Καλές γιορτές φίλες και φίλοι. Μεγαλοβδόμαδο πια. Εβδομάδα των παθών. Μια περίοδος που ο καθένας κάνει ταμείο με τη συνείδησή του. Με τα ανομολόγητα. Με όσα δεν τον αφήνει ο ανήφορος της καθημερινότητας να εξομολογηθεί στον εαυτό του. Αν για τη χριστιανική θεολογία το τέλος των παθών είναι η Σταύρωση και η Ανάσταση, δεν είναι βέβαιο πως το ίδιο συμβαίνει με τα πάθη όσων σταυρώνονται καθημερινά. Όσων ζουν στα κράσπεδα της κοινωνίας. Όσων χρησιμοποιούνται ως πτυελοδοχείο των υπολοίπων για τον εφησυχασμό της δικής τους συνείδησης…(Φωτογραφίες από παλιότερους γιορτασμούς στο τέλος της ανάρτησης).
Έφτασε ο καιρός για να βγούμε από το αυγό μας – και τα τόσα δύσκολα χρόνια μνημονίων, καραντίνας, ακρίβειας και τώρα πολέμου στη γειτονιά μας – και να γεμίσουμε τους δρόμους της αγάπης στον συνάνθρωπο, της διεκδίκησης με αντίσταση στους λίγους δυνατούς, της διαμαρτυρίας και της αξιοπρέπειας … Ας είναι φέτος η σκέψη μας και οι πράξεις μας κοντά στους ανθρώπους με τα περισσότερα προβλήματα κυρίως, θλίψης, υγείας, μοναξιάς, και γενικότερα σε όλους όσους σηκώνουν έναν δικό τους Σταυρό…

Στο χωριό μας τώρα, με κατάνυξη παρακολουθούν ντόπιοι και επισκέπτες τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, ενώ καταφτάνουν και οι πιο μακρινοί Γοννιώτες και επισκέπτες που συνηθίζουν να περνάνε αυτές τις μέρες στον τόπο μας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιφορά των Επιταφίων του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Παρασκευής καθώς και η συνάντησή τους στην πλατεία των «Πετραλώνων» το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής. Αξίζει επίσης την ημέρα αυτή, να ανάψει κανείς ένα κεράκι στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στον συνοικισμό της Ελιάς, όπου ο στολισμός του επιτάφιου είναι πιο παραδοσιακός και να παρακολουθήσει, αν θέλει, εκεί την περιφορά του Επιτάφιου αλλά και την Ανάσταση – εμείς το κάνουμε χρόνια τώρα – η οποία γίνεται στην Ελιά λίγο νωρίτερα απ’ ότι στους Γόννους.

Ακολουθεί το Μ. Σάββατο με τις προετοιμασίες για την Ανάσταση, την καθιερωμένη μαγειρίτσα καθώς και για το ψήσιμο των αρνιών και όλα αυτά ανάμεσα σε επαφές συγγενών, γνωστών και φίλων με συνοδευτικό το τσιπουράκι το βράδυ της Μ. Παρασκευής και το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου.
Η Ανάσταση και στις δύο εκκλησίες του χωριού έχει σε κάθε μια το δικό της χρώμα … ενώ στον συνοικισμό της Ελιάς γίνεται λίγο νωρίτερα, όπως έγραψα και παραπάνω.
Την Δευτέρα του Πάσχα, 6 Μάη, γιορτάζει στο χωριό μας ο ναός του πολιούχου Αγίου Γεωργίου, όπου και φέτος θα γίνει η περιφορά της εικόνας με τα άλογα από τα παιδιά του συλλόγου Αραβανίτικων αλόγων και στη συνέχεια θα ακολουθήσει το γνωστό γλέντι στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Καλή Ανάσταση…!

Ευχές του Blog
Επιτάφιος Αγίας Παρασκευής
Επιτάφιος Αγίου Αθανασίου Ελιάς
Συνάντηση Επιταφίων στα Πετράλωνα
Ανάσταση στην Αγία Παρασκευή
Ανάσταση στον Άγιο Γεώργιο
Γιορτή Αγίου Γεωργίου-01
Γιορτή Αγίου Γεωργίου-02