Αυτή την περίοδο έκλεισε δύο χρόνια λειτουργίας της η νέα Δημοτική Αρχή και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Τεμπών αλλά και σχεδόν δύο χρόνια που η καραντίνα λόγω Covid-19, επέβαλαν την μη λειτουργία των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου ζωντανά και με την παρουσία δημοτών στο ακροατήριο. Αυτό είχε σαν συνέπεια να μην λειτουργεί και η «Ώρα του δημότη».

Κι επειδή είναι άγνωστο πότε η ώρα του τη δημότη θα πάρει τη θέση της στις συνεδριάσεις του Δ.Σ., και επειδή κανένας συνδυασμός δεν είχε τα παρακάτω θέματα στο πρόγραμμά του, ούτε τέθηκαν στο συμβούλιο το διάστημα που μας πέρασε, απ’ όσο γνωρίζω, αποφάσισα τα θέματα που θα έθετα εκεί να τα δημοσιοποιήσω μέσα από το blog μου και κάθε απάντηση δεκτή και φυσικά δημοσιεύσιμη εδώ στο blog.

Τα θέματα και οι προτάσεις μου είναι τα εξής :

Θέμα 1ο : Επιστροφή των αρχαιοτήτων των Γόννων στον τόπο τους.
Στις 28 Γενάρη του 2012 μέσα από το Blog μου αναδεικνύω το θέμα για την φυγή και την επιστροφή των αρχαιοτήτων. Τις επόμενες μέρες δημιουργείται μια άτυπη επιτροπή (Δ. Γουγουλιάς, Ζ. Παπαδημητρίου, Κ. Κανταρίνος, Σ. Ντάγιας, Χ. Τσαντίλας, Β. Τσιρονίκος, Ν. Χατζής) και ξεκινάει η συλλογή υπογραφών για την επιστροφή των αρχαιοτήτων. Όλες οι υπογραφές στη διάθεσή σας.
Στις 19 Φλεβάρη 2012 με πρωτοβουλία της επιτροπής γίνεται εκδήλωση στο δημαρχείο Γόννων όπου με πρόταση του τότε δημάρχου ορίζεται μια άτυπη επιτροπή του δήμου για το θέμα την οποία εγκρίνει με απόφασή του και το Δ.Σ. (Κολλάτος Κ., Αργυρακούλης Γ., Γουγουλιάς Δ, Καραβασίλης Σ., Καραβιδές Β., Κοντογιάννης Λ., Ντάγιας Σ., Παπαδημητρίου Ζ., Τσαντίλας Χ., Τσιρονίκος Β.) και αποφασίζεται να γίνουν ενέργειες για την επιστροφή των αρχαιοτήτων και τη στέγασή τους στο ανατολικό παλαιό δημοτικό σχολείο.
Η επιτροπή αυτή συνεδρίασε δύο φορές στις 4/3/2012 και στις 6/7/2012. Στην τελευταία συνεδρίαση έγινε ενημέρωση από την κα Τσοπούρογλου για το τι έκαναν και τι σχεδιάζουν να κάνουν οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου για το κτίριο του σχολείου. Υπήρξε επαφή με την αρμόδια υπάλληλο της εφορίας Προϊστορικών Αρχαιοτήτων η οποία διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα επιστροφής αρκεί να υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις (χώρος φυλασσόμενος και ειδικά διαμορφωμένος με κατάλληλους εκθεσιακούς χώρους, κ.τ.λ.). Έγινε η σχετική έρευνα από τους μηχανικούς του Δήμου Τεμπών η οποία κατέληξε στο ότι ιδιοκτησιακά το παλαιό σχολείο Γόννων ανήκει πλέον στον Δήμο Τεμπών, υπάρχουν οι στατικές μελέτες και η άδεια από την υπηρεσία Τεχνικών έργων και Νεότερων Μνημείων.
