… «Η ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας των Τεμπών, εκτός από τοπία πλούσιου φυσικού κάλλους, περιλαμβάνει σημαντικά μνημεία τα οποία θα μπορούσαν να συνδεθούν μεταξύ τους με διαδρομές, συγκροτώντας ένα ενιαίο αρχαιολογικό σύνολο διαδρομών… στην ιστορία μας. Μερικά από αυτά είναι η αρχαία πόλη Γόννοι, ο πύργος Κούλα – «Παμπούρα» Τεμπών, το αρχαίο Ομόλιο, σπήλαια της κοιλάδας, το Κάστρο της Ωριάς, η οικία Σβαρτς στα Αμπελάκια, η Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων, τα δυο φυλάκια της περιοχής Αιγάνης, το βυζαντινό φρούριο στο Καστρί- Λουτρό…κ.ά. αναφέρει σε σημερινό της ρεπορτάζ για την περιοχή και το σύλλογο «ΔΡΥΑΣ», η δημοσιογράφος Λένα Κισσάβου στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» (ολόκληρο το ρεπορτάζ ΕΔΩ)     και συνεχίζει :
Μια τέτοια ιδιαίτερη τοποθεσία, με ιστορικά μνημεία σε μικρή ακτίνα μεταξύ τους και όλα επισκέψιμα, θα μπορούσε να αναδειχθεί σε ένα αρχαιολογικό πάρκο, προτείνει η μελέτη της κ. Δέσποινας Χατζή -Βαλιάνου, επίτιμης εφόρου Αρχαιοτήτων, την οποία και υιοθετεί η «ΔΡΥΑΣ» για να την προωθήσει. «Η ένταξη όλων των αξιόλογων μνημείων, χώρων και οικισμών στο ΟΙΚΟ-ΕΘΝΟ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ, η ειδική σηματοδότησή τους καθώς και η διαμόρφωση και σήμανση των δρόμων ή μονοπατιών σύνδεσής με ειδικά «οδοιπορικά»…» προτείνεται μεταξύ άλλων και παρουσιάζεται έτοιμη η μελέτη και όλα αυτά που θα πρέπει να γίνουν, για να επιτευχθεί το θεμιτό αποτέλεσμα. «Επείγει η οργάνωση ενός Θεσμικού πλαισίου που θα εξασφαλίζει τη μελλοντική διατήρηση, ανάδειξη και προβολή του και η συγκρότηση ενός Ειδικού Φορέα που θα έχει την ευθύνη της υλοποίησης του Πάρκου», τονίζει στην πρότασή της η ίδια και συμπληρώνει ότι «ο σχεδιασμός και η δημιουργία του πάρκου πρέπει να γίνει με γνώση και σύνεση, να θεμελιωθεί στην πλήρη και διαχρονική γνώση του χώρου και της κοινωνικοοικονομικής εξέλιξης του πληθυσμού, που εν συντομία εκτέθηκε εδώ και που θεωρούμε προϋπόθεση για την όποια μελέτη ανάπτυξης».
Την αξιόλογη αυτή πρόταση εκτός από το σύλλογο ΔΡΥΑΣ θα πρέπει να αγκαλιάσουν και να εμπλουτίσουν, κατά τη γνώμη μου, τόσο οι τοπικοί σύλλογοι της περιοχής όσο και η δημοτική αρχή του Δήμου Τεμπών. Η πρόταση θα μπορούσε να εμπλουτισθεί και να συνδυαστεί με την πρότασή μου  για τη δημιουργία «των μονοπατιών της ελιάς, του λαδιού και του νερού»  (ολόκληρη η πρόταση ΕΔΩ) την οποία παλαιότερα δημοσίευσα και ανάρτησα (Μάρτης-Απρίλης 2003), χωρίς μέχρι σήμερα να προκληθεί ενδιαφέρον από καμία πλευρά.