Με θέμα την υγεία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα μίλησε το Σάββατο του Λαζάρου, ο γνωστός καρδιολόγος και μέλος του Δ.Σ. του συνδέσμου Φίλων της Πινακοθήκης Γόννων «Κ. & Ζ. Παπαδημητρίου», στην κεντρική πλατεία των Γόννων. Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στις παράλληλες εκδηλώσεις της Πινακοθήκης με αφορμή την έκθεση που φιλοξενεί αυτή την περίοδο με θέμα «Γλώσσα και Εικαστικές Τέχνες». (Φωτογραφίες στο τέλος της ανάρτησης).
Ο Γιάννης Σάπκας έκανε μια αναδρομή στα θέματα της υγείας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα με παράλληλη προβολή ανάλογων εκθεμάτων.
Από τον Ασκληπιό ως τον Ιπποκράτη και από τον Ιπποκράτη μέχρι την σύγχρονη ιατρική άλλαξαν πολλά τόσο στην φιλοσοφία όσο και στην χρήση της ιατρικής. Αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι το ανθρωποκεντρικό νόημα της επιστήμης

και η μεγάλη και αναντικατάστατη σημασία της σχέσης γιατρού και ασθενούς. Επίσης η ελπίδα και η πίστη στην ίαση μαζί με την καλή ψυχολογία βοηθούν στη δημιουργία καλύτερων προϋποθέσεων στον δρόμο για την θεραπεία. Οι άνθρωποι σε όλες της εποχές έστρεφαν την ελπίδα τους για ίαση προς το Θεό και για αυτό τόσο στην αρχαία εποχή όσο και στη σύγχρονη άφθονα είναι τα αναθήματα, οι επιγραφές, τα φυλακτά και τα τάματα.

«Όσο, όμως κι αν προοδεύσει η επιστήμη και ο άνθρωπος-γιατρός αντικατασταθεί από την ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη δεν θα μπορέσει ποτέ ένα μεταλλικό χέρι να δώσει στον ασθενή τη σιγουριά και τη ζεστασιά της παλάμης του «ανθρώπου»-γιατρού που σφίγγει το χέρι μας και μας λέει «είμαι κοντά σου», κατέληξε κλίνοντας την ομιλία του ο Γιάννης Σάπκας.
Η έκθεση θα διαρκέσει ένα μήνα, μέχρι 25 Απρίλη και θα εμπλουτιστεί με εργαστήρια  για την γνωριμία των μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου με την τέχνη της χαρακτικής από τους καλλιτέχνες που εκθέτουν, όπου θα έχουν την ευκαιρία να χαράξουν και να τυπώσουν.