Έστειλα στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» και τη στήλη «Ψιθυριστά» την παρακάτω επιστολή, η οποία δημοσιεύεται σήμερα :

«Φίλε Σωτήρη, διαβάζω σήμερα στην «Ε» για την παρουσίαση των θέσεων-προτάσεων της νέας Περιφερειακής Αρχής, χθες στο Χατζηγιάννειο. Επειδή δεν τα κατάφερα να παραστώ και επειδή απ΄ όσα διάβασα δεν βρήκα κάτι σχετικό θα ‘θελα εδώ από τα «Ψιθυριστά» να κάνω τις εξής δύο προτάσεις :
1η Στις αναπτυγμένες κοινωνίες το μάθημα της Τοπικής Ιστορίας διδάσκεται, τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Επιβάλλεται, λοιπόν, επιτέλους και στα καθ’ ημάς να καθιερωθεί και να προγραμματιστεί η διδασκαλία της, για κάθε ιδιαίτερη πατρίδα, για κάθε νομό χωριστά. Δεν μπορείς να ζεις και να πεθαίνεις σ’ ένα γενέθλιο τόπο και να αγνοείς την Ιστορία του και τη δική σου, τις ρίζες του και τις δικές σου, αφού η Ιστορία διδάσκει, διαπαιδαγωγεί, ενώνει, γιγαντώνει, εκδικείται, μα αποτελεί και εφαλτήριο του αύριο. Δεν μπορείς ν’ αγνοείς την Ιστορία σου, αφού είναι έργο δικό σου, την Ιστορία που επιβάλλεται να σηκώνεις στους ώμους σου κάθε φορά που βαδίζεις μπροστά…
2η Για να είναι ένας τόπος εντάξει με τον εαυτό του, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να προφυλάξει, να φυλάξει, και να διατηρήσει τη μνήμη του. Και πού βρίσκεται η μνήμη του τα τελευταία χρόνια; Που αλλού από α) τα βιβλία, β) τις εφημερίδες, γ) τα καταγεγραμμένα γεγονότα-εκδηλώσεις, δ) τις φωτογραφίες και ε) τις βιντεοσκοπήσεις. Προσωπικά θέλω να μην υπάρχει η μνήμη των ανθρώπων μονάχα στις ατομικές μνήμες του καθενός αλλά να περάσει σε μια συλλογική καταγραφή και απεικόνιση. Προτείνω, λοιπόν, τη δημιουργία και λειτουργία Δημοτικών Ταινιοθηκών – Φωτοθηκών με την παράλληλη ψηφιοποίηση της πολιτιστικής μας, και όχι μόνο, κληρονομιάς.
Είναι δύο μεγάλα κεφάλαια στο κομμάτι του πολιτισμού που η νέα Περιφερειακή Αρχή θα πρέπει να εντάξει στις δράσεις της ενισχύοντας δήμους και φορείς με σκοπό την υλοποίησή τους.
Ευχαριστώ πολύ.


Υ.Γ. Ανάλογες προτάσεις έκανα παλαιότερα και στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Τεμπών στην «Ώρα του Δημότη»