Κάτοικοι του χωριού Ευαγγελισμός του Δήμου Τεμπών, με κείμενό τους, διαμαρτύρονται για τη δημιουργία «Πράσινου Σημείου» ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων όλου του Δήμου, σε απόσταση αναπνοής από τις κατοικίες και σε περιοχή, η οποία στους Δασικούς χάρτες του Εθνικού Κτηματολογίου, αναφέρεται ως Δασική.
Αναλυτικά στο κείμενο επισημαίνονται τα εξής :

«Τις τελευταίες ημέρες μάθαμε εντελώς τυχαία, ότι ο Δήμος Τεμπών το επόμενο διάστημα, θα ξεκινήσει την κατασκευή για κάτι που είναι πολύ σοβαρό και που αφορά το χωριό μας.
Πρόκειται για την εγκατάσταση και λειτουργία «Πράσινου Σημείου» (Π.Σ.), δηλαδή μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων όλου του Δήμου Τεμπών στο χώρο απέναντι από το εργοστάσιο συσκευασίας ελιάς και σε απόσταση (όπως αναφέρεται στη μελέτη) 800 μέτρων από το κέντρο του χωριού μας. Που σημαίνει ότι η απόσταση από την πολεοδομική γραμμή του οικισμού του χωριού μας είναι περί τα 150 μέτρα και από το τελευταίο υπάρχον σπίτι είναι περί τα 300-350 μέτρα…
Η όλη ιστορία άρχισε τον Ιούλιο του 2014 όταν η Περιφέρεια Θεσσαλίας έστειλε επιστολή στη Δημοτική αρχή του Δήμου μας για εκπόνηση μελέτης που να αφορά στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων όλου του Δήμου Τεμπών. Το 2015 εγκρίθηκε η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου από το Δ.Σ. του Δήμου Τεμπών στη συνεδρίασή του την 11/11/2015 με την απόφαση 243/2015 για την οποία μάθαμε μόλις τώρα… , Το απόσπασμα του πρακτικού του εν λόγω Δ.Σ. έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου 12257 /20/11/15, όπως φαίνεται στο έγγραφο που επισυνάπτω.
file:///C:/Users/USER/Desktop/ΔΣ-ΔΗΜΟΥ-ΤΕΜΠΩΝ-ΑΠΟΦΑΣΗ%20-243-(11-11-2015).pdf
και στο οποίο, αναφέρεται ότι στο Π.Σ,, θα ανακυκλώνονται ΚΑΙ επικίνδυνα απόβλητα όπως συσκευασίες φυτοφαρμάκων και οικιακά επικίνδυνα απόβλητα)!!!

Πιστεύουμε ότι σε μια σύγχρονη κοινωνία η διαχείριση των αποβλήτων της είναι μείζονος σημασίας και κάθε έργο προς αυτή την κατεύθυνση θεωρείται θετικό. Όταν όμως για μια τόσο ιδιάζουσα λειτουργία, γίνεται μια μελέτη στην οποία προτείνεται από ειδικούς επιστήμονες να γίνει εγκατάσταση μιας τέτοιας μονάδας, τόσο κοντά σε κατοικημένη περιοχή, κανείς δεν μπορεί να δει την θετική εικόνα την οποία και μόνο θα έπρεπε ένα τέτοιο έργο να έχει….
Σε ένα μικρό χωριό που ήδη έχει απομονωθεί – από τη διέλευση της Νέας Εθνικής οδού , των γεφυρών της, των διοδίων της και των παραδρόμων της,
-από την Νέα Σιδηροδρομική Γραμμή, που κυριολεκτικά «έκοψε» τα πόδια των κατοίκων καθότι δεν υπάρχει πεζή πρόσβαση στα κτήματά μας, αλλά επίσης ούτε στο κοιμητήριο του χωριού.
-από τις ανεμογεννήτριες που έχουν τοποθετηθεί στη βόρεια πλευρά του «φρυδιού» του βουνού εντός των ορίων της περιοχής της πρώην κοινότητας Ευαγγελισμού
-από το κτίριο- τεράστιο και εντελώς αταίριαστο προς το περιβάλλον-, της Αστυνομίας που κυριολεκτικά κάλυψε όλη την «πρόσοψη» του χωριού μας
-από το εργοστάσιο τροφίμων (συγκέντρωσης και συσκευασίας βρώσιμων ελιών)!!!, ακριβώς απέναντι από το νότιο άκρο του οικοπέδου στο οποίο θα εγκατασταθεί το «Πράσινο Σημείο»
Πως είναι δυνατόν να προστεθεί άλλη μία τεράστια εγκατάσταση η οποία θα είναι το «λουκέτο» στο «κάστρο εγκλεισμού» όπως θα μοιάζει το άλλοτε ονομαζόμενο «χωρίον Ευαγγελισμός»;
Ένα ακόμη σημαντικότατο στοιχείο, είναι ότι ο συγκεκριμένος χώρος, εμφανίζεται στους από το Εθνικό Κτηματολόγιο αναρτηθέντες Δασικούς χάρτες , ως Δασική Έκταση!!!!!

Για του λόγου το αληθές, επισυνάπτω τα παρακάτω στοιχεία:
1)Την αρχική μελέτη για το συγκεκριμένο έργο:
file:///C:/Users/USER/Downloads/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CF%85%CE%B1%CE%B3%CE %B3%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C-%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%84%CE %B7%20(1).pdf
2) Απόσπασμα από τους ανηρτημένους χάρτες στην επίσημη σελίδα του Εθνικού Κτηματολογίου :
file:///C:/Users/USER/Downloads/%CE%91%CE%A0%CE%9F%CE%A3%CE%A0%CE%91%CE%A %CE%9C %CE%91%20(1).pdf
3)Φωτογραφία όπου φαίνεται η πολεοδομική γραμμή του χωριού Ευαγγελισμός και η απόστασή της από το Π.Σ.


4)Απεικόνιση σε φωτογραφία όλων των εγκαταστάσεων που «περικυκλώνουν το χωριό Ευαγγελισμός


5) Φωτογραφίες από τον δρόμο εξόδου-εισόδου του χωριού σε σχέση με το Π.Σ. (Πρασινο Σημείο)


Στο δια ταύτα: Επειδή κυριολεκτικά το χωριουδάκι μας, θα εξαφανιστεί από τον χάρτη του Δήμου μας ….
… Απαιτούμε να επανεξεταστεί το όλο θέμα και να βρεθεί άλλος χώρος ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠ’ ΟΨΙΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ!!»

ΠΗΓΗ : LARISSANET