Στην εκπομπή της ΕΡΤ, «Από τις έξι» μίλησε σήμερα (Παρασκευή, 5/3/2021) ο Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών κ. Χουλιάρας και είπε πως ξαφνιάστηκαν από αυτόν τον δεύτερο σεισμό στην Ελασσόνα καθώς περίμεναν «μια ομαλή μετασεισμική δραστηριότητα».  Τόνισε πως ο δεύτερος σεισμός διαφέρει ελάχιστα από τον πρώτο ενώ για το αν αυτός ο σεισμός θα επηρεάσει άλλα ρήγματα είπε πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει για να απαντήσει. Διπλούς σεισμούς ανέφερε πως είδαμε ξανά το 2014 στην Κεφαλλονιά με διαφορά 10 ημερών.

Προειδοποίηση Παπαζάχου : «Έρχεται δύσκολη εβδομάδα με μετασεισμούς στην περιοχή της Ελασσόνας»
Για δύσκολη εβδομάδα με μετασεισμούς στην περιοχή της Ελασσόνας προειδοποίησε ο καθηγητής σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, μέσω της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα MEGA», τονίζοντας την ανάγκη να μείνουν οι κάτοικοι μακριά από τα σπίτια τους. «Όταν έχεις μετασεισμική ακολουθία σε εξέλιξη, γίνονται πολλές φορές πολύ ισχυροί μετασεισμοί, οι οποίοι θα φέρουν ετοιμόρροπα κτίρια σε κατάρρευση, θα προκαλέσουν νέους τραυματισμούς. Είδαμε χθες ανθρώπους να βγαίνουν από τα σπίτια, χωρίς τα σπίτι να είναι κατάλληλα. Για την επόμενη εβδομάδα πρέπει να μείνουν εκτός σπιτιών. Η επόμενη εβδομάδα θα είναι όλη δύσκολη. Δεν πρόκειται να ηρεμήσουμε» σημείωσε, λέγοντας ότι το 75% των μετασεισμών γίνεται την πρώτη εβδομάδα μετά τον ισχυρό σεισμό. Εντούτοις, υπογράμμισε ότι «όταν κάποιος είναι έξω από τη ζώνη του ρήγματος και είναι τόσο μακριά, πχ ένας κάτοικος της Λάρισας, και μένει σε ένα σπίτι που δεν εμφάνισε προβλήματα, δεν έχει κανένα λόγο να μείνει εκτός σπιτιού του».
Σε ότι αφορά στον σεισμό, έκανε λόγο για έναν «πάρα πολύ ισχυρός μετασεισμό, της τάξη του 6,1 της Κλίμακας Ρίχτερ. Έγινε στο πιο δυτικό τμήμα αλλά μέσα στο χώρο της ακολουθίας. Δεν είναι σπάνιο σε αυτές τις περιπτώσεις». Πρόσθεσε δε ότι όταν γίνονται τόσο μεγάλοι μετασεισμοί «είναι πολύ σπάνιο να έχουμε απανωτούς 3-4 μετασεισμούς, αντίστοιχου μεγέθους. Πραγματικά πολύ σπάνιο. Όμως τίποτα δεν είναι αδύνατο».

Αγοραστός: Να μην ισχύσει το «βαθύ κόκκινο» για Λάρισα και Θεσσαλία λόγω σεισμού
Να μην ισχύσουν τα μέτρα που προβλέπει το «βαθύ κόκκινο» για τη Λάρισα και τη Θεσσαλία λόγω σεισμού, ζήτησε από την κυβέρνηση ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.
Όπως τόνισε σε δηλώσεις του το πρωί της Παρασκευής, «υπάρχει μία ψυχολογία αρνητική στον κόσμο γιατί υπάρχει ο φόβος, αυτό το άγνωστο, το πρωτοφανές, αυτή η κατάσταση που βιώνουμε με τον κορωνοϊό, να μην ισχύσουν τα μέτρα για τη Θεσσαλία και τη Λάρισα από αύριο το πρωί. Νομίζω ότι αυτό είναι κατανοητό και εύλογο γιατί δε μπορούν να ισχύσουν κάτω από τέτοιες καταστάσεις αυτά τα μέτρα».
Υπενθυμίζεται πως ήδη έχει δοθεί διήμερη παράταση για την εφαρμογή των μέτρων στη Λάρισα και ότι είναι προγραμματισμένο να ισχύσουν από τις 6 το πρωί του Σαββάτου.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ. ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Ευρεία σύσκεψη βρίσκεται σε εξέλιξη το πρωί της Παρασκευής στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Παπαγεωργίου.
Λίγο πριν τη σύσκεψη, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός έκανε δηλώσεις τονίζοντας μεταξύ άλλων πως “πάμε σε ένα φαινόμενο που είναι πρωτόγνωρο και για την Ελλάδα πλέον κι αυτό μας δημιουργεί ανησυχία, καταλαβαίνουμε την αρνητική ψυχολογία του κόσμου. Ο φόβος είναι διάχυτος…”
Τόσο ο κύριος σεισμός όσο και οι μετασεισμοί έφεραν πολλούς Λαρισαίους στα χωριά τους στην επαρχία αλλά και στα παράλια.
Αρκετοί ήταν οι μετασεισμοί που κράτησαν σε μεγάλη αγωνία τους Λαρισαίους κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτός ήταν και ο λόγος που έκανε πολλούς να επιλέξουν τη λύση των αυτοκινήτων για τον ύπνο. Χαρακτηριστικό είναι πως γεμάτα ήταν τα πάρκινγκ γύρω από μεγάλα πάρκα στα οποία δεν υπάρχουν γύρω – γύρω κτίρια. Άλλοι πάλι άφησαν τις πολυκατοικίες και φιλοξενήθηκαν σε συγγενικά σπίτια με λιγότερους ορόφους.
Δεν ήταν και λίγοι κι εκείνοι που από χτες εγκατέλειψαν την πόλη της Λάρισας και πήγαν στα χωριά τους σε εξοχικά ή σε σπίτια που διατηρούν σε γειτονικά πεδινά χωριά.

Ο σεισμός της Λάρισας έκανε το «γύρο» του κόσμου
Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον για την είδηση του σεισμού που έγινε στην περιοχή της Ελασσόνας από τα διεθνή εισησεογραφικά πρακτορεία με εκτενή ρεπορτάζ όπως αυτά των : URONEWS, ANADOLOU AGENCY, ASOCIATED PRESS, LOS ANGELES TIMES, AL JAZEERA, DEUTSCHE WELLE

Πηγές : Larissanet & OnLarissa