Τα δώρα τις περισσότερες φορές είναι μια ευγενική χειρονομία που γίνεται ευχάριστα δεκτή από τον αποδέκτη. Όταν το πρόσωπο που τα προσφέρει είναι αγαπητό η χαρά είναι διπλή. Λίγο καιρό πριν δέχτηκα δυο δώρα από τον Γιώργο Μπούτο με τον οποίο μας συνδέει μια διακριτική φιλία και μια σχέση θέλω να πιστεύω αλληλοεκτίμησης.

Πρόκειται για τρία βιβλία που το καθένα από αυτά έχει για μένα ξεχωριστή αξία. Ο Γιώργος όντας χρόνια στενός φίλος με τον αλησμόνητο Θάνο Μικρούτσικο είχε έρθει σε επαφή τόσο με τον συνθέτη όσο και με τους καλλιτέχνες και τους πνευματικούς ανθρώπους που επέλεγε να συναναστρέφεται. Έτσι έφτασε στα χέρια μου ένα από τα λίγα εναπομείναντα αντίτυπα από το «Εμπάργκο» σε ποίηση ενός ακόμη μεγάλου απόντα, του Άλκη Αλκαίου, που σχεδόν όλα τα ποιήματα έχουν μελοποιηθεί από τον συνθέτη (Εκδόσεις «Εταιρεία Νέας Μουσικής»-1983).

Ευγενής και δοτικός ο Γιώργος έγινε συνδετικός κρίκος ώστε να φτάσουν στα χέρια του συνθέτη μια σειρά από στίχους της Φλώρας και να μας στείλει με τον ευγενικό και εμπεριστατωμένο τρόπο την κριτική του. Το ηλεκτρονικό μήνυμα το φυλάμε σαν κάτι πολύτιμο.


Το δεύτερο δώρο είναι επίσης πολύτιμο γιατί αποτελεί πόνημα του ίδιου του Γιώργου. Πρόκειται για ένα βιβλίο 430 σελίδων με τίτλο «ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ – ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΙΤΙΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΕΥΣΕΩΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ – Ή αλλιώς το χρονικό μιας χρεωκοπίας ‘η ίσως και περισσοτέρων…» και είναι όπως αναφέρει στην ιδιόχειρη αφιέρωσή του «το χρονικό της εικοσάχρονης περιπέτειάς μου με τη Λερναία Ύδρα της διαφθοράς, της δικαιοσύνης και της πολιτικής εξουσίας».
Ένα βιβλίο καταγγελία για τα κακώς κείμενα που συνάντησε ο συγγραφέας κατά την διάρκεια των ελέγχων που διεξήγαγε από τη θέση του οικονομικού επιθεωρητή. Όπως αναφέρει στον πρόλογό του ο Λέανδρος Τ. Ρακιντζής Αρεοπαγίτης ε.τ : «Σε ένα τόσο μεγάλο ταξίδι, ο συγγραφέας βίωσε διοικητικές, δικαστικές και προσωπικές περιπέτειες που περιγράφονται γλαφυρά κι αποδεικνύονται με έγγραφα στα αντίστοιχα κεφάλαια του βιβλίου. Δυστυχώς όμως τα ίδια συμβαίνουν σε μεγάλο βαθμό σε όσους δημοσίους υπαλλήλους και λειτουργούς θέλουν να ασκούν ενόρκως το καθήκον τους». Το βιβλίο εκδόθηκε το 2022 από τις εκδόσεις Πατάκη.


Ένα ακόμη βιβλίο του Γιώργου Μπούτου με τίτλο «ΜΙΚΡΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ» θα παρουσιαστεί από τον συγγραφέα και τις εκδόσεις «ΛΕΙΜΩΝ» στην Αθήνα, την Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2028 και ώρα 18:30 στην αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών (Γενναδίου 8 και Ακαδημίας, Αθήνα). Θα μιλήσουν για το βιβλίο : 1. η Αλεξάνδρα Κ. Βοβολίνη, Εκδότρια 2. ο Λέανδρος Ρακιντζής, Αρεοπαγίτης ε.τ. και 3. ο Τάσος Τέλλογλου, Δημοσιογράφος. Την συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος, Αντώνης Παπαγιαννίδης.


Δεν γνωρίζω πόσοι Θεσσαλοί και Λαρισαίοι θα μπορέσουν να βρεθούν σ’ αυτήν την παρουσίαση, προτείνω και προτρέπω τους φίλους που θα διαβάσουν αυτή την ανάρτηση και ζουν στην Αθήνα να παραβρεθούν.

Ευχαριστώ το φίλο Γιώργο για τα δώρα του κι εύχομαι τα βιβλία του να διαβαστούν από πολλούς και να εκτιμηθούν ανάλογα.