Από την Καμπέρα της Αυστραλίας έως την Καμπούλ στο Αφγανιστάν, από το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής έως το Ελσίνκι, από την Αθήνα και τη Λευκωσία έως τη Νέα Υόρκη και από το Πεκίνο έως τη Λισαβόνα, οι πολίτες του κόσμου βγαίνουν στους δρόμους, ακολουθώντας το παράδειγμα των μαθητών, που δεν πήγαν σήμερα σχολείο, και διαδηλώνουν για την ανάγκη να προστατευθεί ο πλανήτης και να σταματήσει η κλιματική αλλαγή.

Διαμαρτυρία Ελλήνων μαθητών στο Σύνταγμα-Αθήνα
Διαμαρτυρία Ελλήνων μαθητών στο Σύνταγμα-Αθήνα

300.000 στην Αυστραλία. Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από την Αυστραλία, όπου πορείες και καθιστικές διαμαρτυρίες έγιναν σε συνολικά 110 πόλεις, με τους διαδηλωτές να καλούν την κυβέρνηση της χώρας τους -μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς και εξαγωγείς άνθρακα και φυσικού αερίου- να λάβει περισσότερα μέτρα για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, πάνω από 300.000 Αυστραλοί βγήκαν στους δρόμους, αριθμός ρεκόρ ακόμη και σε σχέση με τη μεγάλη πορεία το 2003 κατά του πολέμου στο Ιράκ.

Και στην Ευρώπη. Εκατοντάδες πορείες και εκδηλώσεις πραγματοποιούνται και στην Ευρώπη. Στην Πολωνία, της οποίας η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξόρυξη άνθρακα, τα σχολεία έδωσαν άδεια στους μαθητές να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις. Στο Βερολίνο περίπου 80.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πύλη του Βραδεμβούργου, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση αναζητούσε τρόπους για να περιοριστούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας Ελσίνκι, στη διάρκεια της πορείας ένας άνδρας ντυμένος Άγιος Βασίλης στεκόταν έξω από το κοινοβούλιο και κρατούσε ένα πλακάτ που έγραφε: «Το σπίτι μου καίγεται και οι τάρανδοι δεν ξέρουν κολύμπι».

Στην Ασία. Κινητοποιήσεις, αν και μικρότερου μεγέθους έγιναν και σε πολλές ασιατικές χώρες, όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, οι Φιλιππίνες, το Χονγκ Κονγκ και η Ινδία. Στο Νέο Δελχί, μεταξύ των αιτημάτων ήταν η «προστασία του συνταγματικού δικαιώματος σε καθαρό νερό και αέρα». Στο Τόκιο εκατοντάδες μαθητές και περιβαλλοντικοί ακτιβιστές έκαναν πορεία στο εμπορικό και οικονομικό κέντρο της πόλης με σύνθημα «Κλιματική Δικαιοσύνη!», ενώ κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν συνθήματα «Πάμε Πράσινα!», «Σώστε τη Γη!», «Η Γη πήρε Φωτιά!». Πορείες έγιναν και σε άλλες πόλεις, με μεγαλύτερη αυτή στο Κιότο. Ακόμη και στην αιματοβαμμένη από τον εμφύλιο Καμπούλ, μια ομάδα περίπου 100 διαδηλωτών έκανε πορεία υπό την προστασία τεθωρακισμένου οχήματος του στρατού. Το πανό που κρατούσαν έγραφε: «Παρασκευές για το μέλλον».

Στην Αφρική. Στην πρωτεύουσα της Κένυας, Ναϊρόμπι, το σύνθημα των διαδηλωτών ήταν «η κλιματική αλλαγή είναι χειρότερη από εργασία για το σχολείο» ενώ οι συμμετέχοντες φορούσαν ενδυμασίας με πλαστικά μπουκάλια, για να δείξουν τους κινδύνους από τη χρήση πλαστικών για το περιβάλλον. Μεγάλη πορεία έγινε και στο Γιοχάνεσμπουργκ, της Νότιας Αφρικής.
Αργότερα αναμένονται οι κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ, όπου έχουν προγραμματιστεί πάνω από 800 πορείες και εκδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

ΠΗΓΗ : ΕΦ.ΣΥΝ.