Μία ακόμα σημαντική διάκριση κατέκτησε το Δίκτυο «Περραιβία», που δεν είναι άλλο από την Ομοσπονδία των Συλλόγων Ελασσονιτών απ’ όλο τον κόσμο, με έδρα την πόλη της Ελασσόνας, αφού έγινε δεκτό και εντάχθηκε, ως πλήρες Μέλος στην Europa Nostra (λατινικά : Η Ευρώπη μας), που είναι ο πιο έγκυρος πανευρωπαϊκός Οργανισμός, με αντικείμενο την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου.

Για τον λόγο αυτό την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους εξέφρασαν τόσο ο Πρόεδρος κ. Κων/νος Σκριάπας ,όσο και οι δύο Αντιπρόεδροι ΔΣ κ.κ. Θωμάς Αστερίου και Κων. Φουρκιώτης, δηλώνοντας ότι η πανευρωπαϊκή αυτή αναγνώριση είναι τιμητική για το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και αποτέλεσμα πολλής και συστηματικής συλλογικής δουλειάς απ’ όλο το ΔΣ ,τα τελευταία χρόνια , σε πολύ υψηλό επίπεδο, ενώ παράλληλα αποτελεί μια, ακόμα, ευκαιρία για το Δίκτυο να συνεργαστεί με άλλους Φορείς από όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, έτσι ώστε να δημιουργηθεί , για τις επόμενες γενιές, ένας νέος κόσμος της ειρήνης , της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και μιας δίκαιης και δημοκρατικής Ευρώπης ,όχι των αριθμών ,αλλά των πολιτών.

Σημειώνεται ότι η Europa Nostra εκπροσωπεί οργανώσεις πολιτών, από όλη την Ευρώπη, που εργάζονται για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Ευρώπης και αποτελεί τη φωνή αυτού του κινήματος σε συναφείς διεθνείς οργανισμούς, κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην UNESCO, ενώ αναγνωρίζεται ως μη κυβερνητικός εταίρος.

Τι είναι το Δίκτυο Europa Nostra  . Η Europa Nostra :

1. έχει Μέλη από 42 χώρες στην Ευρώπη και 5 χώρες εκτός της ηπείρου και είναι το πιο αντιπροσωπευτικό δίκτυο που εργάζεται στον τομέα της κληρονομιάς στην Ευρώπη.
2. Αποτελείται από 239 Οργανώσεις Μελών (ενώσεις με συνδυασμένη συμμετοχή άνω των 5 εκατομμυρίων ατόμων), από 111 Συνεργαζόμενους οργανισμούς (κυβερνητικοί φορείς, τοπικές αρχές, πανεπιστήμια και εταιρείες), και πάνω από 1000 μεμονωμένα μέλη, που υποστηρίζουν άμεσα την αποστολή του .
3. διαθέτει, επίσης, αντιπροσωπείες σε 17 χώρες, που παρέχουν ενεργή υποστήριξη για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων του Δικτύου, σε ολόκληρη την Ευρώπη.

4. ιδρύθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1963 στο Παρίσι. Για πάνω από 50 χρόνια, προστατεύει και αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά και αναγνωρίζεται σήμερα ως ο πιο αντιπροσωπευτικός οργανισμός κληρονομιάς στην Ευρώπη με μέλη σε περισσότερες από 40 χώρες.

Οι αξίες της Europa Nostra είναι οι εξής :

1.Η πολιτιστική κληρονομιά είναι απαραίτητη για μια ευημερούσα, ενοποιημένη και σταθερή Ευρώπη.
2.Η πολιτιστική κληρονομιά πρέπει να γίνεται σεβαστή στην αστική και αγροτική ανάπτυξη.
3. Η Πολιτιστική Κληρονομιά δεν είναι λείψανο του παρελθόντος. Είναι ένα σχετικό, χρήσιμο και προσιτό μέρος του σήμερα και του αύριο ·
4. Η Πολιτιστική Κληρονομιά είναι πολύπλοκη και πολυεπίπεδη και επομένως δεν ανήκει σε μια πολιτιστική ομάδα ή έθνος, αλλά αντ ‘αυτού ανήκει σε όλους τους Ευρωπαίους.
5. Η Πολιτιστική Κληρονομιά δανείζεται από τις μελλοντικές γενιές και η καλή διαχείριση στο παρόν αποτελεί επομένως ευθύνη όλων των κατοίκων της Ευρώπης.

Το όραμα της Europa Nostra είναι να θέσει τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά στον πυρήνα του ευρωπαϊκού σχεδίου, για λογαριασμό των μελών της, ως το μεγαλύτερο αντιπροσωπευτικό κίνημα της κοινωνίας των πολιτών στην Ευρώπη προς όφελος όλων των Ευρωπαίων.

