Δ. Τεμπών – Γ. Μανώλης : Πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση.

«Συνεχίζουμε για τρίτη μέρα να ζούμε μια πρωτόγνωρη και πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση» δήλωσε ο δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης. «Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη γιατί συνεχίζει, ακόμη και αυτή την ώρα, να ανεβαίνει η στάθμη του Πηνειού. Ας ελπίσουμε η μέρα που ξημέρωσε να εξελιχθεί προς το καλύτερο. Χθες τη νύχτα εκκενώθηκε το χωριό Τέμπη και η Κάτω Ραψάνη και όλη τη νύχτα είμασταν σε επιφυλακή στην Κουλούρα και στα Παράλια. Παλεύουμε με όσες δυνάμεις έχουμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε ώστε οι επιπτώσεις, από το μεγάλο κακό που μας κτύπησε, να είναι όσο το δυνατό πιο μικρότερες».

Κ. Κολλάτος : Να κηρυχθεί ο Δήμος Τεμπών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Την άμεση παρέμβαση του Δ.Τεμπών προς τον Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ζητάει η Δημοτική Παράταξη «Συνεργασία για Πορεία Ανάπτυξης» ώστε να κηρυχθεί ο Δήμος Τεμπών στο σύνολο του σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης:
«Λόγω του ακραίου φαινομένου Daniel, ζητάμε από την Δημοτική Αρχή να αποστείλει αίτημα ένταξης η συνέχιση έκτακτης ανάγκης λόγω των μεγάλων καταστροφών.
Συγκεκριμένα :
Βασικές υποδομές σε όλα σχεδόν τα ορεινά διαμερίσματα έχουν σαρωθεί.
Η αγροτική οδοποιία σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα ήταν που ήταν σε κακή κατάσταση τώρα έχει καταστραφεί ολοσχερώς.
Έντονα πλημμυρικά φαινόμενα επικρατούν στην παραλία Αιγάνης του Δ.Τεμπών ενώ πολλές ζημιές σε δίκτυο ύδρευσης -άρδευσης δεν είναι ορατά .
Επίσης στην Καλλιπεύκη του Δ.Τεμπών έχουμε ολοκληρωτική καταστροφή καλλιεργειών σε
(πατάτες ,φασόλια κτλ) και οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση.
Γι’ αυτό το λόγο ζητάμε με την ύφεση των καιρικών φαινομένων, κλιμάκιο του ΕΛΓΑ να επισκεφτεί την περιοχή του δήμου για την διαπίστωση των ζημιών.
Πρέπει οι ενέργειες σας κ.κ της Δημοτικής Αρχής να είναι άμεσες».

Μ. Κωστή – Λαϊκή Συσπείρωση Τεμπών.

