Με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε το Δ.Σ. του Δικτύου Δέλτα Πηνειού Τεμπών προς τους υποψηφίους δημάρχους και τους συνδυασμούς τους, την ανάρτηση της Δήμητρας Ναουνούλη στην σελίδα της ομάδας «Κάτοικοι δήμου Τεμπών» στο Facebook, αλλά και τις προτάσεις πολλών δημοτών, επιγραμματικά θα σας αναφέρω κι εγώ κάποιες προτάσεις μου μέρος των οποίων παρουσίασα στις 12 Οκτώβρη 2021 στο Δημοτικό Συμβούλιο Τεμπών στην «Ώρα του δημότη». Αναλυτικά μπορεί να τις δει όποιος ενδιαφέρεται ΕΔΩ :

Πρόταση 1Η : Δημιουργία και λειτουργία Δημοτικής Ταινιοθήκης – Φωτοθήκης
Για να είναι ένας τόπος εντάξει με τον εαυτό του, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να προφυλάξει, να φυλάξει, και να διατηρήσει τη μνήμη του. Και πού βρίσκεται η μνήμη του τα τελευταία πενήντα-εβδομήντα χρόνια; Που αλλού από α) τα βιβλία, β) τις εφημερίδες, γ) τα καταγεγραμμένα γεγονότα-εκδηλώσεις, δ) τις φωτογραφίες και ε) τις βιντεοσκοπήσεις. Προσωπικά θέλω να μην υπάρχει η μνήμη των ανθρώπων μονάχα στις ατομικές μνήμες του καθενός αλλά να περάσει σε μια συλλογική καταγραφή και απεικόνιση…
Πρόταση 2Η : Επιστροφή των αρχαιοτήτων των Γόννων στον τόπο τους.
Πρόταση 3Η : Πεζόδρομος – πάρκινγκ στην πλατεία των Γόννων. Θα παρθούν ποτέ οριστικά μέτρα;
Πρόταση 4Η : Ανασύσταση λίμνης Καλλιπεύκης.
Πρόταση 5Η : Ανακαίνιση δυτικού κτιρίου πρώην Δημοτικού σχολείου Γόννων και δημιουργία Πολιτιστικού κέντρου.
Πρόταση 6Η : Αλλαγές στην ονοματοδοσία δρόμων στους Γόννους και αλλού ίσως.

Να επισημάνω τις προτάσεις φορέων και δημοτών που έχουν ήδη κατατεθεί και καταγραφεί :

1. Ανάπλαση της Αγίας Παρασκευής και της κοιλάδας των Τεμπών και την αξιοποίηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Ιτέας Τεμπών με Σ. Σ. Ραψάνης. Νόμιμη λειτουργία των Δρεζινών. Δέσμευση των υποψηφίων δημάρχων Δήμου Τεμπών και υποψηφίων Περιφερειαρχών για την άμεση ενασχόληση με τα προβλήματα στην κοιλάδα, στο χώρο της Αγίας Παρασκευής και στην ευρύτερη περιοχή Τεμπών – Δέλτα Πηνειού. Άμεση επανακατασκευή της εμβληματικής κρεμαστής γέφυρας, εκβάθυνση της κοίτης του Πηνειού στην περιοχή της κοιλάδας και απομάκρυνση των φερτών υλικών, καθαρισμό των παρόχθιων τμημάτων εκατέρωθεν της κοίτης του ποταμού. Λύση επιτέλους του ιδιοκτησιακού της κοιλάδας ώστε να εκλείψει η «αναρμοδιότητα» και ο καθένας να γνωρίζει και να αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν.
2. Καθαρισμοί και Αδειοδοτήσεις ανάδειξης των αρχαιοτήτων και βυζαντινών ΜΝΗΜΕΙΩΝ και συνδιαμόρφωση προτάσεων για ένταξή τους στο Πρόγραμμα 2021-27 της Εφορείας Αρχαιοτήτων και νεότερων μνημείων.
3. Πρόγραμμα Ελέγχου και αξιολόγησης παλαιών ΓΕΦΥΡΙΩΝ και αναγκαίων τεχνικών εργασιών συντήρησης και ανάδειξής τους και διαμόρφωση και σήμανση μονοπατιών και περιπατητικών διαδρομών.
4. Σύμφωνα με το ΣΧΟΟΑΠ του 2014 προώθηση Τοπικών Χωρικών Πολεοδομικών σχεδίων των οικισμών παραλιακών και ημιορεινών και Προγράμματα για βιώσιμη ανάπτυξή τους.
5. Ορθολογική περιβαλλοντική και παραγωγική διαχείριση του Δέλτα ΠΗΝΕΙΟΥ (αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα και δράσεις καθαρισμού ποταμού και ρεμάτων).
6. Αποτροπή μυδοκαλλιέργειας και ΡΥΠΑΝΣΗΣ της θάλασσας.
7. Υποστήριξη στην Προώθηση Φακέλων για κατοχύρωση ΠΟΠ/ΠΓΕ ποιοτικών τοπικών προϊόντων: Ακτινιδίου Δέλτα Πηνειού, Κάστανου, Ελιάς Κισσάβου-Τεμπών, κλπ για καλυτέρευση της εμπορικής θέσης των παραγωγών και αγροτών.
8. Διεκδίκηση του έργου εξόδου από Θεσσαλονίκη διασταύρωσης ΚΟΜΒΟΥ Πυργετού, είτε με αναθεώρηση σύμβασης με την εταιρεία, είτε με νέο έργο από ΕΣΠΑ 2021-27.
9. Αξιοποίηση για πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς σκοπούς του ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΕΜΠΩΝ και υποστήριξη με βιβλιοθηκονόμο των βιβλιοθηκών, αρχειακών συλλογών και Λαογραφικών Μουσείων.
10. Δημοτική Επιτροπή διαβούλευσης φορέων της Κοινωνίας των πολιτών και ενίσχυση των δράσεων των ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ.

