Σημερινά θέματα : Διαχρονικό 1+2, Σιτάρι-ψωμί, Ανακύκλωση, Δημοκρατία, Πολιτικά …

Διαχρονικό 1 : Μην μετανιώνεις για αυτά που έδωσες. Άσε τους άλλους να μετανιώσουν που δεν τα εκτίμησαν. (Γιάννης Ρίτσος).
Διαχρονικό 2 : Πολιτισμός είναι η επικράτηση του δικαίου πάνω στην δύναμη, της πειθούς στην βία, του διαλόγου στον μονόλογο, του πνεύματος στην ύλη. (Will Durant -1981).

Σιτάρι-ψωμί : Από τα 3 δις € ετήσιο τζίρο στα αρτοποιήματα οι αγρότες βγάζουν μόλις 10 εκ €! … «καθώς η τιμή στα σιτηρά παραμένει η ίδια τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ η τιμή στα λιπάσματα τα φυτοφάρμακα και το πετρέλαιο έχει δεκαπλασιαστεί, ελάχιστοι θα απομείνουν να καλλιεργούν. Στο μαλακό σιτάρι, από το οποίο γίνεται το ψωμί, εισάγουμε ετησίως πάνω από 1.000.000 τόνους αξίας εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως από Ρωσία, Γαλλία & Ουκρανία. Αυτό γίνεται ψωμί που πουλιέται προς 3 ευρώ, άρα 3 δις ευρώ είναι ο τζίρος σε ψωμί και αρτοποιήματα. (Καθηγητής Ν. Δαναλάτος – Παν. Θεσσαλίας).

Ανακύκλωση : Ο βαθμός ανακύκλωσης απορριμμάτων είναι ένας δείκτης πολιτισμού. Στείλαμε στις χωματερές το 2016 το 82% των απορριμμάτων μας στην Ελλάδα, κι αυτό μας κάνει ουραγούς στην Ευρώπη. Σε Βέλγιο, Ολλανδία, Σουηδία & Δανία μόνο το 1% των απορριμμάτων καταλήγει σε χωματερές. Εξαίρεση αποτελούν οι καλές επιδόσεις της χώρας στην ανακύκλωση ελαστικών οχημάτων, ηλεκτρικών συσκευών, λιπαντικών ελαίων και φορητών μπαταριών. Το ΕυρωΚοινοβούλιο θέλει το 2030 όλα τα απόβλητα που είναι κατάλληλα για ανακύκλωση να μην γίνονται δεκτά σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Δημοκρατία : Η πολιτική ουσίας δημιουργείται, ακόμη και πέραν των γνωστών κομμάτων, στην τοπική αυτοδιοίκηση, την κοινωνία πολιτών, τους χώρους των συνδικάτων της εργασίας και τις οργανώσεις του συνεργατισμού, στους οποίους μπορεί αποτελεσματικά να συμμετέχει ο πολίτης και να δημιουργεί διεξοδικές λύσεις για τα καθημερινά προβλήματα. Εκεί εστιάζεται η εφαρμογή της αυθεντικής δημοκρατίας, σε αντίθεση με την συγκεντροποίηση της εξουσίας και του πλούτου που επιβάλλει το παρόν σύστημα. Καθ Α. Λύτρας. Η Δημοκρατία του Κοινωνικού Μέλλοντος μας. (socialactivism.gr).
Πολιτικά … : Ελάχιστοι έχουν κατανοήσει πως αναβιώνουν υπό τις νέες συνθήκες, τα δύο πολιτικά συστήματα που καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό την ιστορία του 20ου αιώνα : (α) ο εθνικοσοσιαλισμός στη Γερμανία, στη χώρα της απάτης και της διαφθοράς που θέλει να μετατρέψει την Ευρώπη στο 4ο δικό της Ράιχ και (β) ο κομμουνισμός στην Κίνα, με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, που επιτρέπει πλέον την αποτελεσματική λειτουργία μίας κεντρικά κατευθυνόμενης οικονομίας. Ο παράγοντας που θα καθορίσει της εξελίξεις, εκτός από τις Η.Π.Α., είναι η Ρωσία – η οποία όμως από τη μία πλευρά προσπαθεί να συνεργασθεί με τη Γερμανία, ενώ από την άλλη στηρίζει την Κίνα. Μπορεί δηλαδή να υπερέχει σήμερα η Ρωσία στο στρατιωτικό σκέλος, αλλά είναι μία πολύ μικρή οικονομία του 1,5 τρις $ ΑΕΠ (χαμηλότερο από το ιταλικό) – ενώ ο πληθυσμός της είναι μηδαμινός σε σχέση με αυτόν της Κίνας, με την οποία συνορεύει. (Analyst Team, 3/11/2019).