Δεν ξέρω αν θα δείτε ή θα ακούσετε την αυριανή συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, για τις πυρκαγιές κι αν έχετε υπομονή για κάτι τέτοιο. Διαβάστε όμως τις παρακάτω χρήσιμες πληροφορίες που θα σας κάνουν σοφότερους…

Αν και φέτος καταγράφηκαν οι μισές πυρκαγιές σε σύγκριση με τον μέσο όρο των ετών 2002-2022, εντούτοις διπλασιάστηκαν οι καμένες εκτάσεις.
Καταφεύγοντας σε υψηλούς τόνους και χρησιμοποιώντας κορώνες περί κλιματικής κρίσης, ακραίων καιρικών φαινομένων και εμπρηστών, προσπαθεί η κυβέρνηση να αποτινάξει από πάνω της κάθε ευθύνη για τον πύρινο όλεθρο που κατακαίει τη χώρα και έχει οδηγήσει στον θάνατο (τουλάχιστον) 21 ανθρώπους.
Ωστόσο η πραγματικότητα δεν μπορεί να κρυφτεί και μοιραία τα στοιχεία που έρχονται στο φως καθημερινά, ξεσκεπάζουν με ηχηρό τρόπο την κατάρρευση του περιβόητου επιτελικού κράτους και αποδομούν πλήρως το αφήγημα που επιχειρεί να στήσει το Μαξίμου – αν και το Υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρώντας να θολώσει τα νερά, αμφισβητεί τα στοιχεία για τα καμένα, καταφεύγοντας σε συμψηφισμούς και σοφίσματα.

Έτσι, μετά την αποκάλυψη πως η χώρα μας κατέκτησε τη θλιβερή πρωτιά στην Ε.Ε. με 1.519.500 καμένα στρέμματα, τα δεδομένα καταγράφουν επίσης πως φέτος καταγράφηκαν σχεδόν οι μισές πυρκαγιές σε σύγκριση με τον μέσο όρο των ετών 2002-2022, ωστόσο διπλασιάστηκαν οι καμένες εκτάσεις.
Σύμφωνα λοιπόν, με την ανάλυση των δεδομένων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές που επεξεργάστηκε η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), προκύπτουν τα εξής:
Η αθροιστικά καμένη έκταση στην Ελλάδα, από την αρχή του έτους έως και την Πέμπτη 24.08.2023, καταγράφει αύξηση +195% σε σύγκριση με την έκταση που κατά μέσο όρο (2002 – 2022) καίγεται ετησίως στη χώρα μας.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1


Καταγράφοντας 1.281.480 στρέμματα καμένων εκτάσεων έως την Πέμπτη 24.08.2023, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη μεταξύ 20 Μεσογειακών χωρών. Δεύτερη έρχεται η Ισπανία με 824.640 στρέμματα και τρίτη η Ιταλία με 595.330 στρέμματα. Αύξηση των καμένων εκτάσεων καταγράφουν επίσης η Γαλλία (+66%) και το Μαρόκο (+30%), ενώ μείωση καταγράφεται στις υπόλοιπες χώρες.
► Ο αθροιστικός αριθμός των μεγάλων δασικών πυρκαγιών (>300 στρέμματα) στην Ελλάδα, από την αρχή του έτους έως και την Πέμπτη 24.08.2023, καταγράφει μείωση -52% σε σύγκριση με τον αριθμό μεγάλων δασικών πυρκαγιών που κατά μέσο όρο (2002 – 2022) εκδηλώνονται στη χώρα μας σε ετήσια κλίμακα. Αύξηση του αριθμού των δασικών πυρκαγιών καταγράφεται σε Ισπανία (+78%), Γαλλία (+194%), Μαρόκο (+51%), Κύπρο (+2%), Λιβύη (+3%) και Σλοβενία (+14%).

ΠΙΝΑΚΑΣ 2


Καταγράφοντας 27 μεγάλες δασικές πυρκαγιές (>300 στρέμματα) έως την Πέμπτη 24.08.2023, η Ελλάδα κατατάσσεται έβδομη μεταξύ 20 Μεσογειακών χωρών. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ισπανία με 340 δασικές πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του 2023.
► Η μέση καμένη έκταση ανά μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Ελλάδα, από την αρχή του έτους έως και την Πέμπτη 24.08.2023, σημειώνει αύξηση +517% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μέσο όρο της περιόδου 2002-2022.

