Τριήμερο πένθος από σήμερα. 36 μέχρι στιγμής επίσημα οι νεκροί, δεκάδες οι αγνοούμενοι.
Οργή για την ολιγωρία και τις ελλείψεις μπροστά στην καταστροφή που θα έπρεπε να είχε αποτραπεί από το σύστημα τηλεδιοίκησης-σηματοδότησης.
Αγωνία και απελπισία για τους οικείους εκατοντάδων επιβατών
Oυρές στην εθελοντική αιμοδοσία της Κεντρικής Πλατείας στη Λάρισα
Λίστα με τα ονόματα των τραυματιών στα νοσοκομεία
Πρώτη είδηση σε διεθνή ΜΜΕ το μεγάλο δυστύχημα στην Ελλάδα
Οργή δεκάδων φοιτητικών συλλόγων για την πολύνεκρη τραγωδία
Επικοινωνιακή φιέστα με φόντο τους σιδηροδρόμους ετοίμαζαν στη Θεσσαλονίκη
Βίντεο και εικόνες από τον τόπο της τραγωδίας…

Αδιαφόρησαν στις εκκλήσεις-προειδοποιήσεις των εργαζομένων.
Μπορεί το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο να μετέδωσε μόνο την τελευταία παράγραφο της ανακοίνωσης του Σωματείου Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ για την αναστολή της στάση εργασίας στον ΗΣΑΠ, ωστόσο δεν μπορεί να μείνει κρυμμένη η σοβαρότατη καταγγελία.
Το Σωματείο τονίζει ότι «σήμερα θρηνούμε τους συμπολίτες μας που χάθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη γιατί κάποιοι αδιαφόρησαν στις εκκλήσεις των εργαζομένων. Όταν οι εργαζόμενοι μιλούν για έλλειψη προσωπικού, για απαξίωση των εγκαταστάσεων και των υποδομών, για την ελλιπή συντήρηση του τροχαίου υλικού, για την παραβατικότητα σε όλο το μήκος του δικτύου, κάποιοι αρμόδιοι σφύριζαν αδιάφορα».
Μάλιστα, οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν πως «σήμερα από ντροπή και μόνο, θα έπρεπε να βλέπαμε τις παραιτήσεις όλων αυτών των φωστήρων που πιστεύουν ότι ο σιδηρόδρομος μπορεί να λειτουργήσει στον αυτόματο πιλότο. Σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μεταφορών θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί σύσσωμη».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «τέτοιου μεγέθους τραγωδίες είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα συμβούν αν κάποιος δεν ασχοληθεί σοβαρά με την στελέχωση αλλά και τις υποδομές. Ο σιδηρόδρομος δεν είναι οι λαμπεροί γρανίτες, οι προβολείς και οι κάμερες των καναλιών που τρέχουν να προβληθούν όλοι όσοι φέρουν ευθύνη για αυτό τραγικό γεγονός. Ο σιδηρόδρομος είναι όλα όσα υπάρχουν πίσω από αυτήν την χολιγουντιανού επιπέδου λάμψη, όλα όσα είναι αόρατα από τους φακούς των καμερών».
Για επικίνδυνη και εγκληματική ενέργεια έκανε λόγο ο Πραγματογνώμονας Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων, Αναστάσιος Δέδες, στην ΕΡΤ επικρίνοντας τόσο τη λανθασμένη ενέργεια για την αλλαγή της γραμμής της μιας αμαξοστοιχίας -είτε λόγω προβλήματος στη γραμμή ανόδου είτε άλλου λόγου- όσο και το γεγονός ότι δεν υπήρχε φωτοσήμανση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει έλεγχος από το μηχανοδηγό.
«Το τρένο ξεκίνησε να ανέβει προς τα πάνω. Έπρεπε να έχει σήματα που να λένε αν είναι η γραμμή ελεύθερη ή όχι. Αυτά τα φανάρια ήταν εκτός λειτουργίας. Απ’ ότι πληροφορήθηκα το σύστημα υπήρχε στα τρένα και στη γραμμή αλλά δεν είχε αναβαθμιστεί και τεθεί σε λειτουργία με αποτέλεσμα να επαφίονται στις εντολές των σταθμαρχών και να κινούνται στα τυφλά. Το ίδιο και ο αντίθετα ερχόμενος γιατί δεν δούλευαν ούτε τα φανάρια στην άλλη πλευρά με αποτέλεσμα να έχουμε αυτό το δυστύχημα» είπε και υποστήριξε ότι τα συστήματα αυτά δεν δουλεύουν πάνω από 15 χρόνια.

