«Η νίκη θέλει σύνεση και η ήττα κουλτούρα» και αυτό ισχύει και για τα αποτελέσματα των Βουλευτικών εκλογών της 21ης Μάη 2023. Το σύστημα της Ν.Δ. θριάμβευσε. Η Αριστερά; Από ήττα σε ήττα… μέχρι την τελική νίκη.

Είναι προφανές ότι ζητήματα όπως το σκάνδαλο των υποκλοπών, το έγκλημα των Τεμπών, το μεγάλο πλιάτσικο εις βάρος του δημόσιου χρήματος, ζητήματα δημοκρατίας, λειτουργίας του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του Τύπου, τελικά δε μέτρησαν ως κριτήρια για μια τεράστια μερίδα πολιτών. Προσωπικά δυσκολεύομαι να το εξηγήσω …

Είναι προφανές επίσης, ότι τους ορατούς και αόρατους μηχανισμούς και τις δυναμικές που αυτοί ανέπτυξαν προς όφελος της Ν.Δ., κάθε άλλο παρά είχε αντιληφθεί και πάρει υπόψη του ο ΣΥΡΙΖΑ και όλη η Αριστερά που αθροιστικά είχε μια από τις χειρότερες επιδόσεις της τελευταίας δεκαετίας.

Για την ιστορία να αναφέρω ότι στο νομό Λάρισας εκλέγονται βουλευτές :
Από τη Ν.Δ. οι Κέλλας Χρήστος, Καπετάνος Χρήστος και Χαρακόπουλος Μάξιμος. Από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Κόκκαλης Βασίλης και Καριπίδης Γιάννης. Από το ΠΑΣΟΚ η Λιακούλη Λίτσα. Από το ΚΚΕ ο Λαμπρούλης Γιώργος και από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ο Βελόπουλος Κυριάκος. Οι δε έλκοντες την καταγωγή τους ή έχοντες κάποια συγγένεια με το δήμο Τεμπών πήραν σε σταυρούς κατά κόμμα και σειρά σταυροδοσίας στο νομό Λάρισας (στα 501 από τα 536 τμήματα) τους παρακάτω ψήφους :
Ν.Δ. – ΠΑΙΔΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ 16.315, ΣΥΡΙΖΑ – ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 8.173, ΣΥΡΙΖΑ – ΒΑΓΕΝΑ ΑΝΝΑ 6.383, ΣΥΡΙΖΑ – ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ-ΧΑΤΖΗ ΜΑΡΙΑ 2.895, ΚΚΕ – ΚΩΣΤΗ ΜΑΡΙΑ 2.390, Ν.Δ. – ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ 2.121, ΚΚΕ – ΤΣΙΑΤΣΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ 1.800, ΠΑΣΟΚ – ΤΣΙΑΡΔΑΚΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ 1.650, ΕΛΛ.ΛΥΣΗ – ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ 1.323, ΑΝΤΑΡΣΙΑ – ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ 144, ΚΚΕ (μ-λ) – ΚΟΚΚΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ 81.
(Παρακάτω Πίνακες με τους σταυρούς των υποψηφίων στους Γόννους, το δήμο Τεμπών και το νομό Λάρισας).


Στην κεντρική πολιτική σκηνή έχουμε τα εξής δεδομένα : Καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας, συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, άνοδο του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, του Κ.Κ.Ε. και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, αυτά είναι και τα κόμματα που μπαίνουν στην βουλή ενώ εκτός βουλής μένει το ΜΕΡΑ25.
Συγκεντρωτικός Πίνακας αποτελεσμάτων (Επικράτεια στο 99,98% – Νομός Λάρισας – Δ.Δ. Γόννων – Δήμος Τεμπών) για το 2023 και συγκρίσεις με το2019 :
Ν.Δ. : Στο συνολικό αποτέλεσμα (Επικρατείας στο 99,98% – σήμερα 24/05/2023) το ποσοστό της Ν.Δ. είναι 40,79% με 2.407.514 ψήφους. Στην περιοχή μας τώρα έχουμε τα εξής αποτελέσματα : στο Ν. Λάρισας 66.059 (40,23%) ψήφους, στο δήμο Τεμπών 4.416 (40,28%)ψήφους και στο Δ.Δ. Γόννων 651 (41,10%) ψήφους.
ΣΥΡΙΖΑ : Στο συνολικό αποτέλεσμα (Επικρατείας στο 99,98%) το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι 20,07% με 1.184.312 ψήφους. Στην περιοχή μας τώρα έχουμε τα εξής αποτελέσματα : Ν. Λάρισας 32.563 (19,83%) ψήφους, στο δήμο Τεμπών 1.740 (15,87%) ψήφους και στο Δ.Δ. Γόννων 276 (17,42%) ψήφους.
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ : Στο συνολικό αποτέλεσμα (Επικρατείας στο 99,98%) το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ είναι 11,45% με 679058 ψήφους. Στην περιοχή μας τώρα έχουμε τα εξής αποτελέσματα : Ν. Λάρισας 19.560 (11,91%) ψήφους, στο δήμο Τεμπών 1.484 (13,54%) ψήφους και στο Δ.Δ. Γόννων 139 (8,78%) ψήφους.
ΚΚΕ : Στο συνολικό αποτέλεσμα (Επικρατείας στο 99,98%) το ποσοστό του ΚΚΕ είναι 7,23% με 426.683 ψήφους. Στην περιοχή μας τώρα έχουμε τα εξής αποτελέσματα : Ν. Λάρισας 14.122 (8,60%) ψήφους, στο δήμο Τεμπών 1.186 (10,82%) ψήφους και στο Δ.Δ. Γόννων 235 (14,84%) ψήφους.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ : Στο συνολικό αποτέλεσμα (Επικρατείας στο 99,98%) το ποσοστό της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ είναι 4,45% με 262.503 ψήφους. Στην περιοχή μας τώρα έχουμε τα εξής αποτελέσματα : Ν. Λάρισας 6.608 (4,02%) ψήφους, στο δήμο Τεμπών 563 (5,14%) ψήφους και στο Δ.Δ. Γόννων 66 (4,17%) ψήφους.
Συγκρίσεις με το 2019 θα βρείτε στον παραπάνω Πίνακα,

Ακολουθούν Πίνακες με τους σταυρούς των υποψηφίων στους Γόννους, το δήμο Τεμπών στο 100% των τμημάτων και στο νομό Λάρισας στα 501 από τα 536 τμήματα.
Δημοτικό Διαμέρισμα Γόννων


Δήμος Τεμπών


Νομός Λάρισας


Μερικές επισημάνσεις κι ένας επίλογος :
Η 21η Μάη 2023 θα μείνει στην ιστορία των βουλευτικών εκλογών ως :
Α) Η αποφράδα ημέρα για την ήττα-πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ.
Β) Κλείνει ο κύκλος της Απλής Αναλογικής. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης έγιναν εκλογές με την Απλή Αναλογική, ένα νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην κυβέρνηση το 2015-19 – η χειρότερη κυβέρνηση μετά την μεταπολίτευση για ορισμένους – με την οποία Απλή Αναλογική, το ΠΑΣΟΚ πήρε 41 έδρες, το ΚΚΕ πήρε 26 έδρες και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ πήρε 16 έδρες. Έδρες που μέσα λίγες μόνο μέρες θα τις χάσουν γιατί οι εκλογές που θα γίνουν στις 25 Ιούνη θα γίνουν με το υπέρ ενισχυμένο εκλογικό σύστημα της Ν.Δ.. Όσο για το μέλλον της Απλής Αναλογικής για την οποία χρόνια πάλευε η Αριστερά… αποχαιρέτα τη την Αλεξάνδρεια. Η απλή αναλογική έκλεισε τον κύκλο της και δύσκολα θα επανέλθει στο προσκήνιο, παρά το γεγονός ότι είναι το πιο τίμιο εκλογικό σύστημα. Την εκτέλεσαν στα έξι μέτρα αυτοί που έπρεπε να την υπερασπιστούν. Να τονίσω βέβαια ότι αυτή η απλή αναλογική με το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή δεν ήταν και τόσο απλή (βλέπε Πίνακα συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων), έτσι στις εκλογές αυτές σχεδόν το 16% των ψηφοφόρων επέλεξαν κόμματα που δεν θα εκπροσωπηθούν στην – πολύ βραχεία, όπως φαίνεται – Βουλή που αναδείχτηκε από τις κάλπες της Κυριακής. Σημειώστε επίσης ότι, όπως δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, η ΝΔ έχει πλέον στόχο τις 180 έδρες για να αλλάξει και το Σύνταγμα….

Δυστυχώς, κατά τη γνώμη μου, οι ηγεσίες της Αριστεράς και το σαράκι της διχόνοιας που τις κατατρώει εκατό και πλέον χρόνια τώρα, δεν δίνουν κανένα περιθώριο αλλαγών στο μέλλον. Έτσι οι μεν ηγέτες με τις κοκορομαχίες τους θα σφάζονται τελικά στην ποδιά του Μητσοτάκη και οι αριστεροί θα περιμένουμε τη Δευτέρα παρουσία για να κυβερνηθεί δημοκρατικά και δίκαια αυτή η έρμη χώρα. Και ύστερα απ’ όλα αυτά αναρωτιούνται όλοι τους γιατί τα παιδιά και οι νέοι επιστήμονες φεύγουν απ΄ την Ελλάδα για να ζήσουν στο εξωτερικό, εδώ όπως πάνε τα πράγματα θα φύγουμε κι εμείς οι παλιοί.

Το 2019 σχολιάζοντας τότε το αποτέλεσμα των εκλογών έγραφα : «Δεν ξέρω αν το αντιληφθήκατε…» που έλεγε κι ο Ντίνος Ηλιόπουλος σε μια παλιά ταινία, αλλά η δεξιά και ο νεοφιλελευθερισμός κυριαρχούν σήμερα παντού στην ελληνική κοινωνία με μικρές εξαιρέσεις. Από τον κρατικό μηχανισμό, την κυβέρνηση, την τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, τις επαγγελματικές οργανώσεις, κλπ», δυστυχώς κάποιοι δεν το έβλεπαν… και δεν έκαναν τίποτα γι’ αυτό.
Έγραφα, επίσης για την Αριστερά : «Θέλω όμως να πω δυο λόγια για την αριστερά, την πολιτική των συνεργασιών και την ενότητά της που δεν λέει να έρθει παρά τα μηνύματα που της στέλνουν οι πολίτες …Η ενότητα της Αριστεράς δεν μπορεί να είναι υπόθεση ενός κόμματος μόνο και πρέπει να ξεπερνάει κομματικές ταυτότητες και διαχωριστικές γραμμές απευθυνόμενη στα κοινωνικά στρώματα που δυστυχούν και υποφέρουν με στόχο να επιβάλει την επιθυμητή από τους περισσότερους συνοχή.
Μόνο όταν ολόκληρη η αριστερά έχει στις προτεραιότητές της μια πολιτική συνεργασιών η οποία μέσα από πέντε – δέκα κοινούς αλλά βασικούς στόχους θα μπορέσει να ξαναδώσει ζωή και ελπίδα στους ανθρώπους που την πίστεψαν αλλά προδόθηκαν και κυρίως ελπίδα ζωής και ανάπτυξης σ’ αυτόν τον τόπο και καλό θα ήταν όλοι τους – και όλοι μας – να «διαβάσουν» τις ιστορικές μεταβολές που έχουν ήδη ξεκινήσει να συντελούνται, από τα να επιχειρούν να στριμώξουν τους πολίτες στα δικά τους μεγάλα ή μικρά μεγέθη, άλλοτε μικρόνοα, άλλοτε μικρόψυχα… Είναι πλέον καιρός όλοι αυτοί να βγουν, από το βόλεμα των σχημάτων τους, του απόλυτου δίκιου και των μικροεγωϊσμών, και να βρεθούν στο προσκήνιο των μεγάλων και καθοριστικών για τον τόπο αποφάσεων».

Όσο για όλους όσους εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την αποχή των πολιτών και την απροθυμία τους να πάνε να ψηφίσουν, καλύτερα να μεθοδεύσουν και την επιλογή των ψηφοφόρων να μπορούν να ψηφίζουν και ηλεκτρονικά και ο καθένας να μπορεί να ψηφίζει ακόμα και από το κινητό του.