Η συνάδελφος Φεντερίκα ντι Σάριο της ιστοσελίδας POLITICO μας ενημέρωσε ότι επ’ εσχάτω στο φάσμα των ψυχικών διαταραχών έχει προστεθεί και το οικολογικό άγχος ή οικολογική θλίψη. Αφορά την ευρεία κοινότητα των ακτιβιστών/στριών για το κλίμα, οι οποίοι/ες καταλαμβάνονται από άγχος και θλίψη συνειδητοποιώντας τη… διαστημική απόσταση που χωρίζει τους στόχους οι οποίοι έχουν τεθεί για την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης και τους «παγετώδεις» ρυθμούς με τους οποίους (δεν) προσαρμόζονται οι πολιτικές των χωρών στην επίτευξη αυτών των στόχων.
Η αίσθηση που δίκαια δημιουργείται είναι ότι η μάχη με τον χρόνο για την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης έχει ήδη χαθεί –κι αυτό μόνο θλίψη και άγχος μπορεί να προκαλεί όχι μόνο στους ακτιβιστές/στριες για το κλίμα, αλλά και σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο.

Η πλέον συνταρακτική απόδειξη του γεγονότος ότι η μάχη έχει ήδη χαθεί είναι τα ευρήματα που δείχνουν ότι ο θεμελιώδης στόχος για περιορισμό της αύξησης της μέσης επιφανειακής θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή κάτω από το 1,5% μέχρι το 2050 έχει ήδη χαθεί! Το 2023 ήταν το θερμότερο έτος της βιομηχανικής περιόδου και η μέση επιφανειακή θερμοκρασία τη ατμόσφαιρας κυμάνθηκε από 1,43 έως 1,48°C! Πρέπει μάλλον να θεωρείται βέβαιο ότι το 2024 θα είναι το έτος που ο στόχος θα χαθεί επισήμως!
Το Φόρουμ του Νταβός μάς προετοιμάζει με τη φετινή του έκθεση για τις συνέπειες. Στην κορυφή των 10 μεγαλύτερων κινδύνων για την επόμενη δεκαετία δεσπόζει ο κίνδυνος από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ στον «δεκάλογο» περιλαμβάνονται επίσης ακόμη 5 συναφείς κίνδυνοι: κρίσιμες αλλαγές στο περιβάλλον, απώλεια βιοποικιλότητας και κατάρρευση οικοσυστημάτων, έλλειψη φυσικών πόρων, εξαναγκαστική μετανάστευση, ρύπανση.

Βεβαίως οι στόχοι παραμένουν στη θέση τους, αλλά στην πραγματικότητα οι ιθύνοντες έχουν πετάξει «λευκή πετσέτα». Η COP27 του ΟΗΕ για το κλίμα έγινε στην… πρωτοπόρο για τη δράση της ενάντια στην κλιματική κρίση Αίγυπτο. Η COP28 έγινε στο Ντουμπάι, με συντονιστή τον σουλτάνο Αλ Τζαλέντ, επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου. Η COP28, το 2024, θα γίνει στο Αζερμπαϊτζάν με συντονιστή ξανά «πετρελαιά». Πού βαδίζουμε; Ολοταχώς για τον πλανήτη-«κλίβανο»…

Πηγή : ΕΦ.ΣΥΝ -Πάνος Κοσμάς