Τέλος μετά από απόφαση του τότε Δημάρχου Τεμπών, Κώστα Κολλάτου, στην πρόσκληση 4156/11 του ενδιάμεσου διαχειριστικού φορέα της ΜΟΔ Α.Ε. που αφορά έργα που πρέπει να ωριμάσουν κατατέθηκε πρόταση για : «Επισκευή – αποκατάσταση του ανατολικού τμήματος του διατηρητέου παλαιού σχολείου Γόννων προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία Αρχαιολογικού Θεματικού Μουσείου».
Από τότε η επιτροπή δεν ξανά-συνεδρίασε και δεν έχω καμία πληροφορία για το θέμα.
Να τονίσω επίσης ότι δεν μιλάμε για τη δημιουργία ενός μουσείου – πράγμα δύσκολο και πολύ κοστοβόρο στις μέρες μας – αλλά για τη δημιουργία μιας εκθεσιακής συλλογής των αρχαιοτήτων μας, αντίστοιχης με αυτή που δημιούργησε ο δήμος Φαρσάλων, αναπαλαιώνοντας εκεί ένα παλαιό δημοτικό σχολείο.
Η ερώτησή μου προς τη δημοτική αρχή είναι αν είναι ενήμερη για το θέμα αυτό, αν έκαναν κάτι οι τεχνικές υπηρεσίας του δήμου και αν σκέφτονται να αναδείξουν και να προχωρήσουν το θέμα.
Να συμπληρώσω εδώ ότι ένα ίσης, ίσως και μεγαλύτερης, αξίας θέμα, αυτό των αρχαιολογικών ανασκαφών στην περιοχή μας. Το θέμα έθεσαν επανειλημμένα πανεπιστημιακοί καθηγητές (Λάκης Κοντογιάννης, Ζήσης Παπαδημητρίου, κ.ά.). Κάποτε πρέπει να ξεκινήσουν και στην περιοχή μας και κυρίως στη θέση «Καστρί». Βλέπουμε και διαβάζουμε να γίνονται ανασκαφές σε περιοχές των Φαρσάλων και της Αγιάς, μάλιστα στην Αγιά εντάχθηκαν και από την Περιφέρεια στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Θέμα 2ο : Πεζόδρομος – πάρκινγκ στην πλατεία των Γόννων
Στις 14 Δεκέμβρη 2014 έγραφα στο blog και στην εφημερία ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ τα εξής : «Η νοοτροπία του Έλληνα να πίνει τον καφέ ή το τσιπουράκι του με το αυτοκίνητό του παρκαρισμένο δίπλα στην καρέκλα που κάθεται, δεν είναι φαινόμενο σημερινό. Όπως δεν είναι και η επιδεικτική άγνοια, ότι η ελευθερία μας σταματά εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου. Καθώς και το γεγονός ότι μόνο ότι είναι δικό μας, ιδιωτικό, πρέπει να το προσέχουμε ενώ ό, τι είναι δημόσιο, υπάρχει μόνο για να το κακομεταχειριζόμαστε και να το εκμεταλλευόμαστε. Αλλά και το γεγονός ότι οι νόμοι και οι κανόνες γίνονται όχι για να τηρούνται, αλλά για να παραβιάζονται…»
Έγραφα τα παραπάνω μ’ αφορμή την άναρχη στάθμευση των αυτοκινήτων στον πεζόδρομο ανατολικά της κεντρικής πλατείας των Γόννων στον οποίο πεζόδρομο, τελευταία έχουν γίνει πάρκινγκ και τα πεζοδρόμια.
Αν μου απαντήσετε ότι δεν είναι ευθύνη του δήμου αυτό το χάλι, ενώ είναι ευθύνη του δήμου η επισκευές από τις φθορές του, άρα το κόστος πάει στο σύνολο των δημοτών για την ανευθυνότητα των λίγων, θέλω να επικαλεστώ την ευαισθησία των συμβούλων που είναι Γοννιώτες, οι οποίοι θα πρέπει να πάρουν μια πρωτοβουλία να λυθεί άμεσα το πρόβλημα τόσο στον ανατολικό πεζόδρομο όσο και μπροστά από τον πεζόδρομο της Πινακοθήκης.