ΠΙΝΑΚΑΣ 3


Καταγράφοντας, κατά μέσο όρο, 47.462 στρέμματα ανά δασική πυρκαγιά έως την Πέμπτη 24.08.2023, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη μεταξύ 20 Μεσογειακών χωρών, με τεράστια μάλιστα διαφορά. Δεύτερη έρχεται η Αλγερία με μέσο όρο 10.517 ανά δασική πυρκαγιά και τρίτη η Συρία με μέσο όρο 6.053 στρέμματα ανά δασική πυρκαγιά. Αυξήσεις καταγράφονται επίσης σε Τυνησία (+1%) και Ιταλία (+35%), με τις υπόλοιπες χώρες να παρουσιάζουν μείωση στον μέσο όρο των στρεμμάτων ανά δασική πυρκαγιά.
Όπως τονίζει το Meteo, τα παραπάνω στοιχεία «καταδεικνύουν ότι απαιτείται μια άμεση, δραστική αλλαγή προς ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών». Κάτι που μέχρι στιγμής η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει να «αγνοεί»…

Έργο κυβέρνησης
Ας τα πάρουμε από την αρχή μήπως και καταφέρουμε να συνεννοηθούμε, αν και δεν θα συνεννοηθούμε ποτέ με μια κυβέρνηση που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να βγάλει τις ευθύνες από πάνω της για την καταστροφή που συντελέστηκε και συντελείται στη χώρα.
Οι πυρκαγιές, αν και θεωρούνται φυσική καταστροφή, στην πραγματικότητα μόνο κατά το 10 με 15% είναι τέτοιες. Το 85 με 90% των πυρκαγιών έχουν ανθρώπινη αιτία. Προκαλούνται δηλαδή από ανθρώπινο χέρι είτε ηθελημένα, είτε αθέλητα. Αυτό το γνωρίζουμε από την πρώτη στιγμή που ως οργανωμένη κοινωνία πειστήκαμε για την ανάγκη να τις αντιμετωπίσουμε με σχέδιο.
Κατά συνέπεια το να καταφεύγει σήμερα η κυβέρνηση στη δικαιολογία ότι υπάρχουν εμπρηστές και γι’ αυτό έχουμε φωτιές είναι σαν να μας λέει ότι ο ήλιος βγαίνει από την Ανατολή. Ευχαριστούμε για την πληροφορία, αλλά δεν είναι πουθενά γραμμένο ότι μια κυβέρνηση κρίνεται για την αποτελεσματικότητά της μόνο για τις πυρκαγιές που μπήκαν από φυσική αιτία.

Να τους πιάσει η κυβέρνηση τους εμπρηστές και να τους συντρίψει. Αλλά αντί να βγάζει τον κ. Κικίλια να εξαπολύει απειλές για θέματα που είναι δουλειά της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης, καλύτερο θα ήταν να τον βάζει να κάνει τη δουλειά που του ανατέθηκε, αν και είναι γεγονός ότι λίγα έχει προλάβει να μάθει στο νέο υπουργικό πόστο του.
Το πιο σωστό θα ήταν να ανταποκρίνεται ο κρατικός μηχανισμός στον ρόλο του ανεξαρτήτως υπουργού. Αλλά αν αυτό δεν είναι τόσο δυνατό ή είναι αδύνατον, θα ήταν πολύ καλύτερο το μέγαρο Μαξίμου να σταματήσει αυτή την ανόητη προπαγάνδα περί εσωτερικού και εξωτερικού εχθρού, να αναγνωρίσει το πρόβλημα, να αναλάβει τις ευθύνες του και να δούμε τι πρέπει να γίνει για την επόμενη μέρα.
Η αλήθεια των πραγμάτων είναι τρομακτική. Σύμφωνα με τα επίσημα ευρωπαϊκά στοιχεία, η Ελλάδα κατέχει θλιβερή πρωτιά σε ολόκληρη την Ε.Ε. ως προς τις φετινές καταστροφές με 1.284.060 καμένα στρέμματα μέχρι τις 19 Αυγούστου. Τώρα είμαστε ακόμη χειρότερα. Επίσης ποτέ άλλοτε τα τελευταία 20 χρόνια δεν έχουν καταγραφεί τόσο μεγάλες απώλειες μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που κανένας εμπρησμός και καμία κλιματική κρίση δεν το δικαιολογούν. Συνεννοηθήκαμε;

Πηγή : ΕΦ.ΣΥΝ.