Γιατί μπήκαμε σε καθολική καραντίνα; Για να αποφύγουμε τη μαζική εξάπλωση της πανδημίας την οποία δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Γιατί βγαίνουμε σταδιακά από την καραντίνα;
Γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε κυρίως ότι η οικονομία δεν μπορεί να «σηκώσει» άλλο την καραντίνα με τις επιπτώσεις που τη συνθλίβουν. Και κατά δεύτερο λόγο γιατί ο κόσμος δεν αντέχει άλλο τον εγκλεισμό.

Διασφαλίζουμε, άραγε, με τα μέτρα εξόδου ότι δεν θα έχουμε μαζική εξάπλωση της πανδημίας; Οχι, βέβαια. Απλώς ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε, εφόσον βοηθήσει ο καιρός, εφόσον ο ιός δεν είναι ανθεκτικός στη ζέστη και εφόσον αποδώσουν τα μέτρα προφύλαξης. Πώς επομένως θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τη νέα κατάσταση; Οτι η κυβέρνηση παίρνει επικίνδυνο ρίσκο.
Η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο την υγεία του λαού με τη σταδιακή άρση της καραντίνας γιατί η οικονομία δεν της επιτρέπει να ενεργήσει αλλιώς. Χωρίς να υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία κατά του κορονοϊού, χωρίς να έχει προετοιμάσει το Σύστημα Υγείας για μαζικά και στοχευμένα τεστ ανίχνευσης στον πληθυσμό ή τεστ των αντισωμάτων που τον εμποδίζουν να εξαπλωθεί.

Με αυτές τις προϋποθέσεις εξόδου από την καραντίνα θα μπορούσαμε να μην είχαμε μπει καθόλου σε αυτήν ή να μην ήταν καθολική. Κακά τα ψέματα. Γνωρίζοντας τα προβλήματα και τις δυνατότητες του ΕΣΥ, με εντελώς ανύπαρκτο τον ιδιωτικό τομέα απέναντι στην πανδημία και μπρος στον κίνδυνο να γίνουμε Ιταλία, η κυβέρνηση προσέφυγε έντρομη στην καραντίνα, υιοθετώντας τη μοναδική επιλογή που είχε, καθώς η δεύτερη ήταν η πλήρης προσχώρηση στη θεωρία της «ανοσίας της αγέλης».
Διακινδυνεύοντας, όμως, τώρα, χωρίς καμία διασφάλιση, να σπάσει την καραντίνα, ουσιαστικά προσχώρησε στη θεωρία της «ανοσίας της αγέλης», ελπίζοντας ότι αυτή θα εφαρμοστεί σταδιακά και συνεπώς ανώδυνα. Χωρίς δηλαδή μαζικά φαινόμενα νοσούντων και θανάτων.
Αυτό δεν είναι λύση στο πρόβλημα, ούτε επιτυχία των κυβερνώντων. Είναι πορεία στα τυφλά και απόδειξη χρεοκοπίας μιας πολιτικής -με βαθιές ρίζες στο παρελθόν- που η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να την εξωραΐσει για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Οταν λείπει το θάρρος της αλήθειας, χάνεται το μέτρο, λείπει και η ντροπή.

ΠΗΓΗ : ΕΦ.ΣΥΝ