Δημοτικό Σχολείο Γόννων : Ολιστική προσέγγιση της Διατροφής μέσα από την Τέχνη με την κ. Φλώρα Γουγουλιά. Φωτογραφίες στο τέλος της ανάρτησης.

Με τον στόχο να ενισχυθεί η ευαισθητοποίηση για την υγιεινή διατροφή και σε συνέχεια των δράσεων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, το Δημοτικό Σχολείο Γόννων διοργάνωσε εκπαιδευτικό εργαστήρι με θέμα: «Ολιστική προσέγγιση της Διατροφής μέσα από την Τέχνη» τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023. Το εργαστήριο υλοποιήθηκε από την πεζογράφο κ. Φλώρα Γουγουλιά η οποία οδήγησε τους/τις μαθητές/τριες σε μια μοναδική εμπειρία εξερεύνησης και δημιουργίας!
Συγκεκριμένα οι μαθητές των Α’, Β’ και Γ’ τάξεων ανέλυσαν τους λόγους που κάνουν τα βιολογικά προϊόντα και τα τοπικά προϊόντα των Γόννων τόσο σημαντικά, ενώ διεξήχθη μια συζήτηση για τα μεταλλαγμένα προϊόντα, με έμφαση στην ανάγκη να επιλέγουμε προϊόντα που σέβονται τη φύση και την υγεία μας.

Παρουσιάστηκαν φωτογραφίες από τοπικούς παραγωγούς. Η κ. Γουγουλιά παρουσίασε στους/στις μαθητές/τριες μοναδικούς χαρακτήρες που έφτιαξε με φρούτα και λαχανικά, στους οποίους τα παιδιά δώσανε ευφάνταστα ονόματα ! Στη συνέχεια με την ποιητική της γραφή μετέτρεψε τα τρόφιμα σε ζωντανά πρόσωπα, αναδεικνύοντας την ανθρώπινη πτυχή τους. Μέσα από ποιήματα που αφηγούνταν την ιστορία των φρούτων και των λαχανικών, τα παιδιά ανακάλυψαν μια νέα οπτική στα τρόφιμα που αγαπούν!

Το τελευταίο σκέλος του εργαστηρίου συμπεριλάμβανε τη δημιουργία χαρακτήρων με φρούτα και λαχανικά, προσφέροντας έναν δημιουργικό και εκπαιδευτικό τρόπο ώστε να εντάξουν την υγιεινή διατροφή στην καθημερινότητά τους. Την κ. Γουγουλιά στην υλοποίηση του εργαστηρίου βοήθησαν οι εκπαιδευτικοί των Α’, Β’ και Γ’ τάξεων κ. Παρασκευή Τσιούρβα, κ. Αικατερίνη Πούλιου και ο κ. Γεώργιος Κυρίτσης.
Αυτή η εμπειρία αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για τους/τις μαθητές/τριες να εξερευνήσουν τη διατροφή μέσα από την τέχνη και τη δημιουργία,! Η Δ/ντρια του σχολείου κ. Αποστολίνα Σαΐτη ευχαριστεί θερμά εκ μέρους του Συλλόγου Διδασκόντων την κ. Φλώρα Γουγουλιά, για την εξαιρετική της παρουσία και την εμπνευσμένη διδακτική προσέγγιση που προσέφερε στο εργαστήριο “Ολιστική προσέγγιση της Διατροφής μέσα από την Τέχνη”.
Η ολιστική προσέγγιση ανοίγει νέους ορίζοντες και ενθαρρύνει τους/τις μαθητές/τριες να ανακαλύπτουν τη σημασία της υγιεινής διατροφής μέσα από το πρίσμα της τέχνης. Η δημιουργική προσέγγιση αναζωογονεί τη μάθηση και ενισχύει τη συνειδητοποίηση των μαθητών/τριών για έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

001
002
003
004
005
006
007
008
009

Είχε προηγηθεί την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023 η παρουσίαση στο Δημοτικό Σχολείο Γόννων, της κ. Νικολέτα Γκόγκου, Διατροφολόγου, η οποία διαθέτει διπλωματική εξειδίκευση στην αντιμετώπιση των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ), σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCfED), η δράση υλοποίησης Εργαστηρίων Δεξιοτήτων για την Υγιεινή Διατροφή.
Η κ. Γκόγκου προσέφερε μια διαδραστική παρουσίαση στους/στις μαθητές/τριες όλων των τάξεων, αναλύοντας την πυραμίδα της διατροφής με παιγνιώδη τρόπο. Μέσα από δραστηριότητες και αλληλεπίδραση, η παρουσίαση απέσπασε το ενδιαφέρον των μαθητών/τριών, προωθώντας την κατανόηση της σημασίας υιοθέτησης υγιούς διατροφής στην καθημερινότητά τους.

Η κ. Γκόγκου ανέφερε ότι η υγιεινή διατροφή είναι κρίσιμη για τους/τις μαθητές/τριες γιατί οδηγεί να αποκτήσουν:
1. Ενέργεια και Αντοχή: Μια ισορροπημένη διατροφή παρέχει την αναγκαία
ενέργεια για τις καθημερινές δραστηριότητες τους και την αντοχή που χρειάζονται για να ανταπεξέλθουν στις σχολικές υποχρεώσεις και δραστηριότητες.
2. Σωματική Υγεία: Μια υγιεινή διατροφή συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη
του σώματος, των οστών και του εγκεφάλου τους, ενώ προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
3. Αντίσταση σε Νόσους: Η σωστή διατροφή ενισχύει το ανοσοποιητικό
σύστημα, βοηθώντας τους/τις μαθητές/τριες να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις λοιμώξεις και τις ασθένειες.
4. Καλή Απόδοση Στη Μάθηση: Η υγιεινή διατροφή σχετίζεται με καλύτερη
συγκέντρωση, μνήμη και γενικά καλύτερη απόδοση στη μάθηση.
5. Ψυχολογική Ευεξία: Η σωστή διατροφή μπορεί να επηρεάσει θετικά τη
διάθεση και την ψυχολογική κατάσταση των μαθητών/τριών, βοηθώντας στη μείωση του στρες και τη βελτίωση της συναισθηματικής τους ευεξίας.

Η κ. Αποστολίνα Σαΐτη εκ μέρους του Δημοτικού Σχολείου Γόννων ευχαριστεί θερμά την κ. Νικολέτα Γκόγκου για την πραγματοποίησης αυτής της εκπαιδευτικής δράσης στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων η οποία αναδεικνύει τη σημασία της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών/τριών σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες. Η υιοθέτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής αποτελεί βασικό στοιχείο για τη συνολική τους ευημερία και υγεία! Τέλος η κ. Σαΐτη ως ενθύμιο από την επίσκεψη, έδωσε στην κ. Γκόγκου μια χριστουγεννιάτικη κάρτα μαθητή του σχολείου!
Ευχαριστούμε θερμά τον δάσκαλο του σχολείου μας κ. Γεώργιο Αλεξανδρή που βοήθησε στην κατασκευή των διατροφικών πυραμίδων που αξιοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της δράσης.

10
11
12