Η παραβατικότητα των ανηλίκων είναι ένα από τα κρισιμότερα και πιο δύσκολα ζητήματα παραβατικής συμπεριφοράς που έχει να αντιμετωπίσει η κοινωνία μας, ακριβώς γιατί έχει να κάνει με παιδιά.
Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά πανευρωπαϊκό. Οφείλει έγκαιρα η πολιτεία, με ό,τι εργαλείο διαθέτει, σε όλους τους χώρους που κινούνται οι νέοι άνθρωποι, με κοινωνικά, εκπαιδευτικά, επιστημονικά μέσα και μεθόδους, με ψυχολόγους και όχι μόνο αστυνομικά να δει όσο πιο βαθιά γίνεται, στη ρίζα του, το φαινόμενο αυτό και να το αντιμετωπίσει.
Η παρουσία γονιών, εκπαιδευτικών και ειδικών επιστημόνων όπου χρειάζεται θα πρέπει να είναι συστηματική παντού, η επικοινωνία σε κάθε γειτονιά, χωριό και Δήμο, με τα σχολεία, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τις οικογένειες, την τοπική κοινωνία να είναι συστηματική. Πρέπει η τοπικές κοινωνίες να ασχοληθούν συνολικά με το ζήτημα αυτό, το οποίο έχει ευρεία κοινωνική διάσταση.


Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι τρεις άξονες που ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ώστε να αντιμετωπιστεί σε κάθε διάστασή της η βία και η παραβατικότητα των ανηλίκων. Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κατάστασης για την αντιμετώπιση της βίας και της παραβατικότητας των ανηλίκων, αποφασίστηκαν από την Αστυνομία τα παρακάτω μέτρα:
– καταγραφή, με επικαιροποιημένα στοιχεία, των σημείων στα οποία η βία των ανηλίκων εκδηλώνεται πιο έντονα.
– εισήγηση για εντονότερη και πιο εμφανή αστυνόμευση, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει προληπτικά και αποτρεπτικά.
– Εντατικοποίηση επαφών, αρχής γενομένης από αρχές Νοεμβρίου, με κατά περιοχές Αστυνομικά Τμήματα, με στόχο την αποτύπωση του προβλήματος σε πραγματική διάσταση, με παράλληλη ενημέρωση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, παρουσία ειδικών επιστημόνων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε 1.353 συλλήψεις ανηλίκων, για 1.201 υποθέσεις, τον Σεπτέμβριο για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας με σκοπό την ασφάλεια της νεολαίας.