Εκτός από το ψωμί ψωμάκι, θα πούμε και το λάδι λαδάκι φέτος;

Παίζει κι αυτό, διότι η ξηρασία και η περιβαλλοντική διαταραχή στη νότια Ευρώπη έχουν μειώσει δραστικά την παραγωγή ελαιολάδου στις δύο μεγαλύτερες παραγωγούς χώρες, την Ισπανία και την Ιταλία, έχουν αυξηθεί από 50% έως 80% οι τιμές εκεί και στις άλλες χώρες παραγωγούς, μαζί και η Ελλάδα, και έχει διπλασιαστεί η ζήτηση και η τιμή του στην Τουρκία. Εξ ου και η μάλλον πρωτοφανής απόφαση της γειτονικής χώρας να απαγορεύσει τις εξαγωγές ελαιολάδου χύμα ή σε βαρέλια μέχρι να αρχίσει η νέα συγκομιδή σε 3-4 μήνες.

Αν το στάρι είναι το πετρέλαιο της διατροφικής κρίσης, το ελαιόλαδο εξελίσσεται στον χρυσό της.

Πηγή : ΕΦ.ΣΥΝ.