Αν πάρουμε τοις μετρητοίς όσα συστήνουν αρκετοί –αποθρασυμένοι από την απουσία κρατικού ελέγχου– εργοδότες στους υπαλλήλους τους που νοσούν από την παραλλαγή Όμικρον, το μόνο που χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία είναι μερικά ντεπόν και αρκετό φιλότιμο.
Όπου φιλότιμο είναι η άλλη εκδοχή της «ατομικής ευθύνης» που από την αρχή της πολλαπλής κρίσης επικαλείται η κυβέρνηση για να κρύψει τη δική της ανευθυνότητα.

Τις προσεχείς μέρες και εβδομάδες, η ελληνική κοινωνία –και οι περισσότερες ευρωπαϊκές, για να είμαστε ειλικρινείς– θα βρεθεί αντιμέτωπη με αυτό που από οικονομικούς και πολιτικούς αναλυτές αποκαλείται τέλεια καταιγίδα. Δηλαδή, θα αντιμετωπίσει τη σύγκλιση της κορύφωσης της υγειονομικής, της ενεργειακής και της οικονομικής κρίσης με τρόπο χειροπιαστό. Αντιληπτό σε κάθε λαϊκό νοικοκυριό και κάθε σπίτι.
Πρώτον, γιατί είναι απολύτως αναμενόμενο και ρεαλιστικό να βρεθούν θετικοί ή να νοσήσουν εκατομμύρια εργαζόμενοι, μαθητές, σπουδαστές, γονείς, συνταξιούχοι, καταναλωτές. Ευτυχώς, με τον ελάχιστο κίνδυνο για την υγεία τους, εφόσον ισχύουν όσα εφησυχαστικά ξέρουμε μέχρι σήμερα για την παραλλαγή Όμικρον.

Δεύτερον, γιατί, τις επόμενες μέρες, φτάνουν σε κάθε ελληνικό σπίτι και σε κάθε μικρομεσαία επιχείρηση δηλητηριώδεις λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου, με αυξήσεις που προκαλούν σοκ. Και ταυτόχρονα, στη διάρκεια του μήνα θα περάσουν στα ράφια του σούπερ μάρκετ μεγάλες ανατιμήσεις σε βασικά ήδη διατροφής και διαβίωσης.
Απέναντι στο ενδεχόμενο ενός μπλακάουτ σε βασικές λειτουργίες του κράτους –στη δημόσια διοίκηση, τις μεταφορές, το σύστημα υγείας πάνω από όλα– και της οικονομίας, λόγω της μαζικής, έστω και ολιγοήμερης, απόσυρσης των υπαλλήλων και των εργαζομένων που νοσούν, η κυβέρνηση απαντά απλώς με τη διαβεβαίωση ότι «όλα είναι υπό έλεγχο».

Και απέναντι στο ηλεκτροσόκ των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε άλλα αγαθά, αντιδρά με επικοινωνιακά «σόου» πρωθυπουργού και υπουργών και με τον αποκλεισμό εκατομμυρίων νοικοκυριών από τα καθυστερημένα και μίζερα μέτρα στήριξης. Λες και δεν θα αντιληφθούν οι πολίτες το ψεύδος και την απόπειρα παραπλάνησης.
Ή πρόκειται για άγνοια κινδύνου ή έχουμε να κάνουμε απλώς με πολιτικό και κοινωνικό κυνισμό. Ό,τι και να ισχύει, δείχνει ότι η τέλεια καταιγίδα που μας απειλεί είναι πολιτική. Και δεν περνάει με ντεπόν και φιλότιμο.

Πηγή : ΕΦ.ΣΥΝ.