Αγωνία και απελπισία για τους οικείους εκατοντάδων επιβατών
2410-683.175 και 176: Η γραμμή ενημέρωσης των συγγενών
Δραματικές ώρες ζουν οι οικογένειες των επιβατών των δύο αμαξοστοιχιών, που μετέφεραν 350 ανθρώπους και συγκρούστηκαν μετωπική παίρνοντας φωτιά. Η επιχείρηση για τους εγκλωβισμένους βρίσκεται σε εξέλιξη, την ώρα που μεγάλα είναι τα ερωτήματα για τις ευθύνες.
«Είμαστε στο σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης. Στην αρχή είδα κόσμο μαζεμένο και λέω “θα έχει κάποια βλάβη το τρένο”. Στη συνέχεια όταν είδα να έρχονται δημοσιογράφοι λέω θα είναι κάτι πιο βαρύ. Εγώ έμαθα από τα ταξί για τη σύγκρουση. Από την αστυνομία και την εταιρεία δεν μας είπαν τίποτα. Είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο, ελπίζοντας για το καλύτερο» δήλωσε στον δημοσιογράφο Χρήστο Αβραμίδη νέος, που αγωνιά για την τύχη της κοπέλας του.

Oυρές στην εθελοντική αιμοδοσία της Κεντρικής Πλατείας στη Λάρισα
Μεγάλη είναι η ανταπόκριση των Λαρισαίων στην εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιείται από τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας και τον Ερυθρό Σταυρό στην κεντρική πλατεία της Λάρισας για την κάλυψη των αναγκών εξαιτίας του δυστυχήματος στα Τέμπη, ενώ ανάλογες αιμοδοσίες γίνονται αυτή την ώρα και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Λίστα με τα ονόματα των τραυματιών στα νοσοκομεία
Λίστα με τα ονόματα των τραυματιών στα νοσοκομεία δίνεται στη δημοσιότητα, μετά την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη…

Πρώτη είδηση σε διεθνή ΜΜΕ το μεγάλο δυστύχημα στην Ελλάδα
Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα σιδηροδρομική τραγωδία στην Ελλάδα έγινε πρώτο θέμα σε διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, που μεταδίδουν από τη νύχτα πληροφορίες για τους δεκάδες νεκρούς και τη σύγκρουση των δύο τρένων, από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στην ίδια γραμμή.
To Reuters αναφέρει ότι πολλοί επιβάτες υπέστησαν εγκαύματα και μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε νοσοκομεία. «Ζούμε μια τραγωδία. Βγάζουμε ανθρώπους ζωντανούς, τραυματίες…υπάρχουν νεκροί. Θα είμαστε εδώ όλη τη νύχτα, μέχρι να τελειώσουμε, μέχρι να βρούμε τον τελευταίο άνθρωπο» είπε εθελοντής διασώστης στην ελληνική ραδιοτηλεόραση.

Οργή δεκάδων φοιτητικών συλλόγων για την πολύνεκρη τραγωδία
Κύμα αλληλεγγύης και σωρεία ερωτημάτων και ξέσπασμα οργής έχει προκαλέσει η τραγωδία που σημειώθηκε χθες το βράδυ με τη σύγκρουση των δύο τρένων στο ύψος της περιοχής των Τεμπών. Στο επιβατικό τρένο επέβαιναν και πολλοί φοιτητές, με αποτέλεσμα να βρίσκονται ανάμεσα στους νεκρούς, τους τραυματίες και τους εγκλωβισμένους.
Σε αυτό το πλαίσιο, δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα εξέδωσαν αποφάσεις, σύμφωνα με τις οποίες εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θυμάτων, δηλώνουν την αλληλεγγύη τους, εκφράζουν την οργή τους και απαιτούν να διερευνηθούν διεξοδικά τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία, αλλά και να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι και να τιμωρηθούν χωρίς να υπάρξει καμία συγκάλυψη.

Επικοινωνιακή φιέστα με φόντο τους σιδηροδρόμους ετοίμαζε ο Μητσοτάκης
Θα ήταν κωμικό αν δεν ήταν τραγικό. Πρόκειται για αποκάλυψη του προέδρου του σωματείου μηχανοδηγών του ΟΣΕ, ο οποίος έκανε χθες -λίγες ώρες πριν το τραγικό συμβάν στα Τέμπη- ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, στην οποία ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επρόκειτο να επισκεφθεί σήμερα το Κέντρο τηλεδιοίκησης – σηματοδότησης σιδηροδρομικού δικτύου βορείου Ελλάδος.
Όμως, ανέφερε χθες, σε καταγγελτικό ύφος, στην ανάρτησή του ο Κώστας Γενηδούνιας, το κέντρο αυτό δεν υπάρχει. Μάλιστα, κατήγγειλε τις γενικότερες συνθήκες εγκληματικής παραμέλησης και υποχρηματοδότησης που επικρατούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας τα τελευταία πολλά χρόνια, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Στην ανάρτησή του συμπεριέλαβε κιόλας φωτογραφία από τις προετοιμασίες για τη φιέστα που ετοιμαζόταν, η οποία φυσικά ματαιώθηκε ελέω πολύνεκρης τραγωδίας. Πρόκειται αναμφίβολα για τραγική ειρωνία.