Ένας ακόμα δήμος, χωρίς ουσιαστική αντιπλημμυρική θωράκιση, είναι ο δήμος Τεμπών.
Ένας δήμος που διατρέχει και εκβάλλει ο Πηνειός ποταμός, αφήνοντας κάθε τρεις και λίγο τα αποτυπώματά του στα παράλια, αλλά και σε δυσκολότερες περιστάσεις, όπως αυτή εδώ που ζούμε, σε όλη σχεδόν την έκτασή του.
Ένας δήμος που, εκτός των άλλων, στερείται πολιτικής σχεδίασης έκτακτης ανάγκης, σε κάθε χωριό, σε κάθε σημείο του, όπως χρόνια τώρα, μέσα από το δημοτικό συμβούλιο, τονίζει η Λαϊκή Συσπείρωση.
Μέσα σε ένα μπαράζ μετάθεσης ευθυνών, από το κράτος στις περιφέρειες, από τις περιφέρειες στους δήμους, με στόχο και σκοπό το μπέρδεμα στην αναζήτηση αιτίων και υπαιτίων, αυτό που μένει σαν αίσθηση στον κόσμο είναι ότι ευθύνη δεν έχει μόνο αυτός που δεν φτιάχνει έργα υποδομής, που θα προστατεύουν τον λαό (κράτος), αλλά και αυτός που δεν διεκδικεί από το κράτος την δημιουργία αυτών των έργων (περιφέρεια, δήμοι).
Δεδομένου ότι ο κίνδυνος, για νέα πλημμυρικά φαινόμενα, δεν έχει αποσοβηθεί και ελλοχεύουν και νέοι κίνδυνοι για τους δημότες μας, πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα από τον κρατικό μηχανισμό, όπως:
1) Η κινητοποίηση όλων των μηχανισμών του κράτους και των σωστικών μέσων, για τον γρήγορο απεγκλωβισμό όσων παραμένουν εγκλωβισμένοι, αν υπάρχουν ακόμη τέτοιοι.
2) Να εξασφαλιστεί η δυνατότητα διεξόδου προς Λάρισα και προς άλλες περιοχές, αν υπάρξει ανάγκη.
3) Να δημιουργηθούν έκτακτες υποδομές, “στρατιωτικού τύπου”, σε ανοιχτούς χώρους, για την αντιμετώπιση άμεσων προβλημάτων υγείας, παροχής πρώτων βοηθειών, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και διάθεσης φαρμάκων, σε όσους χρειάζονται και είναι αποκλεισμένοι στον τόπο τους, με ευθύνη της 5ης ΥΠΕ και του Κ.Υ. Γόννων.
4) Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, για την αντιμετώπιση υγειονομικών, επιδημιολογικών προβλημάτων, με απολυμάνσεις, ψεκασμούς κλπ. Να αποστραγγιστούν άμεσα οι περιοχές που εγκυμονούν υγειονομικό κίνδυνο. Με ευθύνη του κράτους να παρακολουθούνται οι περιβαλλοντικές παράμετροι, η επιδημιολογική επιτήρηση και παρακολούθηση των επιπτώσεων των μεταδοτικών νοσημάτων στη δημόσια υγεία.
5) Να υπάρξει οργανωμένη μέριμνα για αναπήρους, κατάκοιτους, ανθρώπους με προβλήματα υγείας και τη μεταφορά τους σε δομές υγείας. Να επιταχθούν οι ιδιωτικές δομές υγείας, για τον σκοπό αυτό.
6) Σε όσους έχασαν το σπίτι τους, η υπέστησαν σοβαρές βλάβες τα σπίτια τους, να υπάρξει άμεση λύση, είτε με ενοικίαση σπιτιού από το κράτος, είτε με στέγαση σε ξενοδοχεία.
7) Να ελεγχθεί άμεσα η καταλληλότητα του νερού σε όλα τα χωριά του δήμου.
8) Να αποκατασταθεί άμεσα το οδικό δίκτυο, όπου υπάρχουν ζημιές και να αρχίσει, χθες όχι σήμερα, ο καθαρισμός όλων των δρόμων, στις κατοικημένες περιοχές, απο τις φερτές ύλες και τα μπάζα.
9) Άμεση αποκατάσταση όλων των αγροτικών δρόμων, γιατί ο δήμος μας είναι αγροτικός και οι καλλιέργειες, όσες απέμειναν, απαιτούν την καθημερινή παρουσία των αγροτών εκεί, λόγω συγκομιδής.
Τέλος
10) Να εξαντληθούν όλες οι προσπάθειες, περιφέρειας και δήμου, για την αποζημίωση στο 100%, όλων των καταστροφών που υπέστησαν οι δημότες, σε καλλιέργειες, καλλιεργητικά μέσα και μηχανήματα, ζωικό κεφάλαιο και υποδομές, καθώς επίσης και σε σπίτια και αυτοκίνητα.
Να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης των πλημμυροπαθών καθώς και απαλλαγές από τραπεζικές υποχρεώσεις και υποχρεώσεις έναντι του κράτους.