Η αποστολή της Europa Nostra

Η αποστολή της Europa Nostra είναι να δώσει σχήμα και φωνή σε ένα συνεχώς αυξανόμενο κίνημα πολιτών για την υποστήριξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Είναι ισχυρός υποστηρικτής της πολιτιστικής κληρονομιάς – με τα πολλαπλά οφέλη της για την οικονομία, την κοινωνία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον, προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης: τοπικό, περιφερειακό, εθνικό, ευρωπαϊκό και σε παγκόσμια κλίμακα.
Έχει αναλάβει , μετά από ανάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την εκστρατεία για τη διάσωση των πιο απειλούμενων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης-Τhe 7 Most Endangered (7 μνημεία κάθε χρόνο) , αλλά και την προώθηση βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της κληρονομιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη , στην έρευνα, στη διατήρηση, την εκπαίδευση, την κατάρτιση και την ευαισθητοποίηση επαγγελματιών και εθελοντών.

Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» : Ένας Ελληνικός πολυβραβευμένος Φορέας Πολιτισμού και Περιβάλλοντος
Το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» είναι τακτικό Μέλος, από τον Σεπτέμβριο 2020, του σπουδαιότερου πανευρωπαϊκού Δικτύου Φορέων, που συμβάλει στη δημιουργία , αλλά και υλοποίηση, της Ευρωπαϊκής πολιτικής για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον, τη Europa Nostra, ανήκει στο μητρώο των πολιτιστικών φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (Αρ. Μητρ. 4122), στο Πανελλήνιο Παρατηρητήριο της Κοινωνίας των Πολιτών κ.ά.
Μια σημαντικότατη διάκριση και πανελλήνια αναγνώριση κατέκτησε το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» , μέσω του θεσμού BRAVO Sustainability Dialogue & Awards 2019, που με ιδιαίτερη επιτυχία διοργανώνει στην Ελλάδα το Quality Net Foundation και προέκυψε μέσα από μια πρωτοποριακή διαδικασία κοινωνικού διαλόγου, σε πανελλήνιο επίπεδο και αξιολόγηση, από πολυμελή Επιτροπή Αξιολόγησης ,αλλά και δεκάδες χιλιάδες Ενεργούς Πολίτες, οι οποίοι έκριναν με την ψήφο τους, τις πρωτοβουλίες και δράσεις του Δικτύου, ως πρωτοποριακές και οι οποίες συμβάλλουν στη Δημιουργία της Ελλάδας του Μέλλοντος, αλλά και Έξυπνων και Βιώσιμων Πόλεων.
Πρωτοποριακά Συνέδρια για τον Πολιτισμό ,την ανάπτυξη και την τουριστική προβολή
Το Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” με τις δράσεις συμβάλλει τα μέγιστα στην πολιτιστική πρόοδο και στην ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου , θέματα τα οποία το Δ.Σ. προσεγγίζει με πολύ μεγάλη σοβαρότητα , με αποκορύφωμα τη θεσμοθέτηση και τη διοργάνωση για την Ελλάδα , σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ,των Πανελλήνιων Συνεδρίων Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που ,πλέον , τελούν υπό της Αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου, ενώ έχουν την υποστήριξη και συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελλάδος, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ,του Υπουργείου Τουρισμού ,του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα και πολλών παγκόσμιων επιστημονικών οργανισμών (ICOMOS,ICOM,UNESCO κ.ά.). Ήδη πραγματοποιήθηκαν τα τρία (3) πρώτα Πανελλήνια Συνέδρια τα έτη 2015,2017 και 2019. Links:http://www.euromed-2015.eu και http://www.euromed2017.eu , www.euromed-dch.eu, https://www.youtube.com/watch? v=AW5wYpBhOEc .

Επίσης συνεργάζεται με το Τεχνολογικό Παν/μιο Κύπρου στη διοργάνωση, κάθε δύο χρόνια, των παγκόσμιων συνεδρίων Ψηφιοποίησης EuroMed , προωθεί τη διακρατική συνεργασία Ελλάδας Κύπρου στον πολιτισμό, υλοποιεί, σε όλη την Ελλάδα, εξειδικευμένα σεμινάρια για τις μη καταστροφικές μεθόδους συντήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς , αλλά και πρόσφατα το 7ο Βαλκανικό Συμπόσιο Αρχαιομετρίας, σε συνεργασία με το Παν/μιο Δυτικής Αττικής , ενώ, παράλληλα ,εστιάζει ιδιαίτερα στην επίτευξη των 17 παγκόσμιων στόχων της ανθρωπότητας, σε συνεργασία με εταίρους απ’ όλο τον κόσμο.

Το Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” θεωρείται ως Πρότυπο Καλής Πρακτικής και κοινωνικής προσφοράς στο χώρο των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο , είναι αξιόπιστος εταίρος σε υπουργεία, πανεπιστήμια, ινστιτούτα και ερευνητικά εργαστήρια, ενώ χαίρει της εκτίμησης και του σεβασμού σε όλη την Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο ,όπου και καλείται να παρουσιάσει τις δράσεις και πρωτοβουλίες του (www.perrevia.net.gr).