Στο «Καφενείον η Ελλάς» που ανέβασαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Γόννων με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον κ. Δημήτριο Σιόζιο, «ήπιαν» τον καφέ της αφύπνσης της μνήμης όσοι παραβρέθηκαν, τιμώντας την πεντηκοστή επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, στις 17 Νόεμβρη του 1973. Οι μαθητές παρουσίασαν μια συγκινητική γιορτή. (φωτογραφίες στο τέλος της ανάρτησης).

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η κ. Αικατερίνη Καραγιώργου Δ/ντρια Α/θμιας Εκπ/σης Λάρισας, ο κ. Γεώργιος Μανώλης Δήμαρχος Τεμπών, ο κ. Βασίλειος Σίμος Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Δήμου Τεμπών.
Η επίσκεψη της Δ/ντριας Α/θμιας Εκπ/σης Λάρισας αποτέλεσε μεγάλη τιμή και χαρά για το σχολείο καθώς η κ. Αικατερίνη Καραγιώργου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και συνομιλήσει με φίλους και συμμαθητές της από τα μαθητικά της χρόνια.
Τον κόσμο υποδέχτηκε και χαιρέτησε η Δ/ντρια του Δημοτικού Σχολείου Γόννων κ. Αποστολίνα Σαΐτη η οποία και προλόγισε σύντομα το επετειακό εορταστικό δρώμενο.

Η Δ/ντρια Α/θμιας Εκπ/σης Λάρισας κ. Αικ. Καραγιώργου στον χαιρετισμό της ανέφερε τα εξής: «Στην επέτειο της εξέγερσης που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο τον Νοέμβριο του 1973, στην οποία τιμούμε τη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους, προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοκρατία στην πατρίδα μας. Το δικτατορικό καθεστώς που είχε επιβληθεί σχεδόν επτά χρόνια πριν, στερούσε θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών και δεν είχε θέση στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία. Το δίκαιο του αγώνα της διεκδίκησης της ελευθερίας και της προόδου, έδωσε θάρρος στη νεολαία της εποχής, αλλά και σε πολίτες όλων των ηλικιών, ώστε να αψηφήσουν τον κίνδυνο ακόμα και της απώλειας της ζωής τους και να ενώσουν τις φωνές τους, βροντοφωνάζοντας προς κάθε κατεύθυνση, τo σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία». Ο αγώνας εκείνης της γενιάς, εξακολουθεί μισό αιώνα μετά να αποτελεί ορόσημο, καθώς η διατήρηση της δημοκρατίας, αποτελεί διαρκές ζητούμενο. Η ελευθερία, ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων και η ισότητα των πολιτών, δεν κατοχυρώνονται μόνο με το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο εξασφαλίζουν οι δημοκρατικές χώρες, αλλά γίνονται πραγματικότητα, όταν υπηρετούνται από ενεργούς πολίτες με ιδανικά και όραμα. Η Παιδεία έχει καταλυτικό ρόλο και συνεισφορά στην έμπνευση και καλλιέργεια της πολιτότητας και των δημοκρατικών αξιών. Για τον λόγο αυτό, εναπόκειται σε εμάς, εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες, να γινόμαστε φορείς των ιδανικών αυτών, ώστε να παραμένουν τα σχολεία μας βασικός πυλώνας της δημοκρατίας».

Ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γ. Μανώλης στον χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής: «Η Ελλάδα Ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γ. Μανώλης στον χαιρετισμό του ανέφερε επίσης: «Η Ελλάδα γιορτάζει σήμερα μισό αιώνα αδιάλειπτης και αδιασάλευτης Δημοκρατίας, της πιο μακρόχρονης περιόδου δημοκρατικής ομαλότητας που έχουμε γνωρίσει στη σύγχρονη ιστορία μας. Στο σημερινό πλαίσιο, η αξία της επετείου του Πολυτεχνείου εντοπίζεται ακριβώς στο να μας υπενθυμίζει πως ό,τι θεωρούμε πλέον αυτονόητο, κερδήθηκε με αίμα. Και πως, προκειμένου να διατηρηθεί, πρέπει να προστατεύεται και να ενισχύεται διαρκώς. Η ιστορία πρέπει να λειτουργεί διδακτικά. Για αποτροπή σφαλμάτων του παρελθόντος. Διαφορετικά ο κίνδυνος επανάληψης της ιστορίας είναι υπαρκτός».

