Στις 5 και 6 Αυγούστου στο Βυζαντινό Κάστρο Φαναρίου Συμμετέχοντας στον παγκόσμιο εορτασμό των 700 χρόνων από τον θάνατο του Δάντη Αλιγκέρι, το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας στα πλαίσια του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού» στις 5 και 6 Αυγούστου 2021, στο επιβλητικό Βυζαντινό Κάστρο Φαναρίου Καρδίτσας θα παρουσιάσει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, την παράσταση «Από τον Όμηρο στον Δάντη και τον Φώσκολο: Η θεία μουσική διαμέσου της αρχαιοελληνικής μυθολογίας» της οποίας κυρίαρχο στοιχείο αποτελεί η εμπλοκή των σημαντικότερων στοιχείων της «Θείας Κωμωδίας» με σημαντικές προσωπικότητες της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας που συνδυάζει Μουσική, Λόγο, Υποκριτική και Εικαστικά.

Κανένας ποιητής στην ιστορία της λογοτεχνίας δεν υπήρξε πηγή έμπνευσης για την Τέχνη, όσο ο Δάντης Αλιγκέρι. Τα δύο μεγαλύτερα έργα του, «η Νέα Ζωή» και «η Θεία Κωμωδία» έδωσαν ζωή σε στιλιστικά ρεύματα και τάσεις. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ποιητές της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας, του οποίου «η Θεία Κωμωδία» θεωρείται από τα σημαντικότερα ποιητικά έργα. Είναι γνωστή η σχέση του Δάντη με τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό και ιδιαίτερα με την Αρχαιοελληνική Μυθολογία. Οι «δάσκαλοι» του ήταν ο Όμηρος, ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Ευριπίδης κ.α., τους οποίους αποκαλούσε τα Μεγάλα Πνεύματα, «Spiriti Magni». Κατά τη διάρκεια της παράστασης – συναυλίας αναδεικνύεται η αρχαία ποίηση και φιλοσοφία ( από το μυθικό Ορφέα και τον Όμηρο, στον Πλάτωνα και στον Αριστοτέλη )καθώς επίσης και η Ελληνική Επιστήμη, όπως εμφανίζεται στον Δάντη.

Θα παρουσιαστούν, επίσης, στο πίσω μέρος της σκηνής σε απεικονίσεις οι πιο εμβληματικές προσωπικότητες της Ελληνικής Μυθολογίας, που έχουν μια μεγάλη παρουσία στη «Θεία Κωμωδία», διαμέσου έργων των διακεκριμένων Ζωγράφων Sandro Boticelli, Salvator Dali’, William Blake, Eugene Delacroix, Lorenzo Valles, Dante Gabriel Rossetti.
Επιπλέον, θα αναδειχθούν σχέσεις μεταξύ του Δάντη Αλιγκέρι και του μεγάλου Έλληνα ποιητή Ούγκο- Νικολάου Φώσκολου, γιου της Διαμαντίνας Σπαθή από τη Ζάκυνθο, στου οποίου τα έργα η επίδραση του Δάντη είναι εμφανέστατη. Ο Ούγκο- Νικόλαος Φώσκολος, τον οποίο πρόσφατα τίμησε η Ελληνική Βουλή και η Ελληνική Πολιτεία, έχει γράψει νεότατος ένα καταπληκτικό ποίημα την « Ωδή στον Δάντη».
Ο Φώσκολος υπήρξε μεγάλος θαυμαστής του Δάντη. Στην Ωδή του τον αποκαλεί “altissimo Signor del sommo canto” (Υψηλότατο Άρχοντα του ανώτατου τραγουδιού), poeta eterno (Αιώνιο Ποιητή ), ” nettare di sapienza( Η Αμβροσία της Γνώσης)”, Vate di giustizia e libertà (Ο Προφήτης της Δικαιοσύνης και της Ελευθερίας). Θαύμαζε την ποιητική δύναμη, την οξύτητα και την υπερηφάνεια του και τον θεωρούσε ως τον Μεγάλο Υμνωδό των Αρχαίων Αξιών.

Επίσης, θα ερμηνευτούν και έργα εμπνευσμένα από τον Δάντη ή σε κείμενα του Δάντη σπουδαίων συνθετών, όπως του G.Verdi (1813-1901), του R.Zandonai (1883-1944), του Mario Castelnuovo-Tedesco(1895-1968), του Giacomo Puccini (1858-1924) και του Ciro Pinsuti (1829-1888),που θα ερμηνεύσουν η υψίφωνος Ρέα Βουδούρη και ο τενόρος Στέλιος Ιωάννου με τον Μάριο Καζά στο πιάνο .
Θα παρουσιαστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση η καντάτα του Ιωσήφ Βαλέτ, βασισμένη στη Θεία Κωμωδία του Δάντη, σε μετάφραση Νίκου Καζαντζάκη «Ψυχή Αιώνια» για υψίφωνο, τενόρο, αφηγητή, ορχήστρα και μικτή χορωδία.
Επίσης σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση θα παρουσιαστεί, η σύνθεση του Γιάννη Δροσίτη από τα ερωτικά ποιήματα «Πέτρινοι Στίχοι» σε ποίηση Δάντη, για φωνή και πιάνο.

Συμμετέχουν η Ιταλίδα υψίφωνος Τeresa Cardace, o Αμερικανός τενόρος Μichael Wade Lee, ως αφηγητής ο Γιάννης Στόλλας, η Θεσσαλική Συμφωνική Ορχήστρα και η Θεσσαλική Μικτή Χορωδία.
Διευθύνει ο Νίκος Ευθυμιάδης.
Την εκδήλωση παρουσιάζει ο Αλέξης Κωστάλας. Την επιμέλεια των εικαστικών και των κειμένων έχει η Lia Rizzuto. Την καλλιτεχνική διεύθυνση της παράστασης έχει ο Νίκος Ευθυμιάδης.

Η εκδήλωση υλοποιείται με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας (Περιφέρεια Θεσσαλίας) και του Δήμου Μουζακίου.