Η Επέτειος του ΟΧΙ μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στον Έλληνα δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά. Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της Χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε να εορτάζεται στην Ελλάδα και την Κύπρο κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή και αργία. Επίσης, σε πολλές χώρες του κόσμου, ελληνικές κοινότητες γιορτάζουν την Επέτειο του Όχι.
Οι εθνικές επέτειοι είναι μια κρίσιμη ευκαιρία για κωδικοποίηση της εθνικής ταυτότητας μέσω της γλώσσας των συμβόλων και των εικόνων και της όποιας «αναπαράστασης» έχει επιλεγεί. Και βέβαια πρώτο σύμβολο των επετείων είναι η ίδια η ημερομηνία, εφόσον η επιλογή του γεγονότος στο οποίο παραπέμπει έχει στόχο να υπογραμμίσει συγκεκριμένα στοιχεία της εθνικής ταυτότητας. Ο κύριος στόχος είναι να κάνει τους ανθρώπους να “θυμούνται” γεγονότα που οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, δεν έχουν ζήσει… όπως το έπος του ελληνικού στρατού στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, το έπος της Εθνικής Αντίστασης και ο εμφύλιος. Σε αντίθεση με όλα τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, που γιορτάζουν την επέτειο λήξης των δύο Παγκόσμιων Πολέμων, η Ελλάδα έχει καθιερώσει ως εθνική εορτή την είσοδο στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου.


Η 28η Οκτωβρίου ξεκίνησε να γιορτάζεται ήδη από τα χρόνια της Κατοχής, Ο πρώτος εορτασμός πραγματοποιήθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1941 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο κεντρικό κτήριο και τους γύρω χώρους. Οι φοιτητές έβγαζαν λόγους κατά της κατοχής, ενώ πατριωτικό κήρυγμα έκανε και ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, που αρνήθηκε να κάνει μάθημα εκείνη τη μέρα και απολύθηκε από το Πανεπιστήμιο. Καθώς το τέλος του Β` Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα οδήγησε σύντομα σε εμφύλια σύγκρουση, ποτέ δεν συζητήθηκε σοβαρά η “μετατόπιση” της επετείου στην επίσημη λήξη του αντιφασιστικού αγώνα, σύμφωνα με ό,τι ισχύει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο “ανθυπολοχαγός της Αλβανίας” Οδυσσέας Ελύτης είχε χαρακτηρίσει τον αγώνα κατά του ιταλικού φασισμού σαν “μια εξέγερση εναντίον της μοίρας, χωρίς υπολογισμό, μια “όμορφη αφροσύνη”, που ανέβαζε το γεγονός σε μιαν άλλη σφαίρα, ποιητική, οι λέξεις ξαναγεμίζανε με καθαρή ουσία και με τη βοήθεια της ουσίας αυτής βρήκα το θάρρος να ξαναπροφέρω λόγια που ώς τότε φοβόμουνα επειδή τα συναντούσα μόνο στα χείλη των κούφιων πολιτικών και των πατριδοκάπηλων”.


Το πώς συζητούμε και αναδεικνύουμε τα χρόνια εκείνα καθορίζεται τελικά από τα ερωτήματα του σήμερα και τους ιστορικούς παραλληλισμούς που υποχρεωτικά κάνουμε. Τι έχει να πει στον σημερινό άνεργο, στον εργάτη, στον αγρότη, στον μαγαζάτορα που βάζει λουκέτο, ο πόλεμος του 1940-1941 και η συνθηκολόγηση, η πείνα που ακολούθησε, η αντίσταση στις πόλεις, οι αντάρτικες ομάδες στην ύπαιθρο, η ίδρυση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, η συνεργασία κάποιων με τους φασίστες κατακτητές; Όλα αυτά «μετατίθενται» μέσα στον χρόνο υποδηλώνοντας ότι οι κρίσιμοι ιδεολογικοί μετασχηματισμοί που συντελέστηκαν τότε μάς αφορούν πολύ περισσότερο απ` όσο νομίζουμε. Οι όποιες προφανείς αναλογίες αναζητούν τελικά σύγχρονη θεμελίωση και απεγκλωβισμό από τον ιστορικισμό….

Το 1978 κάνει την πρώτη του εμφάνιση το χορευτικό του ΜΕΣ Συκουρίου με δάσκαλο τον γυμναστή Νίκο Γερογιάννη.

Το 1886 – Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Γκρόβερ Κλίβελαντ εγκαινιάζει το Άγαλμα της Ελευθερίας στο λιμάνι της Νέας Υόρκης.
Το 1918 – Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: η Τσεχοσλοβακία αποκτά την ανεξαρτησία της από την Αυστροουγγαρία.
Το 1929 – Κραχ της Γουόλ Στριτ. Σημαντική αναστάτωση στη χρηματιστηριακή αγορά.
Το 1940 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ελλάδα απορρίπτει το τελεσίγραφο της Ιταλίας. Αρχίζει ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος. H Ιταλία εισβάλλει στην Ελλάδα από την Αλβανία, σηματοδοτώντας την είσοδο της Ελλάδας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων Σώματος και Μεταμοσχεύσεων
Παγκόσμια Ημέρα Κινουμένου Σχεδίου