Η ίδρυση και λειτουργία της «ΘΕΣΣΑΛΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ» του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας έχει δρομολογηθεί και είναι πια ένα σημαντικό γεγονός για τη Θεσσαλία και ιδιαίτερα για την Καρδίτσα, όπου θα έχει την έδρα της. Ύστερα από παράκληση πολλών ενδιαφερόμενων μουσικών η ημερομηνία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής παρατάθηκε έως και τις 27 Απριλίου 2021 (Μεγάλη Τρίτη). Είναι αξιοσημείωτο να αναφερθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί αιτήσεις συμμετοχής από διάφορα μέρη της Ελλάδος αλλά και από Έλληνες του εξωτερικού (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μεγάλη Βρετανία, κ.α.).

Λόγω της πανδημίας, του παρατεταμένου lockdown και της μη πραγματοποίησης συναυλιών στην Ελλάδα για πολλούς μήνες, πάρα πολλοί Έλληνες μουσικοί, που έχουν αδρανοποιηθεί, έχουν εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον για τη στελέχωση της Θεσσαλικής Συμφωνικής Ορχήστρας Ορχήστρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας.
Η νεοσύστατη Συμφωνική Ορχήστρα θα λειτουργήσει τους καλοκαιρινούς μήνες και θα αποτελείται από μουσικούς διαφόρων οργάνων Συμφωνικής Ορχήστρας (έγχορδα- πνευστά- κρουστά- άρπα). Θεωρήθηκε σκόπιμο να δοθεί μία παράταση υποβολής αιτήσεων, ώστε να ενημερωθούν ακόμη περισσότεροι μουσικοί και να έχουν τη δυνατότητα υποβολής της αίτησης.

Παράλληλα, η συνέχιση του lockdown και των αυστηρών μέτρων δεν δίνει τη δυνατότητα συνεύρεσης και πραγματοποίησης προβών σε κλειστούς χώρους πριν από τα μέσα Μαΐου.
Ως γνωστόν, στα πλαίσια της κάλυψης των αναγκών του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας δημιουργείται η «Θεσσαλική Συμφωνική Ορχήστρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας», με έδρα την Καρδίτσα.
Η Θεσσαλική Συμφωνική Ορχήστρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας θα έχει σε πρώτη φάση μόνιμη υπόσταση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και θα δραστηριοποιείται για να καλύψει τις ανάγκες του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, εντός και εκτός Θεσσαλίας.
Με πρωτοβουλία του Νίκου Ευθυμιάδη (Master of Arts στη διεύθυνση Συμφωνικής Ορχήστρας), δημιουργείται μια Συμφωνική Ορχήστρα, στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν μουσικοί κυρίως από τη Θεσσαλία, χωρίς να αποκλείονται από άλλα μέρη της Ελλάδος.
Οι δραστηριότητες που έχει προγραμματίσει το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας και ο Νίκος Ευθυμιάδης για τους καλοκαιρινούς μήνες του 2021 είναι πολλές και σημαντικές, σε αρχαιολογικούς χώρους και σε υπαίθρια θέατρα, με αφιερώματα σε μεγάλους δημιουργούς και ήρωες της Επανάστασης με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων (Δάντης Αλιγκιέρι, Γεώργιος Καραϊσκάκης, κ.α.).

Ήδη έχουν προγραμματιστεί δυο συναυλίες σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εθνική Λυρική Σκηνή για τις 7 & 8 Αυγούστου 2021 στον αρχαίο Ναό του Απόλλωνα στη Μητρόπολη Καρδίτσας, με ένα πολύ σπουδαίο καστ ερμηνευτών και εκτελεστών.
Το θέμα των δύο συναυλιών είναι πρωτοποριακό με τίτλο «ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΗΡΟ ΣΤΟΝ ΔΑΝΤΗ ΑΛΙΓΚΕΡΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΩΣΚΟΛΟ: Η ΘΕΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ», και σίγουρα θα αποτελέσει μία από τις κορυφαίες συναυλίες του φετινού καλοκαιριού. Μια συναυλία- παράσταση με την συνύπαρξη της Μουσικής, της Ποίησης, του Θεάτρου και των Εικαστικών Τεχνών γύρω από τον Δάντη Αλιγκέρι και την Ελληνική Μυθολογία, που περιλαμβάνει έργα Ελλήνων συνθετών (Ιωσήφ Βαλέτ, Γιάννη Δροσίτη) σε πρώτη Παγκόσμια εκτέλεση κατόπιν παραγγελίας του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας.
Όσοι μουσικοί οργάνων Συμφωνικής Ορχήστρας, πτυχιούχοι, διπλωματούχοι, σπουδαστές τάξεων ανωτέρας (έγχορδα, πνευστά, κρουστά, άρπα) θέλουν να συμμετάσχουν, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής και να επισυνάψουν σύντομο βιογραφικό σημείωμα με τα απαραίτητα στοιχεία (σπουδές, προϋπηρεσία, κλπ) είτε στη διεύθυνση του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, Κολοκοτρώνη 38 & Ύδρας, 43131 Καρδίτσα είτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας: [email protected], μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη (27/04/21).

Οι υποψήφιοι θα επιλεγούν από Επιτροπή Αξιολόγησης με Πρόεδρο τον Νίκο Ευθυμιάδη και οι επιλεγέντες θα ενημερωθούν μέχρι τις 17/05/2021, προκειμένου να ξεκινήσουν οι πρόβες της Θεσσαλικής Συμφωνικής Ορχήστρας από το Ιούνιο (εφόσον επιτραπούν οι συναθροίσεις) για τις καλοκαιρινές συναυλίες, που έχουν προγραμματιστεί στο νομό Καρδίτσας, στη Θεσσαλία καθώς και σε διάφορα μέρη της Ελλάδος.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται :
στα τηλ.: 24410-75440, 24410-42896 και
στο e-mail: [email protected]

Λήξη ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων 27/04/2021.