Θέμα 3ο : Μεταφορά σε κολώνες της ΔΕΗ
Από το 2009, επί δημαρχίας Τόλιου, είχε επισημανθεί η αναγκαιότητα μεταφοράς ορισμένων στύλων της ΔΕΗ σε σωστές θέσεις. Το θέμα ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας η ΔΕΗ και οι υπηρεσίες του νεοσύστατου τότε δήμου Τεμπών, αλλά σήμερα δέκα χρόνια μετά, παραμένουν στις θέσεις τους και μάλιστα μία κολώνα σχεδόν στη μέση δρόμου …

Θέμα 4ο : Ανασύσταση λίμνης Καλλιπεύκης
Το 2007 παρουσιάζεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας η μελέτη σκοπιμότητας για την ανασύσταση της λίμνης της Καλλιπεύκης. Μέχρι το 2010 ολοκληρώθηκαν και οι σχετικές μελέτες από το ίδρυμα Γουλανδρή (ΕΚΒΥ). Σήμερα το 2020 είναι γνωστό ότι το θέμα δεν βρίσκεται στην ατζέντα κανενός (Δήμος-Περιφέρεια-Κυβέρνηση)…

Θέμα 5ο : Ανακαίνιση δυτικού κτιρίου πρώην Δημοτικού σχολείου Γόννων
Στις αρχές Οκτώβρη ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, έδωσε έγκριση για τη δημοπράτηση του έργου «Αίθουσα προβολής τοπικού πολιτισμού Ελασσόνας» προϋπολογισμού 391.600 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Leader – ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020.
Απ’ όσο γνωρίζω στο πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής ήταν και η δέσμευση για την ανακατασκευή του δυτικού κτιρίου του παλαιού Δημοτικού σχολείου Γόννων. Μάλιστα δόθηκε η υπόσχεση από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ότι για το θέμα θα υπάρξει και ανοιχτή στους δημότες διαβούλευση για να ακουστούν τυχόν προτάσεις για την καλύτερη αξιοποίηση του κτιρίου τόσο από το δημοτικό σχολείο όσο και από τους δημότες.
Το συγκεκριμένο κτίριο μετά το σεισμό, αφού έγιναν κάποιες μικρο-παρεμβάσεις καλλωπιστικού χαρακτήρα τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά και αφού κατά καιρούς έγινε χρήση του για εκδηλώσεις τους δήμου (γιορτή ελιάς, ημερίδες, εκθέσεις, κλπ) παραμένει αναξιοποίητο.
Το κτίριο ανήκει στο δήμο αλλά και στο δημοτικό σχολείο με την έννοια ότι η λειψή κατασκευή του νέου κτιρίου χωρίς τις απαραίτητες αίθουσες αλλά κυρίως χωρίς μια αίθουσα εκδηλώσεων, δημιουργεί προβλήματα στη σχολική λειτουργία.
Η πρότασή μου για το κτίριο αυτό, αφού ξεκαθαριστεί το θέμα επικινδυνότητας, στατικότητας και όλων των σχετικών – λόγω του σεισμού – είναι η εξής :
1. Δημιουργία αμφιθεατρικής μεγάλης αίθουσας πολλαπλών εκδηλώσεων και προβολών, περίπου όπως αυτή του δήμου Λαρισαίων στο Μύλο του Παππά με παράλληλη δημιουργία θεατρικής σκηνής στο δυτικό της τμήμα, η οποία θεατρική σκηνή θα μπορούσε να πάρει και λίγα μέτρα από τις δυτικές αίθουσες με σκοπό το μεγάλωμα του χώρου των δύο τωρινών κεντρικών αιθουσών και την αύξηση όσο αυτό είναι δυνατό των θέσεων. Η αύξηση των θέσεων θα προέλθει και από τον τρόπο που θα κατασκευαστεί το αμφιθέατρο, χωρίς ατομικές θέσεις αλλά με ξύλινους πάγκους.
2. Μεταφορά στις δύο ανατολικές αίθουσες από το υπόγειο του νέου δημοτικού σχολείου του μουσείου σχολικής ιστορίας, έτσι ώστε να είναι καλύτερα προσβάσιμο και επισκέψιμο.
3. Ο βόρειος διάδρομος, αρκετά μεγάλος – περίπου 20 μέτρων – με μια διαμόρφωση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ατομικές εκθέσεις δημοτών και άλλων.
4. Η νότια δυτική αίθουσα του κτηρίου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένα μικρό βεστιάριο ενώ κρίνεται απαραίτητο στον ίδιο χώρο να δημιουργηθούν δύο μικρές τουαλέτες.
5. Η βόρεια αίθουσα θα μπορούσε να στεγάσει το λεγόμενο και control room, του κτιρίου, γραφεία φορέων, αλλά και την ταινιοθήκη-φωτοθήκη του δήμου.
Με την παραπάνω πρόταση πιστεύω ότι ο δήμος Τεμπών στους Γόννους, ολοκληρώνει τις κτιριακές υποδομές που αφορούν την πολιτιστική κληρονομιά και ζωή του τόπου μας. Οι αρχαιολογικοί μας χώροι που πρέπει και αυτοί να αναδειχτούν με τη σήμανση και συντήρηση των μονοπατιών που οδηγούν σε αυτούς, η εγκατάσταση της αρχαιολογικής συλλογής, το λαογραφικό μουσείο, η δημοτική πινακοθήκη και το πολιτιστικό κέντρο θα δώσουν μια νέα ώθηση στα θέματα του πολιτισμού αλλά και του τουριστικού προϊόντος στους Γόννους αλλά και στην γύρω περιοχή.

