Παν-καλλιτεχνική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, με τήρηση όλων των μέτρων κατά της πανδημίας. Ο κλάδος τους έχει πληγεί από την παύση των πολιτιστικών εκδηλώσεων εδώ κι ένα χρόνο και η συμμετοχή πολλών και νέων ανθρώπων ήταν δυναμική.
Οι καλλιτέχνες ζητούν, μεταξύ άλλων, να ανανεωθεί το επίδομα ειδικού σκοπού «που καταβάλεται μετά από αγώνες και με μεγάλη καθυστέρηση, αφού στα μέσα Φεβρουαρίου εξοφλούνται οι δόσεις Νοεμβρίου Δεκεμβρίου», όπως επίσης «να συνδεθούν άμεσα όλοι οι επιδοτούμενου μέσω Μητρώου με τα μέτρα στήριξης που ισχύουν για τους εργαζόμενους (επιδότηση ενοικίου κ.ά.)», να ανοίξουν οι καλλιτεχνικές σχολές και ωδεία με όλα τα επιβεβλημένα υγειονομικά μέτρα για τον Covid -19.
Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια. Κατευθύνθηκαν αρχικά στο υπουργείο Εργασίας, όπου κατέθεσαν τα αιτήματα των εργαζομένων του κλάδου και στη συνέχεια στη Βουλή και επέδωσαν ψήφισμα με το οποίο ζήτησαν να αποσυρθεί το άρθρο 8 του νομοσχεδίου για τα οπτικοακουστικά Μέσα επειδή ανοίγει, όπως καταγγέλλουν οι δημιουργοί- καλλιτέχνες, «κερκόπορτα» λογοκρισίας και διώξεων, συνδέοντας τον με τον «τρομονόμο».
Ικανοποίηση στην Π.Ο.Θ.Α.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (Π.Ο.Θ.Α) σε ανακοίνωσή της δηλώνει την «απόλυτη ικανοποίηση της για τη συμμετοχή του κόσμου στην σημερινή (11/2/2021) κινητοποίηση και ευχαριστεί θερμά όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της».
«Αυτή η διαμαρτυρία ήταν πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες. Ενώ ξεκίνησε με το αίτημα για στήριξη των εργαζόμενων του Πολιτισμού μέσα στην πανδημία, ένα αίτημα που μας έχει κινητοποιήσει πολλές φορές και με μεγάλη αγωνιστικότητα τους τελευταίους 11 μήνες, η επικαιρότητα έθεσε δύο ακόμα πολύ σημαντικά επίδικα: την κακοποίηση στους χώρους εργασίας και στην εκπαίδευση και την απόσυρση του νομοσχεδίου Λιβάνιου και ιδιαίτερα του άρθρου 8.


Κατά την διάρκεια της πορείας ενημερωθήκαμε ότι κάτω από το βάρος των αντιδράσεων η κυβέρνηση απέσυρε τη διάταξη 8β, με την οποία θα μπορούσε να ασκηθεί δίωξη και μάλιστα με τον τρομονόμο σε καλλιτέχνες, αν θεωρούνταν ότι το έργο τους εμπεριέχει δημόσια πρόκληση σε βία, ανοίγοντας έτσι μία πολύ επικίνδυνη πόρτα στην λογοκρισία και τις διώξεις καλλιτεχνών» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Π.Ο.Θ.Α στην ανακοίνωσή της.
Στο κάλεσμά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος-Ακροάματος (ΠΟΘΑ) σημείωνε ότι «είναι αδιανόητο και υποτιμητικό να εξαναγκάζονται κάθε μήνα να πιέζουν με κάθε τρόπο την κυβέρνηση να πράξει ως οφείλει».
Καταγράφοντας την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι άνθρωποι του Πολιτισμού, η ΠΟΘΑ σημειώνει μεταξύ άλλων:
«Είναι αδιανόητο και υποτιμητικό, οι εργαζόμενοι στο χώρο του Πολιτισμού να εξαναγκαζόμαστε κάθε μήνα να πιέζουμε με κάθε τρόπο την Κυβέρνηση να πράξουν ως οφείλουν και να συνεχίσουν να στηρίζουν τον χώρο μας, όταν γνωρίζουν πολύ καλά ότι παραμένει κλειστός με δική τους απόφαση. Να τους υποδεικνύουμε τη δουλειά τους και να πρέπει κάθε φορά να αποδεικνύουμε τα αυτονόητα. Να περιγράφουμε την κατάσταση, να οργανώνουμε δίκτυα και δομές αλληλεγγύης, για να αντιληφθούν το αποτέλεσμα της πολιτικής τους».
Επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στο χώρο μας «επιβιώνουν μόνο με το επίδομα ειδικού σκοπού που καταβάλλεται μετά από αγώνες και με μεγάλη καθυστέρηση, αφού στα μέσα Φεβρουαρίου εξοφλούνται οι δόσεις Νοεμβρίου Δεκεμβρίου. Όλα τα υγειονομικά δεδομένα δείχνουν πως η αναστολή δραστηριοτήτων θα υφίσταται το πιθανότερο μέχρι και την άνοιξη».
«Για μια ακόμη φορά βρισκόμαστε ενώπιον της έλλειψης ολοκληρωμένου σχεδίου για την κάλυψη των ανθρώπων του Πολιτισμού», αναφέρει επίσης.
Οι καλλιτέχνες διεκδικούν μεταξύ άλλων τα εξής:
● Να οριστεί άμεσα ως περίοδος ισχύος των μέτρων στήριξης όλη η περίοδος της καραντίνας και μέχρι να αρθούν οι επιπτώσεις στον κλάδο τους.
● Πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων στην αρχή κάθε μήνα, σύνδεση όλων των επιδοτούμενων μέσω μητρώου με τα μέτρα στήριξης που ισχύουν για τους εργαζόμενους όλων των υπόλοιπων κατηγοριών (επιδότηση ενοικίου, αναστολή πληρωμής παντός είδους ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και απαγόρευση διακοπής ρεύματος, τηλεφωνίας και εξώσεων).
● Αναδρομική καταβολή του επιδόματος για τους μήνες Σεπτέμβριο – Οκτώβριο στους εγγεγραμμένους στο μητρώο και για όσους η επιδότηση ανεργίας λήγει, χωρίς πλήρη κάλυψη, μέσα στη διάρκεια ενός μήνα.
● Διαγραφή χρεών προς Eφορία, τράπεζες, ΔΕΚΟ για το διάστημα εφαρμογής των μέτρων και για όσους αποδεδειγμένα βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν.
● Διασφάλιση δωρεάν τεστ για την ασφαλή διεξαγωγή προβών που γίνονται αυτή την περίοδο.
● Δημιουργία κωδικών ασφάλισης στον ΕΦΚΑ για τους τεχνικούς στον κλάδο του Θεάματος, με περιγραφή του επαγγέλματος στις ειδικότητες που δεν υπάρχουν.

Πηγή : ΕΦ.ΣΥΝ.