Γέλασαν, τραγούδησαν και παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την εκδήλωση «Τραγούδια και πλάνα του παλιού σινεμά», την οποία ετοίμασε και παρουσίασε η ερασιτεχνική Ομάδα «Λόγος & Μουσική», το βράδυ του Σαββάτου 13 Απρίλη 2024, τιμώντας τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο και τα τραγούδια του, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Συκουρίου, η οποία αίθουσα αποδείχτηκε για άλλη μια φορά μικρή για να χωρέσει τον κόσμο που ήθελε να παρακολουθήσει την παράσταση.

(Φωτογραφίες στο τέλος της ανάρτησης)

Εδώ στιγμιότυπα από την παράσταση.

Την εκδήλωση άνοιξε το μέλος της ομάδας, Μαρίτσα Τσούμαρη-Γκάνιαρη, η οποία καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, τους καλεσμένους και τους επισκέπτες, τονίζοντας ότι η ομάδα «Λόγος και Μουσική» συνεχίζει ακούραστα και αφιλοκερδώς να παρουσιάζει και νέες παραστάσεις και ευχαρίστησε τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Παναγιώτη Γκατζόγια και το δήμο Τεμπών για την υποστήριξη.

Την εισαγωγή στο θέμα έκανε το μέλος της ομάδας Ελένη Καλαμάρα-Μπέλτσιου, τονίζοντας χαρακτηριστικά :
«Απόψε θα πάμε σινεμά! Θα βγάλουμε εισιτήριο για το παρελθόν, τότε που ο κινηματογράφος ήταν για τους περισσότερους η πιο προσιτή, η πιο οικονομική διασκέδαση για όλη την οικογένεια. Ένα μέσο ψυχαγωγίας που έφερνε κοντά όλες τις κοινωνικές τάξεις.
Στις σκοτεινές αίθουσες όπου κατά τη διάρκεια της ταινίας κάποιοι μπορεί να έπιασαν για πρώτη φορά το χέρι της αγαπημένης τους ή να αντάλλαξαν το πρώτο φιλί…
Ίσως να νοιώσουμε την αλμύρα του πασατέμπου στα χείλη μας και στα αυτιά μας να ακουστεί σχεδόν ζωντανά η φωνή «πασατέμπος- στραγάλια- σάμαλι- πορτοκαλάδες -λεμονάδες – Ταμ- Τάμ»
Κάποιος θυμωμένος από το βάθος της αίθουσας θα φωνάξει νευριασμένος στον μηχανικό προβολής «Χασάπη γράμματα».
Στον «Ορφέα», στον «Γαλαξία», στο «Βικτώρια» και το «Παλλάς» της Λάρισας αλλά και στον «Ορφέα» των Γόννων και στο «Ακροπόλ» του Συκουρίου, ακούγαμε μέσα από τις ταινίες τα καινούρια τραγούδια που θα γίνονταν αργότερα επιτυχίες.

….. Όμως σήμερα θέλουμε να γελάσουμε και να τραγουδήσουμε. Να θυμηθούμε ατάκες χιλιοειπωμένες, που έμειναν στην ιστορία, χαρίζοντάς μας άπειρες στιγμές γέλιου και χαράς! Ηθοποιούς που αγαπήσαμε κι έμεινε ανεξίτηλο το κωμικό τους ίχνος. Θα ζωντανέψουν στην οθόνη ο Χατζηχρήστος, ο Κωνσταντάρας, ο Ηλιόπουλος, ο Βέγγος, ο Αυλωνίτης, η Βασιλειάδου, ο Βουτσάς και τόσοι άλλοι… Θα ακούσουμε τραγούδια που όσες φορές και να τα ακούσεις δεν τα βαριέσαι γιατί είναι συνδεδεμένα με μια προσωπική στιγμή σου, με ανθρώπους, τόπους και εικόνες».
Συμμετείχαν οι μουσικοί : Γρηγόρης Αποστολόπουλος-τραγούδι, Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου-κιθάρα, φυσαρμόνικα, τραγούδι, Ζαχαρίας Γκάνιαρης-τουμπερλέκι, Γλυκερία Ζαφειρίδου-τραγούδι, Νίκος Ζώτος-σαξόφωνο, Στάθης Σταμελόπουλος-μπουζούκι, τραγούδι, Σιμιντζής Αντώνης-αρμόνιο, Ροδόπη Τσόκανου – Τσόγια-πιάνο και Μαρίτσα Τσούμαρη – Γκάνιαρη-κιθάρα – τραγούδι. Την επιμέλεια της μουσικής και των τραγουδιών είχαν οι : Μαρίτσα Τσούμαρη και Στάθης Σταμελόπουλος.

Την έρευνα, την συγκέντρωση και επιμέλεια του υλικού και τη συγγραφή των κειμένων έκανε η Φλώρα Γουγουλιά. Την ψηφιακή επεξεργασία και την παραγωγή των βίντεο επιμελήθηκε ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ομάδας, Δημήτρης Γουγουλιάς. Στον ήχο ήταν ο Δημήτρης Πράπας.

Η εκδήλωση έγινε με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Τεμπών.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους : ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Τεμπών, Παναγιώτης Γκατζόγιας – οι Αντιπεριφερειάρχες, Σωτήρης Σουλούκος – Αθλητισμού & Πολιτισμού και Δημήτρης Τσέτσιλας – Αγροτικής οικονομίας, η τοπική σύμβουλος της κοινότητας Γόννων, Μαίρη Παπακανάκη-Πανδρεμμένου, ο Κώστας Τρικαλιώτης, πρώην Πρόεδρος της κοινότητας Συκουρίου, ο Νίκος Γερογιάννης, πρώην δήμαρχος Νέσσωνα, εκπρόσωποι Φορέων της περιοχής και πλήθος κόσμου.

002
003
004
005
006
007
008