Την Παρασκευή 1/3 και το Σάββατο 2/3/2024 πραγματοποιήθηκε η διημερίδα για τις υδατοκαλλιέργειες, με εξαιρετική επιτυχία από άποψη συμμετοχής και ποιότητας.
Την πρώτη μέρα, στην διεπιστημονική ημερίδα, αναπτύχθηκε ένας σοβαρός επιστημονικός και δημοσιογραφικός προβληματισμός, που δημιουργεί προϋποθέσεις μίας ευρύτερης και εναλλακτικής προσέγγισης του προβλήματος των υδατοκαλλιεργειών στην Ελλάδα, εξαιρετικά κριτική απέναντι στη μέχρι τώρα κυρίαρχη άποψη. Την δεύτερη μέρα, η συνάντηση των συλλογικοτήτων, παίρνοντας το νήμα από την ημερίδα προχώρησε σε ένα σοβαρό προβληματισμό για το μοντέλο των υδατοκαλλιεργειών, τα προβλήματα και τα αδιέξοδά του.
Κατατέθηκαν σημαντικές τοπικές εμπειρίες από όλη την Ελλάδα, συνέκλιναν θέσεις και έγινε ένας πλούσιος και χειραφετημένος διάλογος. Αποφασίστηκε από τις συλλογικότητες για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και από τις υδατοκαλλιέργειες: Η συγκρότηση του πανελλαδικού δικτύου και η διεύρυνσή του. Η δημιουργία διαδικτυακού χώρου και ο Πανελλαδικός συντονισμός των δράσεων.
Από το σύνολο των συλλογικοτήτων που συμμετείχαν, εξεδόθη ψήφισμα.

Αντιπροσωπεία του Δικτύου Δέλτα Πηνειού και Τεμπών συμμετείχε στη Διεπιστημονική Διημερίδα στην Αθήνα ως Ιδρυτικό μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου για την προστασία του Θαλάσσιου περιβάλλοντος από τις Υδατοκαλλιέργειες. Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας οι Δήμοι Ξηρομέρου, Επιδαύρου, Ερέτριας, Κύμης, Αλιβερίου και το Πανελλήνιο Δίκτυο για την προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος από τις Υδατοκαλλιέργειες.
Ομιλητές ήταν πολλοί αξιόλογοι Νομικοί, επιστήμονες και εκπρόσωποι Οργανισμών. Εκ μέρους του Δικτύου Δέλτα Πηνειού μίλησε ο Γιώργος Ζ. Εμμανουήλ (συνταξιούχος εφοριακός) αναλύοντας την κατάσταση τόσο στο Δέλτα Πηνειού όσο και στην ευρύτερη περιοχή που θα πληγεί από την εγκατάσταση μυδοκαλλιέργειας.


Ακούστηκαν πολλά και ενδιαφέροντα για μία καινούργια πληγή του Περιβάλλοντος και την καταστροφή του θαλάσσιου οικοσυστήματος από τα μεγάλα συμφέροντα του κλάδου που καταπατούν νόμους και εξουσιάζουν ολόκληρες περιοχές με αλόγιστη ρύπανση των θαλασσών αλλά και των ακτογραμμών.
Στο τέλος της Διημερίδας υπογράφηκε και η ιδρυτική διακήρυξη του Πανελλήνιου Δικτύου ιδρυτικό μέλος του οποίου είναι και το Δίκτυο Δέλτα Πηνειού και Τεμπών.
Επόμενα βήματα του Δικτύου Δέλτα Πηνειού είναι η ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής και η νομική μορφή ενάντια στις Μυδοκαλλιέργειες.


Το Ψήφισμα της Διημερίδας :

Ψήφισμα των φορέων και συλλογικοτήτων για τις υδατοκαλλιέργειες, από την διημερίδα της 2/3/2024 με τίτλο: «Υδατοκαλλιέργειες στις ελληνικές ακτές: Κατάληψη χωρίς όρια;».

Οι υδατοκαλλιέργειες στην Ελλάδα, από παραγωγική δραστηριότητα που θα μπορούσε να συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, μετατρέπεται σε γίγαντα με ‘’πήλινα πόδια’’, με αδρές χρηματοδοτήσεις, αγνοώντας όμως το Περιβάλλον.
Ένα λόμπι – συγκροτημένο στη λογική της έντασης, της ανταγωνιστικότητας και της μεγέθυνσης, αντί της στρατηγικής της συνέργειας στη βιώσιμη ανάπτυξη, απαξιώνει την τοπική αυτοδιοίκηση.
‘’Αυτοδιαχειρίζεται’’ θάλασσες και ακτές και εντείνει την ανασφάλεια και την πίεση στους εργαζόμενους. Οι τοπικές κοινωνίες δεν υπάρχουν στο προσκήνιο.

– Είμαστε ενάντια σ’ αυτό το υπερεντατικό υδροκαλλιεργητικό μοντέλο.
– Είμαστε ενάντια στις διάτρητες Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ), που πατάνε σε διάτρητες μελέτες και δεν τηρούν την νομιμότητα.
– Είμαστε αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους στις μονάδες.
– Αναδεικνύουμε την αναγκαιότητα σύγκλησης θέσεων και κοινών δράσεων των συλλογικοτήτων για την προστασία του θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος.
– Είμαστε υπέρ της προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος, των ακτών και του πολιτισμού των τοπικών κοινοτήτων.