Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τετραήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη της Α’ & Β’ Λυκείου του ΓΕΛ Γόννων στην Κέρκυρα στα πλαίσια των πολιτιστικών προγραμμάτων (φωτογραφίες στο τέλος της ανάρτησης) :

1. Τα παλάτια του Ιονίου
2. Σε κίνδυνο τα μνημεία της UNESCO;
3. Γραφιστικές & οπτικοακουστικές προσεγγίσεις σε κείμενα λογοτεχνίας.

Η περιήγηση της πόλης της Κέρκυρας ξεκίνησε από τη Σπιανάδα, τη μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων, που βρίσκεται ανάμεσα στην πόλη και το Παλαιό Φρούριο. Πρόκειται για έναν οχυρωμένο λόγο στο ανατολικό σημείο της χερσονήσου, πάνω στην οποία είναι χτισμένη η πόλη της Κέρκυρας. Ένας ευχάριστος περίπατος από τη Σπιανάδα στο Παλαιό λιμάνι μας έδωσε τη δυνατότητα να θαυμάσουμε κτίρια, εξαίρετα δείγματα της αρχιτεκτονικής που επικρατούσε στα μέσα του 19ου αιώνα.

Η ιστορία ξαναζωντανεύει και καλεί τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι στο χρόνο με την επίσκεψή μας στο Casa Parlante , το ζωντανό μουσείο της Κέρκυρας, εκεί όπου ένα αρχοντικό του 19ου αιώνα διηγείται την ιστορία του.
Καθώς η μουσική, η Τέχνη, η ιστορία και ο πολιτισμός είναι άμεσα συνδεδεμένα με το νησί της Κέρκυρας επισκεφτήκαμε το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης με τα εκθέματα που συγκέντρωσαν επιφανείς Έλληνες διπλωμάτες από το χώρο της Ανατολής, τη Φιλαρμονική Εταιρεία της Κέρκυρας, ένα μουσείο μουσικής άμεσα συνδεδεμένο με τον εθνικό μας ποιητή Δ. Σολωμό και τη συγγραφή του εθνικού μας ύμνου. Επόμενος σταθμός ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, το παλάτι Mon Repos, το κανόνι, το ποντικονήσι καθώς και το σπίτι του Καποδίστρια, του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η ξενάγηση των μαθητών μας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, όπου ενημερώθηκαν από το τμήμα Εικόνας και Ήχου για το αναλυτικό πρόγραμμα των Σπουδών του αντίστοιχου τμήματος. Εξίσου ενδιαφέρουσα για τους μαθητές μας και η παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης «Βεγγέρα» από το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας στο δημοτικό θέατρο της πόλης.

Τελευταίος σταθμός της εκδρομής το τουριστικό χωριό της Παλαιοκαστρίτσας με το εντυπωσιακό ενυδρείο και την αντίστοιχη μονή της. Η θέα από το μοναστήρι είναι υπέροχη και αποζημιώνει τον επισκέπτη.
Η ημέρα της επιστροφής συνδέθηκε με την επίσκεψή μας στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης και το ιστορικό κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων.
Μέσα από την εκπαιδευτική αυτή επίσκεψη περιηγηθήκαμε στους θησαυρούς του παρελθόντος, φορτώσαμε εμπειρίες, ανταλλάξαμε απόψεις, ήρθαμε κοντά στους μαθητές μας, κατακτήσαμε τη γνώση γιατί τις περισσότερες φορές γνώση αποκτιέται βιωματικά και δεν εξαντλείται στα σχολικά βιβλία.

Την εκπαιδευτική επίσκεψη οργάνωσαν και υλοποίησαν οι εκπαιδευτικοί του ΓΕΛ Γόννων: Μπόσιακα Βιβή, Παπαγιάννη Βάσω, Τζέκας Θωμάς, Γαλάνης Γιάννης.