Στα Αμπελάκια βρέθηκαν χθες το απόγευμα (Κυριακή 03/10/21) εκπρόσωποι φορέων και ενεργοί πολίτες, μέλη του «Δικτύου Πολιτισμού-Περιβάλλοντος-Βιώσιμης Ανάπτυξης Δέλτα Πηνειού-Τεμπών», όπου συνεδρίασαν για τρίτη φορά. (Βλέπε σχετικές φωτογραφίες στο τέλος της ανάρτησης).
Τα μέλη υποδέχτηκαν στα Αμπελάκια η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελακίων, Αναστασία Σερέτη και ο υπεύθυνος του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Αμπελακίων, Ανδρέας Τσεργάς.
Πριν από τη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αμπελακίων, όπου ο υπεύθυνος του μουσείου, Ανδρέας Τσεργάς, έκανε μια ενδιαφέρουσα και αναλυτική ξενάγηση στους παρευρισκόμενους. Στο τέλος της συνάντησης προσφέρθηκαν σε όλους βρασμένα κάστανα Αμπελακίων, τώρα που είναι και η εποχή της συγκομιδής τους.

Στην συνεδρίαση που ακολούθησε παρουσιάστηκε, ψηφίστηκε και υπογράφτηκε από όλους η Ιδρυτική Διακήρυξη του Δικτύου. Εξετάστηκαν τα θέματα που θα συζητηθούν τη Δευτέρα 04/10, στο Διαχρονικό μουσείο Λάρισας με την Σταυρούλα Σδρόλια, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας. Ορίστηκε Γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου η Ακριβή Περλέρου, η οποία μαζί με τους Γιώργο Εμμανουήλ – Συντονιστή και Δημήτρη Γουγουλιά υπεύθυνο επικοινωνίας και ΜΜΕ θα αποτελούν πλέον το προεδρείο της Σ.Ε., και έγινε συζήτηση σε επί μέρους θέματα που θα απασχολήσουν την Σ.Ε. του Δικτύου και σε επόμενες συνεδριάσεις.

Τη Δευτέρα 4 Οκτώβρη ακολούθησε η συνάντηση εργασίας που είχαν μέλη του Δικτύου με την Σταυρούλα Σδρόλια, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, όπου συζητήθηκαν θέματα της αρμοδιότητάς της και τα οποία αφορούν τις περιοχές Δέλτα Πηνειού και Τεμπών και για τα οποία θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση στην επόμενη συνεδρίαση της Σ.Ε., στον Πυργετό στις 31 Οκτώβρη 2021.
Κατά την σύσκεψη συνεργασίας η κ. Σδρόλια ενημέρωσε τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου για την πορεία των έργων Πολιτισμού που υλοποιεί η εφορία αρχαιοτήτων. Το Δίκτυο ζήτησε τον προγραμματισμό παρεμβάσεων της Εφορείας αρχαιοτήτων με την χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ 2021-27 για α) Την προστασία και ανάδειξη των παραδοσιακών και ιστορικών μνημείων β) Την συνεργασία με τους Δήμους για τον καθαρισμό και μελέτες για έργα ανάδειξης των μνημείων γ) Την σήμανση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, την δημιουργία μονοπατιών και οδών πρόσβασης και ένταξή τους στις πολιτιστικές και οικοτουριστικές διαδρομές της περιοχής.