Αυτό που χρειάζεται επειγόντως η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ένας στοιχειώδης αυτοέλεγχος και δεν είμαστε σίγουροι ότι οι ακριβοπληρωμένοι επικοινωνιακοί σύμβουλοι από το εξωτερικό μπορούν να τη βοηθήσουν.

Ο τρόπος με τον οποίο έχουν διαχειριστεί τόσο το μέγαρο Μαξίμου όσο και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το κύμα της ακρίβειας, από τις πρώτες ισχυρές ενδείξεις το καλοκαίρι μέχρι την τωρινή έκρηξη στις ενεργειακές τιμές, είναι εξοργιστικός και αποκαλύπτει έλλειψη σοβαρότητας.
Το καλοκαίρι τα κυβερνητικά στελέχη αρνούνταν κατηγορηματικά ότι υπάρχουν αυξήσεις στις τιμές. Αρνούνταν ακόμη και τις αυξήσεις που οι ίδιοι με τις αποφάσεις τους είχαν προκαλέσει, όπως συνέβη με τη ΔΕΗ και το χρηματιστήριο ενέργειας.

Στα τέλη του καλοκαιριού, όταν πια στις διεθνείς αγορές έσπαγαν τα κοντέρ των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, καύσιμα και κόστος μεταφοράς, οι αρμόδιοι υπουργοί εξέφραζαν με ύφος εκατό καρδιναλίων την πεποίθηση ότι το φαινόμενο δεν αγγίζει σοβαρά τη χώρα μας.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν πια τα νοικοκυριά διαμαρτύρονταν για τις αυξήσεις στο ρεύμα και οι επιχειρήσεις προειδοποιούσαν για ανεξέλεγκτη επιβάρυνση στο κόστος παραγωγής, μεταφοράς και εισαγωγής αγαθών, οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης διαβεβαίωναν ότι το κύμα ανατιμήσεων είναι παροδικό και μέχρι τα Χριστούγεννα όλα θα έχουν τελειώσει.

Δυστυχώς, η σοβαρότητα των εκτιμήσεών τους είναι ευθέως ανάλογη με την αξιοπιστία των μέτρων που ανακοινώνουν. Τα οποία είναι καθυστερημένα, ανεπαρκή και καταδικασμένα σε νέα αναθεώρηση προς τα πάνω.

Ενίσχυσαν από τα 300 εκατ. ευρώ στα 500 εκατ. τις επιδοτήσεις για ρεύμα, αέριο και θέρμανση, όταν οι απώλειες των νοικοκυριών μόνο από τους λογαριασμούς ρεύματος το προσεχές εξάμηνο υπολογίζονται σε τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Το ποσό που υπόσχονται είναι μικρότερο και από την αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα που έχουν υπολογίσει για το επόμενο έτος. Αυτό, εκτός από κακά μαθηματικά, συνιστά και παραπλάνηση της κοινωνίας.

Αν μπροστά στη σχετικά μετρήσιμη ενεργειακή ακρίβεια η κυβέρνηση επιδεικνύει τόση έλλειψη αξιοπιστίας, αναρωτιόμαστε τι θα κάνει για το χάος των ανατιμήσεων σε εκατοντάδες προϊόντα που μπαίνουν στο καλάθι των νοικοκυριών. Με δεδομένο ότι δεν έχει φροντίσει ούτε για ένα αξιόπιστο, διαφανές και εύχρηστο παρατηρητήριο τιμών, φοβόμαστε ότι θα αφήσει εντελώς απροστάτευτα τα νοικοκυριά στον σκληρό χειμώνα ακρίβειας που έρχεται.

Πηγή : ΕΦ.ΣΥΝ.