Στη δημοσιότητα δόθηκαν χθες τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών και των αυτοδιοκητικών όλης της χώρας, όπως και όλων όσοι είναι υπόχρεοι κατάθεσης στην Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής, και ανέρχονται συνολικά σε 1.114 δηλώσεις, ενώ αφορούν την οικονομική χρήση του 2019. Η διαδικασία αποτέλεσε ένα λιθαράκι για την οικονομική διαφάνεια των κοινοβουλευτικών μας εκπροσώπων, που είναι ζήτημα της δημοκρατίας μας.

Στην περίοδο της μεταπολίτευσης της χώρας μας είδαμε πολιτικούς, αλλά και αυτοδιοικητικούς να πλουτίζουν ξαφνικά, να αποκτούν περιουσιακά στοιχεία, βίλες, διατηρητέα, κότερα κ.ά. και να διάγουν μια ζωή γεμάτη χλιδή. Στην πορεία αυτή προς την …κορυφή «ξέχασαν» πως αποκτήθηκαν όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία αλλά και από πού ξεκίνησαν αφήνοντας πίσω τα μίζερα περασμένα χρόνια.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος έφτασε μέχρι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ο οποίος γλεντοκοπούσε με το χρήμα του ελληνικού λαού. Σπίτια πανάκριβα, γάμο και δεξιώσεις στο Παρίσι λες και προερχόταν από εφοπλιστική ή βιομηχανική οικογένεια με παράδοση και παράδες. Ένας υπουργός ήταν που απέκτησε περιουσία που δεν δικαιολογούνταν από τα εισοδήματά του και κατέληξε στο κελί. Από τα ψηλά στα χαμηλά και από τα πολλά στα λίγα, όπως λέει και ο θυμόσοφος ελληνικός λαός.
Φυσικά η περίπτωση Τσοχατζόπουλου δεν ήταν η μοναδική. Υπήρξαν κι άλλοι πολιτικοί στους οποίους έχει αναφερθεί η στήλη σε προηγούμενα σημειώματα αλλά και δήμαρχοι και τοπικοί άρχοντες που λάτρεψαν το χρήμα και μια ζωή γεμάτη ανέσεις. Οι πολιτικοί και οι αυτοδιοικητικοί που βρέθηκαν ή θα βρεθούν σ’ αυτή την κατηγορία επέλεξαν να γίνουν τα μαύρα πρόβατα του Κοινοβουλίου, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος ή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

Νεόπλουτους πολιτικούς, περιφερειάρχες και δήμαρχοι γέμισε ο τόπος. Και να εξηγούμαστε, δεν έχουμε τίποτα με τους επιτυχημένους, ούτε με εκείνους που τόλμησαν, ρίσκαραν και πλούτισαν. Αλλά οι εκπρόσωποί μας στο ελληνικό κοινοβούλιο, όπως και οι δήμαρχοι έχουν συγκεκριμένες αποδοχές, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις δεν δικαιολογούν τις αμύθητες περιουσίες και τον πλούτο που δημιουργούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το ζητούμενο με τους πολιτικούς μας είναι να μπορέσουν να ξαναγίνουν «πολιτικοί» και να μπαίνουν στη Βουλή για να προσφέρουν στον τόπο κι όχι στην …τσέπη τους ή στο Ε9! Να διευκρινίσουμε πως σε καμία περίπτωση δεν είναι όλοι οι βουλευτές ή οι αυτοδιοικητικοί ίδιοι και δεν έχουν αυτοσκοπό τον πλουτισμό και την απόκτηση περιουσίας ή ότι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν όσα απέκτησαν. Αρκεί να μπορούν όλοι κι όχι ορισμένοι ή λίγοι…

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET