Από πέρυσι σχεδιάζονταν από το δήμο οι καινούργιες αλλαγές στον τρόπο άρδευσης στο χωριό μας. Είναι τα γνωστά στους παραγωγούς  «τσιπάκια». Μια νέα ηλεκτρονική τεχνολογία ελέγχου της άρδευσης με σκοπό την καλύτερη διαχείριση  τόσο του κόστους όσο και της κατανάλωσης του νερού. Σίγουρα η νέα αυτή τεχνολογία, η οποία εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε πολλά άλλα μέρη, έχει επιφέρει μια αναστάτωση στους παραγωγούς και αυτό κυρίως λόγο άγνοιας και ελλιπούς ενημέρωσης.  
Το θέμα συζήτησα τόσο με τον Αντιδήμαρχο Γόννων, Χρήστο Τσούγια όσο και με τον υπεύθυνο της εταιρίας που εγκατέστησε την νέα τεχνολογία Θανάση Σαμαρά.
Οι εν λόγω συσκευές είναι εγκατεστημένες σε διαδοχικά σημεία των αγωγών άρδευσης και η χρήση τους γίνεται από τους Υδρονομείς οι οποίοι και ρυθμίζουν τα κυβικά νερού που θα διαθέσουν σε έναν παραγωγό καθώς και τη σειρά ποτίσματος.
Τι θα πρέπει  να κάνει τώρα ένας παραγωγός για να ποτίσει. 


Θα πρέπει πρώτα να προμηθευτεί από το Δημαρχείο Γόννων το ατομικό του «στικάκι» μέσω του οποίου θα γίνεται η διάθεση του νερού και η τιμολόγησή του. Η αγορά στοιχίζει 15 ευρώ – πολύ υψηλή κατά τη γνώμη μου – και γίνεται μια φορά. Μετά ο παραγωγός σε συνεννόηση με τον Υδρονομέα της κάθε περιοχής θα μπορεί να αγοράσει-χρεωθεί τα κυβικά νερού που επιθυμεί. Η μικρότερη ποσότητα νερού που μπορεί ένας παραγωγός να χρεωθεί είναι τα 10 κυβικά με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό, ο οποίος όμως μπορεί και να αλλάξει και να γίνει μικρότερος ή μεγαλύτερος.
Στο ερώτημα αν ο παραγωγός θα πρέπει να καταναλώσει αναγκαστικά τα 10 κυβικά σε ένα πότισμα η απάντηση είναι όχι. Μπορεί για παράδειγμα κάποιος που έχει έναν λαχανόκηπο να ξοδεύει κάθε φορά λιγότερα κυβικά. Αυτό όμως θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τον Υδρονομέα ο οποίος θα απενεργοποιήσει με το στικάκι του παραγωγού την ροή του νερού έτσι ώστε ο παραγωγός  το υπόλοιπο νερό να το κάνει χρήση σε επόμενο πότισμα. Επίσης ο έλεγχος για τυχόν κλοπή νερού κατά τη διάρκεια ποτίσματος ενός παραγωγού από άλλον παραγωγό της ίδιας συσκευής παροχής, αφορά τόσο τον Υδρονομέα όσο και τον ίδιο τον παραγωγό.
Το βέβαιο είναι ότι όπως κάθε νέα τεχνολογία έτσι και αυτή με τα στικάκια απαιτεί μια περίοδο δοκιμών, προσαρμογής και ενημέρωσης για την καλύτερη χρήση, αν και η περίοδος του καλοκαιριού πού όλοι θέλουν να ποτίσουν, αν είναι δυνατόν την ίδια ώρα, δεν είναι ιδανική για δοκιμές. Επίσης η μορφολογία των εδαφών στο χωριό μας,  τα καλλιεργούμενα είδη, από ελιές και κηπευτικά μέχρι καλαμπόκια και η λειτουργία των δεξαμενών συγκέντρωσης του νερού με φυσική ροή στα βόρεια του χωριού μας, είναι παράγοντες που θα διαμορφώσουν το τελικό αποτέλεσμα. Και όταν λέω αποτέλεσμα εννοώ τη σχέση κόστους νερού, κατανάλωσης νερού και εξυπηρέτησης των παραγωγών. Στο τέλος της περιόδου θα μιλήσουμε πάλι για τα αποτελέσματα.
Σε ότι αφορά το κόστος της όλης διαδικασίας η χρέωση του νερού γίνεται ανά κυβικό και στοιχίζει 0,15 ευρώ το κυβικό ενώ η προμήθεια του Υδρονομέα είναι 0,015 ευρώ ανά κυβικό, όπως με ενημέρωσε ο Αντιδήμαρχος Γόννων, Χρήστος Τσούγιας. Για παράδειγμα εάν ένας παραγωγός καταναλώσει 100 κυβικά νερού θα πληρώσει στο δήμο 100 Χ 0,15 = 15,00 ευρώ και στον υδρονομέα 100 Χ 0,015 = 1,50 ευρώ ή συνολικά 16,50 ευρώ.
Κλείνοντας να επισημάνω τα εξής :
Α). Η εκπαίδευση των Υδρονομέων θα πρέπει να είναι πιο αναλυτική, όπως και η ενημέρωση των παραγωγών.
Β). Ήδη άρχισε η καταστροφή των νέων εγκαταστάσεων σε ένα ήδη προβληματικό σε κάποιες περιοχές δίκτυο και αυτό σημαίνει κόστος για το δήμο και τους δημότες και καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των παραγωγών. Το δίκτυο άρδευσης είναι του δήμου αλλά είναι και των παραγωγών και θα πρέπει όλοι να το προσέχουν.
Γ). Θα πρέπει παράλληλα με το δίκτυο να τελειοποιηθούν οι δεξαμενές που με φυσική ροή συγκεντρώνουν νερό με σκοπό την αύξηση των κυβικών για χρήση και μείωση του κόστους.

Δ). Τέλος θα πρέπει να προχωρήσει η δημοτική αρχή στην επέκταση  του δικτύου άρδευσης σε περιοχές που δεν έχουν σήμερα νερό, όπως π.χ. στην βόρεια περιοχή «Σαρί-Καγιά» και αλλού.

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» και τη διαδικτυακή πύλη «LarissaNet» στις 21 Ιούνη 2014.