Οι παρενέργειες της πανδημίας έφεραν κι αυτό: ξαφνικά, ενώ η ανθρωπότητα, μετά τα πυρηνικά ατυχήματα του Θρι Μάιλς Αϊλαντ στις ΗΠΑ, του Τσέρνομπιλ στην πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ και της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, υποτίθεται έχει εδραιώσει την ανάγκη για απαγκίστρωση από μια τεχνολογία που δεν μπορεί να ελέγξει, οι ηγεμονικές χώρες επιχειρούν να επανεντάξουν την πυρηνική ενέργεια στις εναλλακτικές λύσεις απέναντι στην κλιματική και την ενεργειακή κρίση.
Οι χώρες που έχουν μεγάλη εξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια και είναι συνάμα μεγάλοι παραγωγοί και εξαγωγείς της σχετικής τεχνολογίας έχουν κάθε λόγο να πρωτοστατούν στην επαναπροώθηση αυτής της λύσης, επιχειρώντας πρώτα απ’ όλα τον εξαγνισμό της στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

Η Γαλλία, με εξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια σε ποσοστό πάνω από 70%, είναι από τις επισπεύδουσες τη σχετική συζήτηση, βάζοντας το σύνολο της ευρωπαϊκής ηγεσίας να αποφασίσει το «πράσινο ξέπλυμα» της πυρηνικής ενέργειας και πλασάροντας την τεχνολογία που διαθέτουν οι «εθνικοί πρωταθλητές» της σε τρίτες χώρες.
Φαίνεται ότι και η Ελλάδα έχει γίνει αποδέκτης των σχετικών πιέσεων. Ολίγη πυρηνική τεχνολογία, ως παρελκόμενο των ακριβών εξοπλιστικών παραγγελιών.
Η ευκολία με την οποία ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης προσχώρησε στην άποψη της «καθαρής» πυρηνικής ενέργειας είναι ύποπτη. Εστω και αν τη συνόδευσε με την αόριστη εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα αποκτήσει πυρηνική ενέργεια.
Ομως το πρόβλημα με την πυρηνική ενέργεια δεν είναι η καθαρότητά της ως προς τις εκπομπές ρύπων -όλοι ξέρουν ότι είναι καθαρότατη από αυτή την άποψη- αλλά η τεράστια επικινδυνότητά της.

Ενα ραδιενεργό νέφος δεν γνωρίζει σύνορα, επομένως στη μικρή, αλλά πυκνοκατοικημένη αυτή ήπειρο του πλανήτη δεν έχεις την πολυτέλεια να πεις «εμείς δεν έχουμε πυρηνικά εργοστάσια, είμαστε ασφαλείς».
Ενα ατύχημα στο Κοζλοντούι της γειτονικής Βουλγαρίας θα είναι ολέθριο για ολόκληρα τα Βαλκάνια. Αυτός είναι και ο λόγος που η Ε.Ε. έχει ορίσει ημερομηνίες λήξης στους αντιδραστήρες της.
Με δεδομένες τις οδυνηρές εμπειρίες της ανθρωπότητας από τις πολεμικές αλλά και τις ειρηνικές χρήσεις της πυρηνικής ενέργειας, αποτελεί τεράστια οπισθοδρόμηση να συζητούμε την επιστροφή σε αυτήν. Είναι τουλάχιστον κοροϊδία στο όνομα της απο-ρύπανσης της γήινης ατμόσφαιρας να διακινδυνεύουμε την πυρηνική μόλυνσή της.

Πηγή : ΕΦ.ΣΥΝ.