Ο κόσμος της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών αποχαιρετά τον συγγραφέα του εμβληματικού «Ζ» •Ποιος ήταν ο Βασίλης Βασιλικός •Το τεράστιο συγγραφικό του έργο. Μια τεράστια προσωπικότητα των γραμμάτων, του πνεύματος και της Αριστεράς έφυγε απ’ τη ζωή.

Ο Βασίλης Βασιλικός, πολυβραβευμένος Έλληνας συγγραφέας, μέσα στους 10 πιο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς σύμφωνα με την UNESCO, με σπουδές Νομικής (στο ΑΠΘ) και σκηνοθεσίας (στο Γέιλ), πολιτικός εξόριστος επί χούντας που στα χρόνια της δικτατορίας είχε κάνει αγώνα για την καταδίκη του πραξικοπήματος, γνωστός σε όλον τον κόσμο κυρίως για το έργο του «Ζ» το οποίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Κώστα Γαβρά, αφήνει πίσω του μια τεράστια παρακαταθήκη και ένα δυσαναπλήρωτο κενό.
Με συγκίνηση τον αποχαιρετούν ο κόσμος των γραμμάτων και των τεχνών αφού υπήρξε μεγάλο κεφάλαιο για τον ελληνικό πολιτισμό.

Ποιος ήταν : Γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1934 στη συνοικία των Ποταμουδίων Καβάλας. Οι γονείς του κατάγονταν από τη Θάσο. Αποφοίτησε από το Λύκειο Καρυωτάκη στην Καβάλα, τη Σχολή Βαλαγιάννη (Θεσσαλονίκη) και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια. Στη συνέχεια σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και σκηνοθεσία τηλεόρασης στη δραματική σχολή του Πανεπιστημίου Γέιλ (Drama School – SRT) στο Νιού Χέιβεν του Κονέκτικατ (ΗΠΑ).
Από το 1967 μέχρι το 1994 έζησε και εργάστηκε στο εξωτερικό (Ιταλία, Γαλλία, Νέα Υόρκη τα πρώτα 7 χρόνια εξόριστος από τη χούντα), με ένα τριετές διάλειμμα (1981-1984), κατά το οποίο ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Ε.Ρ.Τ. επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου. Εργάσθηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε ξένες παραγωγές, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, σεναριογράφος, επιμελητής (Dr.) σεναρίων, εισηγητής σεναρίων στην Arte (1990-1993), δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάστηκε με τον Νίκο Κούνδουρο στο σενάριο της ταινίας Μικρές Αφροδίτες. Διετέλεσε πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO (1996-2004).
Ο Βασίλης Βασιλικός τοποθετήθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της εκλογικής συνεργασίας Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά στις βουλευτικές εκλογές του 2015, καθώς και στις βουλευτικές εκλογές του 2019, αυτή την φορά όμως με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία όπου και εξελέγη. Ήταν βουλευτής Επικρατείας από τις 7 Ιουλίου 2019 μέχρι τις 21 Μαΐου 2023.

Ο Βασίλης Βασιλικός με τα δικά του λόγια : Για ανθρώπους όπως ο Βασίλης Βασιλικός, που με το έργο τους υπήρξαν κεφάλαιο για τον ελληνικό πολιτισμό και συμμετείχαν ενεργά στην πολιτική και κοινωνική ζωή, πολλοί θα βρεθούν να πουν και να γράψουν πολλά.
Αξία πάντως έχει να δούμε πως μιλούν οι ίδιοι για τον εαυτό τους και το έργο τους, πώς αναλύουν την πολιτική και κοινωνική ζωή.
Ας δούμε τι έλεγε ο Βασίλης Βασιλικός, στη συνέντευξή του με τίτλο «Ο πρωθυπουργός ακολουθεί την παλαιάς κοπής μέθοδο “εκδίκηση του αντιπάλου”».Σε αυτήν τη συνέντευξη, μεταξύ άλλων, ο συγγραφέας του «Ζ», για τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη, από το παρακράτος, έλεγε για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τη Χρυσή Αυγή:
«Για μένα, η δολοφονία του Παύλου που έφερε τη διάλυση της Χρυσής Αυγής έχει την ίδια βαρύτητα με τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, του Σωτήρη Πέτρουλα και του Τεμπονέρα».
Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Βασίλης Βασιλικός μεταφέρει με γλαφυρό τρόπο πώς έφτασε στα χέρια του όλη η δικογραφία της δολοφονίας Λαμπράκη και τα προβλήματα που αντιμετώπισε στη συγγραφή του «Ζ».
Και λίγα χρόνια πιο πριν, μιλώντας επίσης στην ΕΦ.ΣΥΝ., έλεγε για το «Σιλό», το πρώτο έργο του: «Δεκαπέντε χρόνων έγραψα το καλύτερο βιβλίο μου»
Εκεί μιλάει για τον φεμινισμό και τονίζει: «Δεν γίνεσαι φεμινιστής από ιδεολογία. Γεννιέσαι τέτοιος. Προπαντός όταν έχεις μια γιαγιά και μια μάνα που τις λατρεύεις. Τα κορίτσια έχουν προβλήματα με τις μάνες τους. Τα αγόρια με τους πατεράδες. Οπότε τα αγόρια ή διαλέγουν τον παππού για να παρακάμψουν τον πατέρα, όπως έκανα εγώ, ή αφοσιώνονται στις μάνες τους, που τους φορούν φουστάνια. Ευτυχώς εγώ είχα μια κατά ένα χρόνο μεγαλύτερη αδελφή και τη γλίτωσα».

Πηγή : ΕΦ.ΣΥΝ.