Να γιατί σήμερα δεν γιορτάζουμε τη Γη.
Θρηνούμε για το 60% της χλωρίδας και πανίδας που έχει χαθεί παγκόσμια, αγωνιούμε και αγωνιζόμαστε να μην χαθεί ότι είναι ακόμα ζωντανό.

Ταυτόχρονα, είναι μια μέρα αντίστασης και μνήμης, για τις χιλιάδες ανθρώπους που με μαζικές συγκεντρώσεις και λαϊκές συνελεύσεις στις πλατείες πόλεων και χωριών, κατάφεραν τα χρόνια που πέρασαν και μίλησαν μεταξύ τους, αναζητώντας ελευθερία, ισότητα, ισονομία, αυτονομία και άμεση συμμετοχή όλων στη δημοκρατία.

Γιατί είναι μια μέρα αυτοοργάνωσης για όλα τα κινήματα που αγωνίζονται για τη γη και την ελευθερία καθώς και για τη διεκδίκηση ελεύθερων χώρων τέχνης και πολιτισμού τόσο στις πόλεις όσο και στα χωριά μας.

Γιατί πρέπει όλοι μας να στηρίζουμε τον αγώνα των τοπικών κοινωνιών από τις Σκουριές Χαλκιδικής ως την Κρήτη και από την Ικαρία έως την Κέρκυρα που παλεύουν για περιβαλλοντικά θέματα αλλά και να δυναμώσουμε κι εδώ τοπικά τη φωνή μας για ανάλογα θέματα, ξεκινώντας από την καθαριότητα των δημόσιων χώρων μέχρι ποιο σύνθετα θέματα όπως είναι οι Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.). Και όλα αυτά με γνώση των προσωπικών ευθυνών του καθένα μας.

Γιατί διεκδικούμε έναν κόσμο που διατηρεί ζωντανά τα οικοσυστήματα και σέβεται όλα τα έμβια όντα που κατοικούν σε αυτά, διεκδικούμε έναν κόσμο που να μας χωρά όλες και όλους.

Γιατί θέλουμε διαβούλευση σε ότι μας αφορά, θέλουμε να συναποφασίζουμε για τις ζωές μας! Γιατι πρώτα υπερασπιζόμαστε την ίδια τη ζωή και την ελεύθερη έκφραση της.

Γιατί τέλος, υπερασπιζόμαστε το μέλλον μας από τον καταστροφικό τρόπο ζωής μας, αναζητώντας μια ισορροπία μεταξύ ανθρώπου και Φύσης.

Ηχηρή έκκληση 126 βραβευμένων με Νόμπελ στη G7 για το κλίμα

Λίγες μέρες πριν την σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στην Κορνουάλη της Βρετανίας (11 – 13 Ιουνίου), 126 κάτοχοι Νόμπελ ζητούν από τους αρχηγούς των κυβερνήσεων να αναλάβουν επειγόντως δράση.
«Η ανθρωπότητα διατρέχει τεράστιους κινδύνους για το κοινό της μέλλον. Οι κοινωνίες κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με εκτεταμένες, μη αναστρέψιμες αλλαγές στη βιόσφαιρα», αναφέρει η κοινή δήλωση που γνωστοποιεί το Ινστιτούτο του Πότσνταμ για την έρευνα των κλιματικών συνεπειών (PIK).

Οι βραβευμένοι απευθύνουν έκκληση στα μέλη της G7, προκειμένου «να δράσουν τώρα για να μειώσουν κατά το ήμισυ τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030. Ο χρόνος κατά τον οποίο μπορούν να αποφευχθούν μη αναστρέψιμες αλλαγές εξαντλείται».
Η δήλωση συντάχθηκε από τη διευθύνουσα επιτροπή της πρώτης συνόδου κορυφής κατόχων βραβείου Νόμπελ με θέμα «Ο πλανήτης μας, το μέλλον μας», την οποία συνδιοργάνωσε το Ινστιτούτο για την έρευνα των κλιματικών συνεπειών (PIK).

«Οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν θα είναι άνευ προηγουμένου»
Στα τέλη Απριλίου, οι κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ και άλλες προσωπικότητες από την επιστήμη, την οικονομία, την πολιτική και τον πολιτισμό αντάλλαξαν ιδέες σχετικά με τα βήματα τα οποία μπορούν να γίνουν αυτήν τη δεκαετία προκειμένου να διασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για όλους.
«Καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αντιμετωπίζουμε ανεπίτρεπτους κινδύνους. Οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν θα είναι άνευ προηγουμένου» σημείωσε ο επικεφαλής του PIK, Γιόχαν Ρόκστρεμ, επισημαίνοντας ότι ποτέ δεν υπήρξε τόσο σαφής έκκληση προς την ανθρωπότητα από κατόχους του βραβείου Νόμπελ.

Ανάμεσα στους επιστήμονες που υπογράφουν τη δήλωση, που γνωστοποιήθηκε στον Βρετανό πρωθυπουργό και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, είναι οι Μπράιαν Σμιντ, Πολ Νερς, Στίβεν Τσυ, Σιρίν Εμπάντι, Τζένιφερ Ντούντνα και Άλις Μονρό.

5 Ιούνη υπερασπιζόμαστε τη Γη.