Λόγω της καλοκαιρινής προετοιμασίας του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ, ο γράφων τις δύο τελευταίες εβδομάδες ζει σε Γερμανία (σπίτι) και Ολλανδία (προπονητικό κέντρο όπου δουλεύει ο Δικέφαλος του Βορρά). Δεκαπέντε μέρες δεν είναι μικρό χρονικό διάστημα για να αντιληφθείς πόσο απέχουμε ακόμη από κοινωνίες που έχουν κάνει βήματα μπροστά σε συμπεριφορές σεβασμού προς το περιβάλλον. Πρώτα απ’ όλα στο σύστημα αποκομιδής σκουπιδιών. Δεν υπάρχουν απλά οι μπλε και πράσινοι κάδοι, αλλά μία ολόκληρη κουλτούρα για να διαχωρίζονται όπως πρέπει τα σκουπίδια. Αυτό συμβαίνει, βέβαια, εδώ και χρόνια, δεν είναι κάτι που άρχισε πρόσφατα, απλά κάθε φορά διαπιστώνεις πόσο εξελίσσουν την όλη διαδικασία.

Εκείνο, όμως, που εντυπωσιάζει είναι η στροφή στην ηλεκτροκίνηση. Δεν υπάρχει πλέον πάρκινγκ που να μη βλέπεις μία ολόκληρη σειρά από πρίζες για φόρτιση μπαταριών. Και φυσικά αυτό μεταφράζεται σε μία ολόκληρη νέα γενιά αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους. Είναι πάρα πολλά ακόμη εκείνα που θα μπορούσαμε να προσθέσουμε για να αναδείξουμε την έντονη οικολογική συνείδηση που έχουν αναπτύξει οι κοινωνίες των χωρών της κεντρικής Ευρώπης και την ευαισθησία στην προστασία του περιβάλλοντος που θέλουν να δείχνουν. Προφανώς, αυτή η συνείδηση καλλιεργείται και μέσα από τα σχολεία και ουσιαστικά μας δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε και εμείς.

Πλέον, δεν βρισκόμαστε στα πρώτα χρόνια αστικοποίησης του ελληνικού πληθυσμού. Έχουμε δεκαετίες πίσω μας και καλό είναι να αλλάξουμε παθολογικές συμπεριφορές προηγούμενων ετών. Δεν θα μπω στα κλισέ να μιλήσω για το πόσο όμορφη είναι η χώρα που ζούμε και να τονίσω την ανάγκη να προστατεύσουμε αυτή την ομορφιά. Θα μείνω στο ότι, δείχνοντας σεβασμό στο περιβάλλον μας, δείχνουμε σεβασμό στην ίδια την ανθρώπινη ζωή γιατί της προσφέρουμε την ποιότητα που έχει ανάγκη.

Πηγή : ΕΦ.ΣΥΝ. – Κώστας Πετρωτός