Μέσα στα πλαίσια των καινοτόμων διδακτικών πρακτικών το ΓΕΛ Γόννων είχε την ευκαιρία να γιορτάσει με έναν διαφορετικό τρόπο την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Με τη διδακτική επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Οκτώβρη 2023 από το σχολείο μας στο οχυρό Ρούπελ οι μαθητές μας εμπνεύστηκαν από το παράδειγμα όλων όσων αγωνίστηκαν για τη λευτεριά κατά το έπος του ’40. Το οχυρό Ρούπελ το μεγαλύτερο από τα 21 οχυρά της “Γραμμής” Μεταξά στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα σφυροκοπήθηκε από στεριά και αέρα με σφοδρότητα από τους Γερμανούς εισβολείς.

Στο χώρο αυτό οι μαθητές μας ενημερώθηκαν με άρτιο τρόπο από τους φαντάρους των Ελληνοβουλγαρικών συνόρων για τη γενναιότητα με την οποία αντιστάθηκαν οι υπερασπιστές του οχυρού 3 ολόκληρες μέρες στις ναζιστικές ορδές και παραδόθηκαν, αφού προηγουμένως είχε καταληφθεί η Θεσσαλονίκη. Επισκεφτήκαμε επίσης τις δαιδαλώδεις υπόγειες στοές του οχυρού (το μήκος τους αγγίζουν τα 4251 μέτρα) και το οργανωμένο πολεμικό μουσείο με εκθέματα όπως οπλισμός, στολές, σημαίες, φωτογραφίες της χρονικής περιόδου του Ελληνογερμανικού πολέμου.

Η βιωματική αυτή εμπειρία έδωσε στους μαθητές μας την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά τη μάχη των οχυρών 6-10 Απριλίου 1941 και να καλλιεργήσουν έτσι ιστορική συνείδηση και μνήμη οι οποίες στις μέρες μας φθίνουν όλο και περισσότερο.

001
002
003