Επίσης οι δημότες προτείνουν :

1. Σχέδιο και υλοποίηση έργων για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων. Άμεση Αποκατάσταση των χώρων/σημείων που υπέστησαν ζημιές από τον “Daniel”.
2. Σύνδεση όλων των χωριών του Δήμου μας με τοπική συγκοινωνία, ειδικά των μικρών χωριών με τα κοντινά σε αυτά κεφαλοχώρια.
3. Δημιουργία τμήματος στον Δήμο, υποστήριξης υπερηλίκων με κινητή μονάδα.
4. Φροντίδα του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα των μικρών χωριών διότι συνήθως παραμελούνται.
5. Μείωση των παγίων υδροδότησης. (το πάγιο του νερού στα χωριά μας είναι σχεδόν 5πλασιο από το πάγιο στην Αθήνα).
6. Ευαισθητοποίηση του Δήμου και των κατοίκων σε θέματα ανακύκλωσης.
7. Κέντρο περίθαλψης αδέσποτων ζώων.
8. Ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Γόννων με προσωπικό και ασθενοφόρο/α.
9. Ο δήμος χρειάζεται να στελεχωθεί άμεσα από νέο προσωπικό επιστημονικής κατάρτισης.

Να τονίσω τέλος ότι καλό θα ήταν οι παραπάνω προτάσεις και τα έργα αφού εμπλουτιστούν και με άλλες, να κατηγοριοποιηθούν σε έργα που ανήκουν στην αρμοδιότητα του κεντρικού κράτους και της κυβέρνησης, σε έργα της περιφέρειας Θεσσαλίας και σε έργα του δήμου, να καταγραφούν, να γίνουν μέρος των προγραμμάτων των συνδυασμών και στη συνέχεια, μετά την εκλογή των νέων δημοτικών αρχών, να ξεκινήσει η υλοποίησή τους και η διεκδίκησή τους όπου αυτό είναι αναγκαίο, σε συνεργασία με τους μαζικούς φορείς, συνεταιρισμούς, σωματεία, συλλόγους, αλλά και δημότες της περιοχής.

Επίσης να διευκρινίσω ότι ήταν αδύνατο να συμπεριληφθούν εδώ όλα τα θέματα που αφορούν την περιοχή μας, όπως της αγροτικής οικονομίας, των έργων υποδομής, της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην περιοχή και άλλα τα οποία πιο αρμόδιοι από εμένα φορείς – σύλλογοι, συνεταιρισμοί, επαγγελματίες, κ.λ.π. – θα μπορούσαν να θέσουν στους υποψήφιους δημάρχους και τους συνδυασμούς τους.

Για τη γραφή και την αντιγραφή
Δημήτρης Ζ. Γουγουλιάς