ΜΑΛΛΟΝ θα πρέπει να είναι μία από τις ελάχιστες φορές που ημερολογιακά κοντεύουμε στην έλευση του φθινοπώρου και οι πολίτες δηλώνουν φοβισμένοι ή, στην καλύτερη περίπτωση, χωρίς κανένα σημάδι αισιοδοξίας για το όσα αναμένονται.
Η αλήθεια είναι ότι, με βάση και την προηγούμενη εμπειρία, μόνο οι εξελίξεις στο ενεργειακό επίπεδο αρκούν για να «τρομάξουν» κι ας μην μπορούν ακόμη να αποτιμηθούν οι επιπτώσεις της εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, με δεδομένο μάλιστα ότι ο πολύμηνος πλέον πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη.

Με την εκδήλωση κάθε κρίσης επιβεβαιώνεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι ηγεσίες της αδυνατούν αφενός να τη διαχειριστούν έγκαιρα κι αφετέρου να τη διαχειριστούν προς όφελος των πολιτών. Η περιβαλλοντική κρίση για παράδειγμα, ενώ από δεκαετίες απασχολεί και χρόνια μελετούν τις επιπτώσεις το… 2035 κατά επιπλέον μισού βαθμού της κλίμακας Κελσίου, έφτασε να στερέψουν τα ποτάμια στον ευρωπαϊκό Βορρά, να παρέχουν εμφιαλωμένο νερό με το δελτίο και στην Ε.Ε., κι ακόμη… μελετούν το πρόβλημα.
Δεν είναι ανίκανοι οι ηγέτες της Ε.Ε. να αντιπροτείνει κάποιος να προσληφθούν καλύτεροι μάνατζερ ή να εκλέξουν οι πολίτες άλλους καλύτερους, είναι η ίδια η πολιτική τους αυτή που δημιουργεί και διαιωνίζει τα προβλήματα.

Είναι πολιτική τους απόφαση να αντιδράσουν με μείωση της οικιακής κατανάλωσης απέναντι στα σχέδια των Ρώσων για περιορισμό της διάθεσης φυσικού αερίου. Όπως πολιτική τους είναι να διαθέτουν όπλα (σ.σ. και εμείς τρομάρα μας) στους Ουκρανούς στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.
Στο υπογάστριο της οποίας, το ΝΑΤΟ στήνει παιχνίδια, με τα σενάρια αποσταθεροποίησης της Ε.Ε. από τους αντιδρώντες Ρώσους να δίνουν και να παίρνουν. Παρένθεση: Αυτήν την κρίσιμη περίοδο με την απειλούμενη σταθερότητα σε Αιγαίο και Βαλκάνια, με αφορμή και τον αναθεωρητισμό των γειτόνων, η ελληνική κυβέρνηση σε ένα ενδεχόμενο επεισόδιο τονίζει το επιχείρημα της «υποστήριξης» από τους ισχυρούς της Ε.Ε. και των ΗΠΑ. Ετσι, δικαιολογεί την αγορά μαχητικών και την παραχώρηση βάσεων και υποδομών αν είδατε ένα προχθεσινό δημοσίευμα για το πώς εξυμνούν οι ΝΥ Times τη, στρατηγικής σημασίας, επένδυση των ΗΠΑ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Μπίζνες με εξαγορές υποδομών αφορούν και το λιμάνι του Βόλου, ενώ «γιγαντιαίες» επενδύσεις σε στρατιωτικές υποδομές σχεδιάζονται ή βρίσκονται σε εξέλιξη σε Λάρισα και Στεφανοβίκειο. Κλείνει η παρένθεση.
Από σήμερα λοιπόν, αναμένεται να οδεύσουμε σε έναν προεκλογικό χειμώνα. Μέσω ποίας οδού, αναμένεται να φανεί από τη συζήτηση στη Βουλή, η οποία ανοίγει νωρίτερα με το θέμα των υποκλοπών. Για τη στάση των κομμάτων, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης θα κάνουμε λίγες ώρες υπομονή για να πληροφορηθούμε τη στρατηγική τους.

