Καλές γιορτές φίλες και φίλοι. Μεγαλοβδόμαδο πια. Εβδομάδα των παθών. Μια περίοδος που ο καθένας κάνει ταμείο με τη συνείδησή του. Με τα ανομολόγητα. Με όσα δεν τον αφήνει ο ανήφορος της καθημερινότητας να εξομολογηθεί στον εαυτό του. Αν για τη χριστιανική θεολογία το τέλος των παθών είναι η Σταύρωση και η Ανάσταση, δεν είναι βέβαιο πως το ίδιο συμβαίνει με τα πάθη όσων σταυρώνονται καθημερινά. Όσων ζουν στα κράσπεδα της κοινωνίας. Όσων χρησιμοποιούνται ως πτυελοδοχείο των υπολοίπων για τον εφησυχασμό της δικής τους συνείδησης…

Έφτασε ο καιρός για να βγούμε από το αυγό μας – και τα τόσα δύσκολα χρόνια μνημονίων, καραντίνας, ακρίβειας και τώρα πολέμου στη γειτονιά μας – και να γεμίσουμε τους δρόμους της αγάπης στον συνάνθρωπο, της διεκδίκησης με αντίσταση στους λίγους δυνατούς, της διαμαρτυρίας και της αξιοπρέπειας … Ας είναι φέτος η σκέψη μας και οι πράξεις μας κοντά στους ανθρώπους με τα περισσότερα προβλήματα κυρίως, θλίψης, υγείας, μοναξιάς, και γενικότερα σε όλους όσους σηκώνουν έναν δικό τους Σταυρό…


Στο χωριό μας τώρα, με κατάνυξη παρακολουθούν ντόπιοι και επισκέπτες τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, ενώ καταφτάνουν και οι πιο μακρινοί Γοννιώτες και επισκέπτες που συνηθίζουν να περνάνε αυτές τις μέρες στον τόπο μας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιφορά των Επιταφίων του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Παρασκευής καθώς και η συνάντησή τους στην πλατεία των «Πετραλώνων» το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής. Αξίζει επίσης την ημέρα αυτή, να ανάψει κανείς ένα κεράκι στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στον συνοικισμό της Ελιάς, όπου ο στολισμός του επιτάφιου είναι πιο παραδοσιακός και να παρακολουθήσει, αν θέλει, εκεί την περιφορά του Επιτάφιου αλλά και την Ανάσταση – εμείς το κάνουμε χρόνια τώρα – η οποία γίνεται στην Ελιά λίγο νωρίτερα απ’ ότι στους Γόννους. Ακολουθεί το Μ. Σάββατο με τις προετοιμασίες για την Ανάσταση, την καθιερωμένη μαγειρίτσα καθώς και για το ψήσιμο των αρνιών και όλα αυτά ανάμεσα σε επαφές συγγενών, γνωστών και φίλων με συνοδευτικό το τσιπουράκι το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου.


Η Ανάσταση και στις δύο εκκλησίες του χωριού έχει σε κάθε μια το δικό της χρώμα … ενώ στον συνοικισμό της Ελιάς γίνεται λίγο νωρίτερα, όπως έγραψα και παραπάνω.


Την δεύτερη μέρα του Πάσχα μετά την εκκλησία οι περισσότεροι θα βρεθούν στην κεντρική πλατεία του χωριού για τα «Χρόνια Πολλά» και τα ανταμώματα συγγενών και φίλων, ντόπιων και επισκεπτών.


Την Παρασκευή 21 Απρίλη γιορτάζει η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής (Παναγία) τόσο στους Γόννους όσο και στην Ελάτεια.

Στις 23 Απρίλη το χωριό μας γιορτάζει τον πολιούχο Άγιο Γεώργιο – που φέτος συμπίπτει με την Κυριακή του Θωμά – στην ομώνυμη εκκλησία στο κέντρο το χωριού δίπλα στην πλατεία και το μεγάλο ρέμα που αυτή την περίοδο με τα καταπράσινα πλατάνια του και το νερό να κελαρύζει είναι ένα σημείο που αξίζει να περπατήσει κανείς. Ο γιορτασμός του πολιούχου θα γίνει και φέτος με ξεχωριστή λαμπρότητα και με τη συμμετοχή του Συλλόγου Φίλων του Αλόγου, των γνωστών πλέον «Καβαλάρηδων» οι οποίοι θα παραλάβουν στο προαύλιο της εκκλησίας από τους ιερείς την εικόνα του Αγίου και με πομπή στους δρόμους γύρω από την κεντρική πλατεία ακολουθούμενοι από τους κατοίκους και τους επισκέπτες, θα καταλήξουν και πάλι στο προαύλιο της εκκλησίας όπου θα γίνει η αρτοκλασία. Θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις με μουσική και χορό στην πλατεία.

Εκδηλώσεις και δρώμενα, αυτές τις γιορτινές μέρες, θα γίνουν και στα υπόλοιπα χωριά του δήμου Τεμπών όπως του αγίου Γεωργίου στα Αμπελάκια και τη Ραψάνη, την Κυριακή του Θωμά στο Μακρυχώρι, κ.ά.

Όλο αυτό το διάστημα των γιορτών είναι μια καλή ευκαιρία για επισκέψεις και αποδράσεις. Επισκέψεις στην Δημοτική Πινακοθήκη και στο Λαογραφικό Μουσείο Γόννων, στα μουσεία των άλλων χωριών, Αμπελάκια, Ραψάνη, Ομόλιο και αποδράσεις στην Καλλιπεύκη, τα Αμπελάκια, τη Ραψάνη αλλά και τα παράλια του δήμου μας στα Μεσάγκαλα…

Καλές γιορτές και καλή Ανάσταση …!