Οι καταστροφές είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεδία της οικονομικής επιστήμης. Η οικονομία των καταστροφών μελετά τις επιπτώσεις σε μακρο- και μικρο-οικονομικό πεδίο, μεθοδολογίες ανάκαμψης των τοπικών οικονομιών και ανάταξης των κοινωνιών. Για τους τεχνοκράτες οι καταστροφές είναι πρωτίστως ένα οικονομικό γεγονός.
Για τους επικοινωνιολόγους πάλι είναι ένα γεγονός προς διαχείριση: οι spin doctors πρέπει να πείσουν την κοινή γνώμη πως όσα υπέστη είναι αποτέλεσμα της τύχης ή της κακής τύχης ή κάποιου ανυπέρβλητου και πρωτοφανούς γεγονότος – σίγουρα πάντως όχι αποτέλεσμα λανθασμένων ή ανεπαρκών πολιτικών.

Χθες, στη Βουλή, είδαμε τον θρίαμβο της οικονομίστικης αντίληψης ως προς την αέναη τραγωδία που βιώνει η Θεσσαλία, αλλά και… πιρουέτες επικοινωνιακής διαχείρισης από τον πρωθυπουργό.
Ακούσαμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει «έχουμε τη δύναμη να κάνουμε μια καταστροφή αφετηρία ανάταξης». Είδαμε δηλαδή την έπαρση και τον κυνισμό σε όλο τους το μεγαλείο. Αντί να απολογείται, ο κ. Μητσοτάκης ούτε λίγο-ούτε πολύ είπε στους ανθρώπους με τις ρημαγμένες ζωές πως η καταστροφή τους θα είναι ευκαιρία – μια… ευκαιρία που οι κάτοικοι της Εύβοιας έχουν ζήσει στο πετσί τους.
Ο πρωθυπουργός της μοναδικής χώρας που καταδικάστηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί δεν έχει επικυρώσει τους χάρτες πλημμυρικού κινδύνου, εν ολίγοις βλέπει τον κατεστραμμένο τόπο ως… ευκαιρία για business as usual.

Την ίδια ώρα, πέντε φορείς επιστημόνων καταθέτουν μια καινοτόμο πρόταση για την αποκατάσταση της περιοχής. Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι προτείνουν ειδικά για την κοινωνική ανασυγκρότηση να πραγματοποιηθεί ευρύτατη διαβούλευση που θα κορυφωθεί σε μία «Συνέλευση για τη Θεσσαλία», με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών, βουλευτών, συνδικάτων, επιμελητηρίων, πανεπιστημίων.
Απέναντι στον πρωθυπουργό, που αντιμετωπίζει την κοινωνία σαν CEO πολυεθνικής, οι επιστήμονες τονίζουν ότι «η κοινωνική ανασύνταξη δεν μπορεί να είναι ένα αμιγώς “τεχνοκρατικό” σχέδιο, που θα αγνοεί τις εμπειρίες και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών» και υποστηρίζουν πως ο σχεδιασμός ανασυγκρότησης πρέπει να συνταχθεί σε συνεργασία με την επιστημονική και ερευνητική κοινότητα και υπό συνθήκες συνεχούς διαβούλευσης με τους παραγωγικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς.
Φυσικά, η αντιπολίτευση εξαπέλυσε πυρ ομαδόν απέναντι στα ανεκδιήγητα που εκστόμισε ο πρωθυπουργός. Το θέμα ωστόσο είναι να ακουστεί δυνατά και να μην «πνιγεί» η φωνή της κοινωνίας.

Διαβάστε αναλυτικά την πρόταση των πέντε επιστημονικών φορέων ΕΔΩ
Πηγή : ΕΦ.ΣΥΝ.