Κλείνοντας δε, να κάνω και τις εξής προτάσεις :

Πρόταση 1η : Δρόμος Μίκη Θεοδωράκη. Προτείνω την αλλαγή ονομασίας του δρόμου ανατολικά της κεντρικής πλατείας των Γόννων προς την Αγία Παρασκευή από οδό Βασ. Παύλου σε οδό Μίκη Θεοδωράκη.
Πρόταση 2η : Λογαριασμοί ΔΕΥΑΤ
Θα μπορούσαν με προτροπή του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΤ να παίρνουν οι δημότες που μπορούν και το επιθυμούν τους λογαριασμούς τους ηλεκτρονικά στα e-mails τους. Έτσι θα υπάρξει ευκολία διαχείρισης των λογαριασμών, μείωση του κόστους και περιβαλλοντική συμπεριφορά από τη διοίκηση της ΔΕΥΑΤ.
Πρόταση 3η : Δημιουργία και λειτουργία Δημοτικής Ταινιοθήκης – Φωτοθήκης
Για να είναι ένας τόπος εντάξει με τον εαυτό του, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να προφυλάξει, να φυλάξει, και να διατηρήσει τη μνήμη του. Και πού βρίσκεται η μνήμη του τα τελευταία πενήντα-εβδομήντα χρόνια; Που αλλού από α) τα βιβλία, β) τις εφημερίδες, γ) τα καταγεγραμμένα γεγονότα-εκδηλώσεις, δ) τις φωτογραφίες και ε) τις βιντεοσκοπήσεις. Προσωπικά θέλω να μην υπάρχει η μνήμη των ανθρώπων μονάχα στις ατομικές μνήμες του καθενός αλλά να περάσει σε μια συλλογική καταγραφή και απεικόνιση.

Η πρόταση, λοιπόν, αφορά τη δημιουργία και λειτουργία Δημοτικής Ταινιοθήκης-Φωτοθήκης, γεγονός που, εκτός από την βούληση-απόφαση της Δημοτικής Αρχής και του Δ.Σ. του ΔΟΠΑΠΕΠΤ, προϋποθέτει :
1. Εύρεση χώρου στέγασης (π.χ. Αίθουσα εκδηλώσεων δημαρχείου Γόννων, Δημοτική Πινακοθήκη Γόννων, άλλο μέρος ή και με δυνατότητα μεταφοράς από τόπο σε τόπο).
2. Προμήθεια και εγκατάσταση οπτικοακουστικού υλικού (ηλεκτρονικό υπολογιστή μεγάλης υπολογιστικής ισχύος και αποθηκευτικού χώρου (η προμήθεια και εξωτερικού δίσκου αποθήκευσης συνίσταται), εκτυπωτή-σκάνερ, βίντεο προβολής ταινιών VHS, Ηonestech VHS to DVD, projector προβολών, κ.λ.π.).
3. Ορισμό υπεύθυνου για την οργάνωση και διαχείριση της όλης δράσης (θα χρειαστεί στο ξεκίνημα και η διάθεση ενός δημοτικού υπαλλήλου με πολύ καλές γνώσεις Η/Υ).
4. Ενημέρωση και Δέσμευση των Μαζικών Φορέων, των Συλλόγων αλλά και ιδιωτών-δημοτών του Δήμου να προσφέρουν ψηφιοποιημένο ή προς ψηφιοποίηση υλικό (βίντεο, φωτογραφίες, αποδελτίωση εφημερίδων, βιβλία τοπικής ιστορίας, κ.λ.π.).
Σε πρώτο στάδιο με την παραπάνω πρόταση θα μπορέσουμε να καταγράψουμε-ψηφιοποιήσουμε την σύγχρονη ιστορία του τόπου μας και θα προετοιμαστούμε με έτοιμο ψηφιακό υλικό, να τροφοδοτήσουμε την μελλοντική ψηφιοποίηση της ιστορίας του τόπου μας, που απ’ όσο γνωρίζω έχει στα σχέδιά της η Δημοτική Αρχή, όταν τα οικονομικά της το επιτρέψουν.
Το υλικό θα είναι διαθέσιμο από το δήμο τόσο σε σχολεία όσο και στο κοινό της περιοχής και όχι μόνο.

Η πρόταση θα μπορούσε ακόμη να ενταχθεί σε μια Λέσχη Πολιτισμού του δήμου, εμπλουτισμένη και με άλλες δραστηριότητες, όπως δανειστική βιβλιοθήκη, επιτραπέζια παιχνίδια, προβολή ταινιών, ανοιχτές αναγνώσεις-αφηγήσεις, κ.λ.π. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τη διαχείριση και λειτουργία της Λέσχης θα μπορούσαν να έχουν από κοινού οι μαζικοί φορείς του δήμου.

Όλες οι απαντήσεις δεκτές και δημοσιεύσιμες όπως τόνισα και στην αρχή.

Για την «Ώρα του Δημότη», ένας απλός δημότης.
Δημήτρης Ζ. Γουγουλιάς