Ο κ. Σιόζιος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, στην μαζική και δυναμική εκδήλωση της λαϊκής αντίθεσης στο καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών που έλαβε χώρα στην ελληνική επικράτεια τον Νοέμβριο του 1973. Τόνισε ότι «δεν πρέπει να ξεχαστούμε σαν λαός στη χώρα των λωτοφάγων, δεν πρέπει να συμμαχήσουμε με τον Κύκλωπα και δεν πρέπει να μας μαγέψει η Κίρκη στον αγώνα για τα ιδανικά και την ελευθερία μας»!

Στην κ. Αικ. Καραγιώργου, στον κ. Γ. Μανώλη και στον Β. Σίμο δόθηκαν ως ενθύμια της επίσκεψης μικρογραφίες θρανίων του Μουσείου Σχολικής Ζωής που λειτουργεί στο εσωτερικό του σχολείου τις οποίες με πολύ μεράκι και αγάπη κατασκεύασε ο κ. Γεώργιος Αλεξανδρής. Η Δ/ντρια του σχολείου κ. Αποστολίνα Σαΐτη έκανε δώρο επίσης στους επίσημους προσκεκλημένους σημειωματάρια με μεταξοτυπία το λογότυπο του σχολείου για να θυμούνται την επίσκεψη τους στο Δημοτικό Σχολείο Γόννων.

Την συγκινητική εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία η Πρόεδρος κ. Α. Γουγουλιά και μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, ο κ. Β. Καραβιδές Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου-Λαογραφικού Μουσείου Γόννων ο κ. Δ. Γουγουλιάς διαχειριστής του blog Perataria.gr, η σύζυγός του κ. Φλώρα Γουγουλιά ποιήτρια και πεζογράφος καθώς και πλήθος κόσμου.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄τάξης που συμμετείχαν στη σχολική εορτή:
1. Γουγουλιά Δέσποινα
2. Ζανελλάρι Αλκέο
3. Καραμουσλή Βασιλική
4. Καρπούζα Σταυρούλα
5. Κοροβέση Αποστολία
6. Κουρού Σοφία
7. Μασούρα Γεωργία
8. Μπρουζιώτης Αλέξανδρος
9. Παπαγεωργίου Προδρόμος
10. Πλίκας Παναγιώτης
11. Πουρνάρας Αναστάσιος
12. Σάρρος Ζήσης
13. Σίμος Άγγελος
14. Τζιβή Δήμητρα
15. Τόλιος Γεώργιος
16. Τσιαπλές Θεοχάρης
17. Τσιρονίκος Χρήστος
18. Χατζής Πέτρος

Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Σιόζιος Δημήτριος ΠΕ70
Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν:
Χριστοπούλου Ευθυμία ΠΕ08, Ζγούρη Ειρήνη ΠΕ91
Πούλιου Αικατερίνη ΠΕ70 και Αλεξανδρής Γεώργιος ΠΕ70

Από τη χορωδία των μαθητών/τριών ακούστηκαν τα τραγούδια:
«Μπήκαν Στην Πόλη Οι Οχτροί» Στίχοι Γ. Σκούρτης Μουσική Ι. Μαρκόπουλος
«Αρνιέμαι» Στίχοι Ιάκ. Καμπανέλης Μουσική Μ. Θεοδωράκης
«Το Σφαγείο» Στίχοι-Μουσική Μ. Θεοδωράκης
«Οι Πρώτοι Νεκροί» Στίχοι-Μουσική Μ. Θεοδωράκης
«Ο Δρόμος» Στίχοι Κ. Μητρόπουλου Μουσική Μ. Λοΐζος
«Τίποτα Δεν πάει Χαμένο» Στίχοι Μ. Ρασούλης Μουσική Μ. Λοΐζος

Συνολικά, η εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου αποτέλεσε μια ευκαιρία ευαισθητοποίησης και παιδείας για τους/τις μαθητές/τριες, προσφέροντας τους τη δυνατότητα να κατανοήσουν τη σπουδαιότητα της δημοκρατίας και της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

001
002
003
004
004