Την Κυριακή 30 Οκτώβρη 2022 στις 10:30 το πρωί, τιμάται στους Γόννους η Εθνική Αντίσταση 1941-1944. Η εκδήλωση θα γίνει στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης που βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία των Γόννων από το 1988. Την εκδήλωση οργανώνουν οι αντιστασιακές οργανώσεις ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Γόννων και ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Ν. Λάρισας.
Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν στις 2 Οκτώβρη του 1988.

Με την ευκαιρία για την αντίσταση των πατεράδων μας θέλω να γράψω δυό λέξεις.
Είναι σε όλους μας γνωστά, τα αποτρόπαια χαρακτηριστικά του φασισμού και του ναζισμού καθώς και τα εγκλήματα που διέπραξαν κατά της ανθρωπότητας οι φορείς τους : άρνηση της δημοκρατίας και αυταρχισμός, κατάργηση των ατομικών δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών, απαγόρευση των κομμάτων και των συνδικάτων, παντοδυναμία των μυστικών υπηρεσιών και των πληροφοριοδοτών τους, ρατσισμός και εθνικισμός, αντικομμουνισμός και αντισημιτισμός, φυλετικοί νόμοι και προγράμματα ευθανασίας, βασανιστήρια και στρατόπεδα συγκέντρωσης, μιλιταρισμός και πόλεμος, εκατομμύρια νεκροί και τραυματίες, ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές ….
Και προφανώς δεν χρειάζεται να απαριθμήσω τα δεινά που επέφερε στον ελληνικό λαό η τριπλή κατοχή της χώρας μας από της δυνάμεις του Άξονα : εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες, τεράστιες υλικές ζημιές, πλήρης κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, κατοχικό δάνειο στη Γερμανία, πείνα, μαύρη αγορά, συλλήψεις, φυλακίσεις, βασανιστήρια, εμπρησμοί, εκτελέσεις αμάχων, σφαγές στο Δίστομο, τα Καλάβρυτα, την Κάνδανο, το Κομμένο, τη Βιάννο, τον Χορτιάτη, τα Ανώγεια, το Δοξάτο, τη Δράκεια, το Δομένικο και σε άλλες πόλεις και χωριά της πατρίδας μας, μαζικές δολοφονίες κρατουμένων στο Χαϊδάρι , το Κούρνοβο, το σκοπευτήριο της Καισαριανής ….

Και βέβαια να υπενθυμίσω ότι κατά τη διάρκεια της κατοχής, σε αντίθεση με την πλειονότητα του λαού μας που αντιστάθηκε στους κατακτητές, ένα μικρό τμήμα του πληθυσμού συνεργάστηκε μαζί τους και πρόσφερε υπηρεσίες σ’ αυτούς, είτε στελεχώνοντας τις κατοχικές κυβερνήσεις και τα φιλογερμανικά φασιστικά κόμματα που λειτούργησαν εκείνη την περίοδο είτε ενεργώντας ως καταδότες είτε επανδρώνοντας τα Τάγματα Ασφαλείας και άλλα ένοπλα παραστρατιωτικά σώματα, τα οποία οργανώθηκαν και εξοπλίστηκαν από τους Γερμανούς με κύριο στόχο την καταπολέμηση του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, συνεργάστηκαν ανοιχτά με τους ναζί και πρωτοστάτησαν στα εγκλήματά τους…
Στη σύγχρονη εποχή ο γιορτασμός της Εθνικής μας Αντίστασης θα ήθελα να θυμίζει όχι απλώς τον πόνο και την καταστροφή, που προκάλεσε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο φασισμός, αλλά να λειτουργήσει και ως σύμβολο για έναν ειρηνικό κόσμο και ως πρόσκληση για την προετοιμασία όλων μας για την ειρήνη, ως πρόσκληση ενότητας και πάλης του λαού μας ενάντια στον σημερινό ξεπεσμό και ως γέφυρα διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών.

Θέλω τέλος να τονίσω ότι : «Όλες οι μεγάλες εθνικές επέτειοι στην Ελλάδα συνδέονται με την έναρξη και όχι με το αποτέλεσα ενός αγώνα, με την ικανότητα δηλαδή του έθνους να εξεγείρεται απέναντι στη σκλαβιά (25η Μαρτίου) ή τον φασισμό (28η Οκτωβρίου)», έχει πει η Χριστίνα Κουλούρη, καθηγήτρια Νεώτερης Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, η μόνη γιορτή που συνδέεται με το τέλος του αγώνα είναι αυτή της Εθνικής Αντίστασης με τα γνωστά στην παγκόσμια ιστορία αποτελέσματα. Μιας Εθνικής Αντίστασης η ιστορία της οποίας δεν παραγράφεται και δεν διαγράφεται…