Η τραγωδία της ενεργειακής κρίσης μόλις αρχίζει για τους περισσότερους καταναλωτές. Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος που φτάνουν αυτόν τον μήνα περιλαμβάνουν πλέον τις μεγάλες αυξήσεις στη χονδρική τιμή ρεύματος, το χρηματιστηριακό καζίνο που η ευρωπαϊκή ηγεσία επέβαλε σε όλη την Ε.Ε. τάχα ως τεράστια καινοτομία και η κυβέρνηση υιοθέτησε με ζήλο.
Τώρα αντιλαμβάνονται οι καταναλωτές τι κρυβόταν πίσω από τον ορυμαγδό διαφημίσεων των ιδιωτικών εταιρειών για τα δήθεν φτηνά τιμολόγιά τους, αλλά και πίσω από τον «εκσυγχρονισμό» της πρώην δημόσιας ΔΕΗ, που όχι μόνο άνοιξε τον χορό των αυξήσεων από το 2020, αλλά έσπευσε να υιοθετήσει και αυτή τις περίφημες «ρήτρες αναπροσαρμογής», χωρίς να ενημερώσει ουσιαστικά τους πελάτες της για τον κίνδυνο τεράστιων ανατιμήσεων.

ADVERTISING
Η κυβέρνηση νόμιζε ότι θα χρυσώσει το χάπι της ενεργειακής ακρίβειας, στην αρχή με καθησυχαστικές εκτιμήσεις ότι είναι ήπια και παροδική και στη συνέχεια με επιδοτήσεις που εξουδετερώνονταν από τις εξελίξεις στις τιμές και τελικά καλύπτουν ελάχιστο μέρος των αυξήσεων.
Οι λογαριασμοί του Δεκεμβρίου κυριολεκτικά μοιράζουν εγκεφαλικά. Σε κάθε κατανάλωση ρεύματος 50 ευρώ με την αρχική χρέωση, οι ρήτρες αναπροσαρμογής προσθέτουν τουλάχιστον 100 ευρώ επιπλέον χρέωση. Πρόκειται για διπλασιασμό και τριπλασιασμό τιμών.
Η κατάσταση κλιμακώνεται, καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φαίνεται απλώς να παρακολουθούν ως Νέρωνες τη φλεγόμενη Ρώμη της ενεργειακής αγοράς. Η σημερινή χονδρική τιμή ρεύματος, τα 416 ευρώ, σημαίνει ότι η μέση τιμή του Δεκεμβρίου τρέχει ακάθεκτη πάνω από τα 250 ευρώ η μεγαβατώρα. Αυτό σημαίνει ότι οι λογαριασμοί ρεύματος του επόμενου μήνα θα είναι ακόμη πιο αυξημένοι.

Το χειρότερο είναι ότι εκατομμύρια νοικοκυριά εδώ και σε όλη την Ευρώπη είναι εγκλωβισμένα. Δεν έχουν εναλλακτικές λύσεις. Γιατί μέχρι πρότινος προσπαθούσαν να αποφύγουν το ακριβό πετρέλαιο, για να μην παγώσουν τον χειμώνα, προσφεύγοντας στο ρεύμα ή στο φτηνό φυσικό αέριο.
Τώρα δεν υπάρχει διέξοδος. Η τιμή του φυσικού αερίου έχει τετραπλασιαστεί στους λογαριασμούς. Και μπορεί να πενταπλασιαστεί ή να επταπλασιαστεί τους επόμενους μήνες, αν περάσει στις λιανικές τιμές η αύξηση σχεδόν 800% που καταγράφει το πολύτιμο καύσιμο από την αρχή της χρονιάς.

Οι πολίτες της Ρώμης καίγονται και οι Νέρωνες απλώς παρακολουθούν. Αν συνεχίσουν έτσι, οι ρόλοι θα αντιστραφούν επικίνδυνα.

Πηγή : ΕΦ.ΣΥΝ.