

Με δήλωσή του ο Δήμαρχος Τεμπών, Γιώργος Μανώλης τονίζει : «Η απογραφή του πληθυσμού αποτελεί μια διαδικασία που γίνεται κάθε δεκαετία και είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη συλλογή και αποτύπωση των στοιχείων για τα δημογραφικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του Δήμου μας. Τα αποτελέσματα της απογραφής είναι καθοριστικά για την ενίσχυση της “φωνής” του Δήμου στη διαδικασία λήψης αποφάσεων τόσο σε επίπεδο τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, όσο και σε επίπεδο δημόσιας πολιτικής. Αυτή η απογραφή θα είναι καθοριστική για τον αριθμό εκλογής δημοτικών συμβούλων και για την εκλογική μονομελών, τριμελών και πενταμελών Κοινοτικών Συμβουλίων. Γι’ αυτό και καλούμε δημότες και κατοίκους να συμμετάσχουν στη διαδικασία απογραφής, δηλώνοντας τον τόπο μόνιμης κατοικίας. « Όλοι μαζί μετράμε» για το μέλλον και την ενίσχυση του τόπου μας».

Πώς θα γίνει η απογραφή
Ο πληθυσμός προβλέπεται να απογραφεί ηλεκτρονικά, διαμέσου ειδικά σχεδιασμένης ηλεκτρονικής εφαρμογής (ηλεκτρονική αυτοαπογραφή). Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτοαπογραφής, η απογραφή θα πραγματοποιηθεί μέσω συνέντευξης, λαμβανομένων όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Ειδικότερα, οι απογραφείς θα εναποθέσουν τις επόμενες μέρες έναν κλειστό φάκελο σε κάθε οικία, διαμέρισμα ή κατάλυμα, με έναν μοναδικό κωδικό αριθμό που θα αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη κατοικία (Βλέπε έντυπο στο τέλος της ανάρτησης). Έπειτα, ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού θα μπορεί να εισέλθει στην ειδική εφαρμογή της απογραφής, μέσω της ψηφιακής πύλης www.gov.gr, χρησιμοποιώντας τον μοναδικό αυτόν κωδικό και τον κωδικό του στο Taxis, ώστε να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για τον εαυτό του και τα μέλη του νοικοκυριού του, καθώς και για την κατοικία του. Αρκεί ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού για την πραγματοποίηση της διαδικασίας, δεν είναι απαραίτητη η παρουσία όλων των μελών του νοικοκυριού. Σε κάθε βήμα, οι απογραφόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον απογραφέα τους για ερωτήσεις/διευκρινίσεις.

Το δεύτερο βήμα θα διαρκέσει από τα τέλη Νοεμβρίου έως τα μέσα Δεκεμβρίου και θα αφορά σε όσους πολίτες για οποιονδήποτε λόγο (π.χ. μη εξοικείωση με νέες τεχνολογίες) δεν μπορέσουν να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά. Αυτούς θα επισκεφτεί ο απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ για να τους απογράψει με τη συνηθισμένη μέθοδο «πόρτα – πόρτα», όπως συνέβη και σε προηγούμενες απογραφές.

Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι όλοι οι απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ φέρουν, εκτός από την αστυνομική ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της Στατιστικής Αρχής στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ. Επίσης, είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της COVID-19.