Το 1987 ο ΜΕΣ Γόννων διοργανώνει την Καθαρή Δευτέρα τον πρώτο στο χωριό μας «Βλάχικο Γάμο». Την ευθύνη της οργάνωσης έχει ο πρόεδρος του συλλόγου, Βασίλης Τσιρονίκος με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ενώ το καλλιτεχνικό μέρος έχει ο Τζήμας Χατζής. Στο «τελετουργικό» βασικούς ρόλους είχαν οι : Δημήτρης Γουγουλιάς, Αλέκος Κορδέλας, Γλύκα Καραβασίλη, Σωτήρης Καραβασίλης, Θανάσης Νασιούλας, Γιάννης Τσιούρβας, Τάκης Μόκας, Θωμάς Κανταρίνος, Τάκης Τριανταφύλλου, Άγγελος Σαμούτης, με κονφιερασιέ τον Τζήμα Χατζή. Την μουσική επιμέλεια είχε η ορχήστρα του Κώστα Τσουλούφα.

                     

Το 1944 Ανατίναξη στα στενά των Τεμπών από το «Τάγμα Μηχανικού Ολύμπου» και τους αντάρτες της ομάδας του Αντώνη Αγγελούλη (Βρατσάνου), της Γερμανικής Αμαξοστοιχίας Νο 53. Οι νεκροί Γερμανοί έφτασαν τους 450 εκ των οποίων το 1/3 ήταν ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί.
Το Τάγμα Μηχανικού Ολύμπου του ΕΛΑΣ κι ο διοικητής του Αντώνης Αγγελούλης, ο θρυλικός Βρατσάνος, είχαν κάνει το καθήκον τους, δεν προσδοκούσαν βέβαια τιμές και μνημόσυνα. Οι μπουρλοτιέρηδες έπληξαν τότε τους Γερμανούς που έφευγαν από την Ελλάδα πηγαίνοντας να πολεμήσουν στο Ρωσικό Μέτωπο. Το σαμποτάζ, που έβγαλε την αμαξοστοιχία 53 από τις γραμμές ρίχνοντάς την στον Πηνειό, προκάλεσε απώλειες πολλών εκατοντάδων στρατιωτών και αξιωματικών. Οι Ελασίτες έδωσαν εν συνεχεία μάχη για να απαγκιστρωθούν. Όταν πήρε σήμα ότι το τρένο των Γερμανών πλησίαζε, άναψε το φιτίλι για τη μεγάλη έκρηξη. Η λεπτομέρεια από τη γνωστή διήγηση του καπετάν Βρατσάνου: «Στην άκρη του αγωγού είχαμε ένα σύστημα πυροδότησης πρωτότυπο και τολμηρό: τρία καψύλια δυναμίτιδας και τρία κομμάτια βραδύκαυστο (φυτίλι), μήκους μόλις 1,5 εκατοστού, που ανάφτηκε απ’ ευθείας με εναύσματα και σπιρτάδα πάνω στον κύριο αγωγό…».
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια καμιά εκδήλωση τιμής, ούτε από αντιστασιακούς φορείς, ούτε από το δήμο Τεμπών, ούτε από την πολιτεία, αν και αυτή θεωρείται ως η μεγαλύτερη αντιστασιακή ενέργεια κατά τη διάρκεια της κατοχής στην Ελλάδα. Μήπως γιατί την οργάνωσαν και την εκτέλεσαν μόνο αντάρτες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ;

Το 532 – Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός Α΄ δίνει την εντολή για την οικοδόμηση του νέου ορθόδοξου ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, μετά την καταστροφή του παλαιότερου κατά τη Στάση του Νίκα.
Το 1898 – Στη Γαλλία, ο Εμίλ Ζολά καταδικάζεται σε φυλάκιση μετά τη δημοσίευση του «Κατηγορώ», μίας επιστολής με την οποία κατηγορούσε τη γαλλική κυβέρνηση για αντισημιτισμό και για την άδικη φυλάκιση του λοχαγού Άλφρεντ Ντρέιφους.

Το 1903 – Η Κούβα παραχωρεί στις Η.Π.Α., έναντι μισθώματος, τον κόλπο του Γκουαντάναμο «εις το διηνεκές».

Το 1943 – Εθνική Αντίσταση (Ελλάδα): ιδρύεται η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (ΕΠΟΝ).

Το 1966 – Πραγματοποιείται η πρώτη δοκιμαστική τηλεοπτική εκπομπή του Ε.Ι.Ρ. με δίωρο πρόγραμμα που περιλαμβάνει διεθνείς ειδήσεις, καλλιτεχνικά θέματα και ντοκιμαντέρ.
Το 1989 – Η Μαντόνα κυκλοφορεί το βίντεο του Like a Prayer. Πυροδοτεί τεράστιες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από θρησκευτικές ομάδες ανά τον κόρμο, συμπεριλαμβανομένου του Βατικανού και του Πάπα. Ενθάρρυναν τους οπαδούς του να μποϊκοτάρουν το άλμπουμ της και τα προϊόντα της Pepsi που το προωθούσαν. Η περίοδος χαρακτηρίστηκε ως μία από τις πιο αμφιλεγόμενες στην ιστορία της μουσικής.