Το σίγουρο είναι πως θα πάμε σε εκλογές με τη σκιά των υποκλοπών, θέμα για το οποίο στην κυβέρνηση δεν περνάνε και καλύτερα. Οι δελφίνοι δειλά – δειλά εμφανίζονται και τα σενάρια έχουν φουντώσει, ενώ -αντί καθαρών εξηγήσεων- ακούμε υπουργό να αποδίδει τις υποκλοπές σε παρεμβάσεις Πούτιν κ.λπ.Έχουμε ξανακούσει διάφορα σενάρια για τον αμίλητο Ελληνα πρώην πρωθυπουργό και σήμερα ακούμε για γυναίκα διάδοχο, για συγκυβέρνηση «τύπου Παπαδήμα» με άφθαρτο πρόσωπο, στη βάση του ότι οι υποκλοπές έκαψαν το σενάριο συγκυβέρνησης, ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Αν και κάτι… είχαμε καταλάβει από τη μη εκλογή Λοβέρδου, αλλά τώρα φαίνονται περσινά ξινά σταφύλια. Οι υποκλοπές μπορεί και να χάλασαν τα σενάρια για μη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Έχουν και στην αντιπολίτευση τα προβλήματά τους.
Μέσα σε αυτές τις αναταράξεις του πολιτικού σκηνικού, του καθόλου καλού δηλαδή πολιτικού περιβάλλοντος, έχουμε σοβαρές εξελίξεις στην οικονομία, όπου υποτίθεται προχθές Σάββατο βγήκαμε από την αυστηρή εποπτεία, αν και κατά κάποιους πάμε ντουγρού για νέα μνημόνια.
Έπειτα από 12 χρόνια μνημονίων και επιτήρησης με την εφαρμογή μέτρων που «μάτωσαν» μισθωτούς και συνταξιούχους, οι Ελληνες πολίτες βγαίνουν πιο φτωχοί, οικονομικά ασθενέστεροι.

Ο διψήφιος μάλιστα πληθωρισμός κατέστησε ανύπαρκτη την αγοραστική ικανότητα των εργαζομένων, οι οποίοι πληρώνουν την αισχροκέρδεια στα μάρκετ, πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ήταν τότε που τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ σε μια χωρίς προηγούμενο κυβερνητική προπαγάνδα (σ.σ. και ντροπή για τη δημοσιογραφία) έπαιζαν σε εκπομπές και δελτία την ακρίβεια… στην Τουρκία. Όπου οι Τούρκοι πολίτες δεν μπορούσαν να πάνε… ούτε στη λαϊκή.
Το τι συμβαίνει στις ελληνικές λαϊκές αγορές, το τι συμβαίνει στα ταμεία των ελληνικών σούπερ μάρκετ είναι γνωστό. Η ακρίβεια, η ανεργία και ο πληθωρισμός διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό μίγμα για τον ανήμπορο οικονομικά πολίτη. Ο οικογενειακός προϋπολογισμός έχει τιναχθεί στον αέρα και ακόμη δεν ξεκίνησε το νέο ακαδημαϊκό έτος, όπου τα παιδιά θα πρέπει να πάνε να σπουδάσουν.
Για τις προκλητικά αλματώδεις αυξήσεις στα ενοίκια, τα κυβερνητικά παπαγαλάκια της δημοσιογραφίας, μέχρι προχθές σιωπούσαν και τώρα λαλούν πως ενόψει ΔΕΘ θα εξαγγελθούν μέτρα στήριξης. Παροχολογία δηλαδή. Όπως με τους λογαριασμούς ρεύματος και αερίου που διαλαλούσαν 600ευρα στήριξης. Επιβεβαιώθηκε το διαχρονικό, πολλά κεράσια – μικρό καλάθι. Ενώ με την κατάργηση της ρήτρας, οι εταιρείες αυξάνουν τιμές και πάγια, πάνε σε νέα συμβόλαια, κυμαινόμενα…
Όπως και με το Fuel Pass (Ι, II και βλέπουμε), μέτρο που αποτέλεσε σταγόνα στο ρεζερβουάρ. Γιατί δεν μείωσε τον φόρο στα καύσιμα; Έπειτα από 12 χρόνια μνημονίων, το ελληνικό δημόσιο χρέος παραμένει ένα από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη και ο Ελληνας μισθωτός δεν… μπορεί να μπει στο μάρκετ.

Καλά για τον εργαζόμενο στην πλειοψηφία του ιδιωτικού τομέα, καλύτερα ας μην το συζητήσουμε. Πληρώνονται στη χάσει και στη φέξει, μισός μισθός – μισή ζωή. Η απειλή της ανεργίας περιμένει όποιον ζητήσει ασφάλιση και αξιοπρεπή μισθό, πέραν των 400 ευρώ το 8ωρο (σ.σ. διαιρέστε για το 4ωρο, αλλά μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις) χωρίς τις υπερωρίες του Υπουργού. Το πολιτικό κλίμα είναι βαρύ, από σήμερα μέχρι και τη ΔΕΘ, οι πολίτες θα χορτάσουν παροχές και υποσχέσεις, ενώ ο μισθωτός θα μετρά τα ρέστα του περιμένοντας τους λογαριασμούς…

Πηγή : ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας