Το 1944 Ανατίναξη στα στενά των Τεμπών από το «Τάγμα Μηχανικού Ολύμπου» και τους αντάρτες της ομάδας του Αντώνη Αγγελούλη (Βρατσάνου), της Γερμανικής Αμαξοστοιχίας Νο 53. Οι νεκροί Γερμανοί έφτασαν τους 450 εκ των οποίων το 1/3 ήταν ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί.
Το Τάγμα Μηχανικού Ολύμπου του ΕΛΑΣ κι ο διοικητής του Αντώνης Αγγελούλης, ο θρυλικός Βρατσάνος, είχαν κάνει το καθήκον τους, δεν προσδοκούσαν βέβαια τιμές και μνημόσυνα. Οι μπουρλοτιέρηδες έπληξαν τότε τους Γερμανούς που έφευγαν από την Ελλάδα πηγαίνοντας να πολεμήσουν στο Ρωσικό Μέτωπο. Το σαμποτάζ, που έβγαλε την αμαξοστοιχία 53 από τις γραμμές ρίχνοντάς την στον Πηνειό, προκάλεσε απώλειες πολλών εκατοντάδων στρατιωτών και αξιωματικών. Οι Ελασίτες έδωσαν εν συνεχεία μάχη για να απαγκιστρωθούν. Όταν πήρε σήμα ότι το τρένο των Γερμανών πλησίαζε, άναψε το φιτίλι για τη μεγάλη έκρηξη. Η λεπτομέρεια από τη γνωστή διήγηση του καπετάν Βρατσάνου: «Στην άκρη του αγωγού είχαμε ένα σύστημα πυροδότησης πρωτότυπο και τολμηρό: τρία καψύλια δυναμίτιδας και τρία κομμάτια βραδύκαυστο (φυτίλι), μήκους μόλις 1,5 εκατοστού, που ανάφτηκε απ’ ευθείας με εναύσματα και σπιρτάδα πάνω στον κύριο αγωγό…».
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια καμιά εκδήλωση τιμής, ούτε από αντιστασιακούς φορείς, ούτε από το δήμο Τεμπών, ούτε από την πολιτεία, αν και αυτή θεωρείται ως η μεγαλύτερη αντιστασιακή ενέργεια κατά τη διάρκεια της κατοχής στην Ελλάδα. Μήπως γιατί την οργάνωσαν και την εκτέλεσαν μόνο αντάρτες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ;

Γράφει σχετικά με το θέμα ο Σ.Ζ. στα “Ψιθυριστά της “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ” στις 22 Φλεβάρη 2024 :